Jaguarmagasinet nr 11 - 2021 1
Jaguarkockens JAMBALAYA JAMBALAYA Portioner: 6 pe
rsoner • • • Ingredienser: 400 g viltkött 400 g vildsvins-salsiccia 300 g räkor • 4 portioner kokt ris (långkorningt) • • • • • 2 st paprikor 1 st blekselleri 2 st gula lökar 3 st vitlöksklyftor 2 st burkar krossade tomater • 1 dl vitt matlagningsvin • 2 msk kycklingfond • 3 dl vatten • Cajunkrydda (finns i välsorterade matbutiker) Örtcrème fraiche alt • yoghurt med vitlök och örter • Persilja • Matolja Tid: ca 1 timme Gör så här: 1. Koka riset i saltat vatten och låt det svalna. 2. 3. 4. Skär viltköttet i tunna skavskivor och skär ner korven i skivor, häll av lagen från räkorna. Skär ner paprikan i bitar, skala och skiva löken, finhacka vitlöken samt skölj och dela ner sellerin i centimetertjocka bitar. Stek köttet och korven på muurikkan eller i stekpannan med matolja. Tillsätt paprika, löken, vitlöken samt sellerin. Krydda med cajunkryddan och lägg allt i en stor kastrull om du lagar på spisen. 5. Vänd ner riset, krossade tomaterna, vitt vin, kycklingfond samt vatten. Krydda igen med cajunkryddan, låt småkoka i ca 5-10 min. 6. Tillsätt räkorna och smaka av jambalayan, garnera med hackad persilja. 7. Servera jambalayan med en mild örtcrème fraiche eller yoghurt med vitlök och örter. Smaklig måltid! 2 3 Simon Linjamaa JAGUARKOCKEN TIPSAR! – Jambalayan är från det kreolska köket, södern i USA och som oftast serveras med kyckling, räkor och ibland alligator, men nu serverar jag den på jaguarkockens vis! Detta är något jag föredrar att servera som jaktlunch, varmt och kryddigt! En av mina favoriter att bjuda på ute i naturen. Lycka till i köket! 5 JAGUARKOCKENS CAJUNKRYDDA • 3 msk lökpulver • 3 msk vitlökspulver • • 6 tsk finmalen svartpeppar 6 tsk cayennepeppar • 3 msk paprikapulver • 3 msk timjan • 2 msk oregano • 1,5 msk salt Blanda allt i en burk och krydda efter smak. JAGUARGRUPPEN.SE | NR.11 ÅR 2021 95