Piraja 1
QUORN-VAD ÄR DET FÖR NÅGOT EGENTLIGEN? NJUT DEN V
ÄLSMAKANDE FUSARIUM VENENATUM Q uorn är ett varumärke för köttersättningsprodukter som i huvudsak består av mykoprotein (svampprotein) som framställs av Marlow Foods. De flesta av Quorns produkter innehåller utöver mykoprotein en liten mängd äggvita, vilket alltså gör dem ovo-vegetariska, en del produkter innehåller även mjölk, dessa är alltså lakto-ovo-vegetariska. Hösten 2015 lanserades för första gången i Sverige helt veganska Quornprodukter. Produkterna framställs i England och finns i flertalet europeiska länder samt numera även i USA, Sydafrika och Australien. I Sverige lanserades varumärket år 1999 och i dag säljer i princip alla butiker produkterna, exempelvis Axfood, Ica, COOP, Bergendahls och flera matvarubutiker på nätet. Quorn, som är rikt på både protein och kostfiber men har ett lågt fettinnehåll, marknadsförs främst till vegetarianer, flexitarianer samt hälsomedvetna konsumenter. Men även en ökad medvetenhet kring hållbarhet och köttproduktion har gjort att fler intresserat sig för vegetarisk mat. Idén kommer från 1960-talet, en period när det rådde oro kring förmågan att mätta världens växande befolkning. Lord J. Arthur Rank som ägde matföretaget Rank Hovis 60 NR 4- 2018 McDougall startade ett projekt för att hitta en ny källa till protein. Målet var att omvandla höghaltiga kolhydrater till snålare och mer näringsriktiga proteiner utan att använda djur som omvandlingsmetod. Efter många års forskning och utveckling upptäcktes en liten medlem i svampfamiljen som kunde omvandlas till ett protein, Fusarium venenatum. Det ledde till massproduktion av mykoprotein. Istället för djur används fermentorer för att odla och skörda proteinet, liknande produktionsprocessen för öl och yoghurt. VID FRAMSTÄLLNINGEN av Quorn används svampen Fusarium venenatum (PTA-2684) som rent biologiskt är en mögelsvamp. Mykoproteinet odlas i stora sterila jästankar med syresatt vatten, där man tillsätter sockerarten glukos samt mineraler och vitaminer. Det är framför allt det fasta degaktiga mykoproteinet, som mestadels består av celler och myceltrådar, man tar vara på. Den degaktiga produkten samlas ihop, torkas, tvättas, blandas med äggvita samt olika kryddor och aromer. Därefter formas massan till olika produkter med olika konsistens och struktur, som filé, bitar och färs. Ω Källa: Wikipedia FYRA TIPS PÅ SNABBA, ENKLA OCH GODA VEGOMÅLTIDER MED QUORN Du behöver inte preppa i dagar i förväg för att få till en vegetarisk måltid. En snabb och läcker burgare eller klassisk korv med bröd med lyxiga toppnings är tacksamma måltider som alltid går hem när tiden är knapp. Eller varför inte en matig wrap eller färgglad bowl? 1. VEGANSK QUORNBURGARE i briochebröd. Den nya kylda veganska burgaren från Quorn är perfekt när tiden inte är på din sida. Servera den i ett gott veganskt briochebröd med sallad, tomat, lök, vegansk cheddarost, vegansk majonnäs och ketchup. 2. QUORN BRATWURST med picklad rödlök. En annan snabb klassiker är korv med bröd. Den kylda Quorn Bratwurst är saftig, smakrik och gör sig perfekt i korvbröd tillsammans med sallad, groddar, ketchup, senap och picklad rödlök. 3. QUORN WRAP med grillade, skurna filéer. Fyll en wrap med avokado, salsa, creme fraiche och sallad, toppa med Quorn Grillade Skurna Filéer och koriander och du har en matig och god middagswrap. Passar också utmärkt i en matsäck när det vankas utflykt. 4. QUORN BOWl med grillade filéer med chili & lime. Sväng ihop en fräsch bowl med bulgur, avokado, sallad, kidneybönor, picklad rödlök och Quorn Grillade Skurna Filéer Chili & Lime. Toppa med rödbetshummus så har du en mättande och färgglad bowl.