Buffé 1
Buffé MARS Trenden, råvaran och matkulturen att ut
forska just nu.
Buffé SPANSK PÅSK PÅ MENYN Hur smakar en spansk på
sk? Kocken Lukas Moderato serverar svaret och berättar a
PÅSK MANDELSOPPA MED REGNBÅGSROM OCH DILL 4–6 PER
SONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER ½ silverlök 150 g skalad mandel 25 g smör 2 msk konc kycklingeller grönsaksfond 7 dl vatten 1 ½ dl vispgrädde 2 tsk sherry- eller rödvinsvinäger 80 g regnbågs-, sik- eller löjrom ½ dl hackad rostad mandel salt, svartpeppar dill och olivolja att toppa med GÖR SÅ HÄR 1. Skala och skiva löken tunt. Fräs lök och mandel i smöret i en kastrull på låg värme tills löken mjuknar ca 10 minuter, det ska inte få någon färg. 2. Häll på fond och vatten och låt koka 10 minuter. Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter. Låt svalna helt. Mixa slät i en blender och smaka av med vinäger, salt och peppar. Späd ev med mer vatten om den är tjock. Sila genom en finmaskig sil. 3. Servera soppan kall eller värm i kastrull vid servering. Toppa med rom, dill, mandel och olja. TIPS! Vill du göra rätten laktovegetarisk: använd tångkaviar istället för rom. BLÅMUSSLOR MED PIMENTÓN, VITLÖK OCH VITT VIN 4–6 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 2 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 2 plommontomater ½ paket saffran à ½ g ½ msk rökt paprikapulver eller pimentón 1 ½ dl torrt vitt vin 1 kg blåmusslor 1 dl hackad persilja olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär tomaterna i små tärningar. Fräs löken i 3 msk olja tills den mjuknar utan att den får färg. Tillsätt vitlöken och låt fräsa ytterligare någon minut. Tillsätt tomater, saffran, paprikapulver och vin. Låt koka ca 2 minuter. Mixa slät och sila. Smaka av med salt och peppar. 2. Skölj och rensa musslorna. Släng de som är trasiga. Om någon har öppnat sig så knacka den försiktigt mot köksbänken. Stänger den sig inte så släng den. 3. Värm 1 msk olja i en stor kastrull med lock. Lägg ner musslorna och sätt på locket ca 1 minut. Tillsätt såsen när musslorna börjat öppna sig. Sätt på locket och låt koka tills musslorna öppnat sig helt. 4. Lägg upp på ett stort fat. Toppa med persilja och ringla gärna över lite olivolja. TORSK MED ROSTAD PAPRIKA, VITLÖK OCH CHILI 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 3 röda paprikor 600 g potatis 1 silverlök 2 vitlöksklyftor ½ röd chili 4 bitar torskrygg à ca 150 g ½ dl rostade pinjenötter 1 dl hackad persilja olivolja salt, flingsalt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 250 °C grill/ övervärme. Lägg paprikorna i en ugnsform och blanda med 1 msk olja. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter tills skalet är svart, vänd efter halva tiden. Lägg de varma paprikorna i en bunke och täck med plastfolie. Låt svalna. Ta sedan bort skalet och kärna ur paprikorna. 2. Sätt ugnen på 175 °C. Skala och skiva potatis och lök tunt. Lägg i en ugnsform med 2 msk olja, ¾ tsk salt och ½ tsk peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter tills potatisen är mjuk. 3. Skär den rostade paprikan i små tärningar. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka chilin. Blanda paprika, vitlök och chili med ½ dl olja och 2 krm salt till en salsa. 4. Krydda torsken med ½ tsk salt runtom. Lägg fisken på potatisen, fördela salsan över fisken och potatisen. Ställ in i mitten av ugnen 10–15 minuter tills fisken har en innertemperatur på 56 °C. 5. Toppa med pinjenötter, persilja, extra olivolja och flingsalt. TIPS! Köp färdig hel grillad paprika på burk. "TRASIGA ÄGG" MED SVAMP OCH POTATIS 4–6 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 600 g potatis 250 g champinjoner eller ostronskivling ½ silverlök 3 vitlöksklyftor 3 msk olivolja 5 dl neutral olja till fritering 4 ägg ½ dl finskuren gräslök salt, flingsalt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala potatisen och skär den i cm-tjocka stavar och lägg i kallt vatten. 2. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och skiva lök och vitlök. Stek löken i olivoljan i en stor stekpanna tills den mjuknar, utan att den får färg. Tillsätt vitlöken och svampen. Stek tills svampen fått fin färg. Smaka av med salt och peppar. 3. Häll av potatisen och torka den helt torr med papper eller kökshandduk. Värm oljan till 170–180 °C. Fritera potatisen ca 5 minuter tills den är gyllene och krispig på utsidan och mjuk på insidan. Lyft upp och lägg på en bit hushållspapper och salta. Stek äggen i 1 msk olivolja, gulan ska vara rinnig. 4. Lägg potatisen på ett fat, lägg på svampfräset, äggen och toppa med gräslöken. Ringla över lite olivolja. Slå sönder äggen och blanda ordentligt, strö över flingsalt och ät direkt. TIPS! Använd färdiga pommes frites och toppa med samma tillbehör. 16 BUFFÉ #03/2021 MALLORKINSK GRÖNSAKSGRATÄNG 4–6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2–3 röda paprikor 1 stor aubergine 2 zucchini 400 g potatis ½ silverlök olivolja salt, svartpeppar Tomatsås 1 förp krossade tomater 500 g 2 krossade vitlöksklyftor ½ kruka basilika 2 msk olivolja 1 msk sherry- eller rödvinsvinäger 2 tsk strösocker GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 250 °C grill/ övervärme. Lägg paprikorna i en ugnsform och blanda med 1 msk olja. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter tills skalet är svart, vänd efter halva tiden. Lägg de varma paprikorna i en bunke och täck med plastfolie. Låt svalna. Ta sedan bort skalet och kärna ur paprikorna. Skär i mindre bitar. 2. Tomatsås: Lägg alla ingredienser i en kastrull. Mixa slät med stavmixer. Koka upp och låt koka tills ca hälften återstår ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. 3. Skär aubergine och zucchini i cm-tjocka skivor och lägg i en stor bunke och blanda med 1 ½ tsk salt. Låt stå ca 30 minuter. 4. Sätt ugnen på 175 °C. Skiva potatisen i ½ cm tjocka skivor. Skala och skiva löken tunt. Lägg potatis och lök i en ugnsform och blanda med 3 msk olja, ½ tsk salt och ½ tsk peppar. Ställ in i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk ca 30 minuter. 5. Skölj zucchini och aubergine. Torka torra med en kökshandduk. Stek i olja i omgångar i en stor stekpanna tills de får fin färg. 6. Ta ut potatisen och lägg på zucchinin i ett lager, fortsätt med auberginen och sedan paprikan. Täck med tomatsåsen och ställ in i mitten av ugnen 30–40 minuter. Toppa gärna med persilja. TIPS! Köp färdig hel grillad paprika på burk.
Buffé PÅSKENS HÖJDPUNKT Ge fi randet en storslagen
söt avslutning med något av våra bästa bakverk.
Buffé MATPIONJÄRERNA Välsmakande gårdshonung utan
mellanhänder: följ med till Lillgårdens Bi och Trädgård!
Buffé ÄGGSTRAORDINÄRT! Ingen påsk utan ägg. Vi dju
pdyker i den mångsidiga råvarans värld och serverar ägg
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recepten som gör det enkelt att skaff
Buffé ICAs EGNA SIDOR Tips för en prisvärd påsk, e
n varmrökt nyhet och ett besök hos en gotländsk hönsbond
Buffé SOFIAS SPANING Det godaste fikat just nu? Gl
assandwich extra allt – en belgisk våffla fylld med glas