Buffé 1
Buffé MARS Trenden, råvaran och matkulturen att ut
forska just nu.
Buffé SPANSK PÅSK PÅ MENYN Hur smakar en spansk på
sk? Kocken Lukas Moderato serverar svaret och berättar a
Buffé PÅSKENS HÖJDPUNKT Ge fi randet en storslagen
söt avslutning med något av våra bästa bakverk.
Buffé MATPIONJÄRERNA Välsmakande gårdshonung utan
mellanhänder: följ med till Lillgårdens Bi och Trädgård!
Buffé ÄGGSTRAORDINÄRT! Ingen påsk utan ägg. Vi dju
pdyker i den mångsidiga råvarans värld och serverar ägg
ÄGG TIPS! Perfekt att laga när brödet du har hemm
a börjar bli lite torrt och tråkigt. EGGS FLORENTINE 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 4 skivor ljust surdegsbröd 2 msk smör 200 g färsk bladspenat 1 dl ättiksprit (12 %) 4 ägg salt, svartpeppar Hollandaise 200 g smör 1 schalottenlök 2 msk vitvinsvinäger ½ dl torrt vitt vin 4 vitpepparkorn 3 äggulor 2–3 tsk färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR 1. Hollandaise: Smält smöret i en kastrull, ta från värmen. Skala och fi nhacka löken. 2. Lägg i lök, vinäger, vin, ½ dl vatten och vitpepparkorn i en annan kastrull. Låt koka upp och reducera till hälften. Sila bort lök och kryddor och häll vätskan i en ren kastrull. 3. Tillsätt äggulorna och vispa ihop på svag värme tills det tjocknar lite. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret droppvis under vispning och vispa till en krämig sås. Tillsätt lite vatten om såsen är tjock. Smaka av med citronjuice, salt och peppar. 4. Stek brödet i smör. Stek spenaten i en stor stekpanna och krydda med salt och peppar. 33 BUFFÉ #03/2021 5. Blanda ättika och 1 ½ dl vatten i en skål. Knäck ner ett ägg i taget med ca 30 sekunders mellanrum så att äggvitan hinner reagera med syran. Låt stå 5 minuter. 6. Koka upp en stor vid kastrull med saltat vatten. Stjälp ner vätskan med äggen rakt ner i det kokande vattnet. Låt sjuda 3–4 minuter. Lyft upp äggen med hålslev och lägg på en tallrik med papper så vätskan rinner av. 7. Toppa de rostade bröden med spenat, ägg, hollandaise och svartpeppar. Vill du ha ännu mer ägg-inspiration? Missa inte tävlingen om Tove Nilssons bok Ägg: Recept & teknik på sidan 39. F L E R E R C E P T H I T T A R D U P Å B U F F E . S E
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recepten som gör det enkelt att skaff
Buffé ICAs EGNA SIDOR Tips för en prisvärd påsk, e
n varmrökt nyhet och ett besök hos en gotländsk hönsbond
Buffé SOFIAS SPANING Det godaste fikat just nu? Gl
assandwich extra allt – en belgisk våffla fylld med glas