Bumsen 1
ARTIKELN PRESENTERAS AV ...OCH NU NÅGOT HELT ANNA
T GÖR DIN EGEN SAUERKRAUT FIXA DIN EGEN SAUERKRAUT S jälvklart ska var och en skall smälla ihop sin egen äkta sauerkraut! Fatta hur avis varenda kotte som kommer på besök hemmavid eller parkerar hojen upp en burk egenhändigt tillagad sauerkrat till bratwursten du grillar. Då kan du lägga till det där nöjda leendet och tänka på hur enkelt det faktiskt var att göra din egen surkål hemma. Receptet jag presenterar här i Bumsen är så enkelt att du nog kommer att bli förvånad men innan du börjar vill jag att du håller hygienen i topp när du gör sauerkraut. Tvätta händerna mycket noga, klipp naglarna och diska ur burkarna och skölj dem ordentligt. Diska ren stötverktyget. I mitt fall ett omsvarvat basebollträ (sic!) men du kan ta vad viktig för att det inte skall bildas fel bakteriekulturer under syrningsprocessen och dessutom att saltet du använder inte är av typen med tillsatt jod. Jod är nämligen bakteriedödande och vi behöver bakteriekulturen för att få vår sauerkraut. Det ni behöver se till att ha till hands är följande: - salt utan jod. Det är jätteviktigt att det är utan jod - kummin, om du vill - Skål att stöta och blanda i - lufttät burk Lossa de tre yttersta bladen från kålen, skölj och spara. Skär upp vitkålen i tunna strimlor. Kasta bort innersta kärndelen. Lägg den strimlade kålen i en skål. Stöt kålen så att du krossar den och den vattnar lite. Det är lättast att stöta kålen lite i taget i skålen. Strö över lite kummin om du önskar. Häll på saltet och massera kålen så att saltet blandas väl. Låt detta vila i tio minuter. Lägg över en näve kål i taget till den lufttäta burken och stöt den i burken så att det packas väl och kålen börjar vätska ur sig ordentligt. Lägg lager på lager och stöt kålen hårt mellan varje näve tills du är tre fjärdedelar upp mot kanten. Nu bör vätskenivån räcka över kålen. Ta ett av de yttre bladen du sparat och vik ihop lite så att bladet håller ner den packade kålen under ytan när du stänger locket. Ställ burken en gång om dagen tills det gått en vecka. Efter sex veckor är kålen klar att äta. Provsmaka lite om det doftar syrligt och gott. Om det nu skulle luktar illa det är bara att kasta kålen. Häll annars av vätskan och förvara kålen i kylen. Servera med bratwurst och en god bayersk öl. Smaklig spis! HENNING SVEDBERG 38