Nöjesnytt Jönköping 1
NOTISER EL DUDERINO MR BROWN ÄTERIA JÖNKÖPINGS NY
A STJÄRNSKOTT J önköpings senaste restaurangtillskott heter Mr Brown Äteria och drivs av Phat Ngo Bergström och hans fru Johanna. Restaurangen smygöppnade i slutet av maj och paret har tänkt att det ska vara en plats att umgås på. När Phat och Johanna funderade fram konceptet för restaurangen kände de att de ville tillföra något nytt till Jönköpings restaurangscen. - Vi ville skapa något nytt och roligt, som kunde komplettera de andra restaurangerna här i stan. Tanken är att våra gäster ska kunna se en röd tråd i vår restaurang, med allt ifrån namn till inredning och mat, säger Johanna Ngo Bergström. Det som gör att Mr Brown Äteria sticker ut lite är extra, är konceptet sharefood. Trenden sharefood har länge varit populärt i storstäderna och ägarna kände att det nu var dags att införa det i Jönköping. Sharefood innebär större rätter som alla gäster vid ett bord delar på. Tanken är att detta ska bryta den typiska svenska kulturen, där alla bara äter från sin egen rätt. - Vi har valt att kalla sharefood-delen för vår groupie-meny, där det kommer finnas folkliga och smakrika rätter som är tänkta att delas, säger Phat Ngo. SHAREFOOD Förutom sharefood erbjuds också en À la Carte meny, även kallad selfie-menyn, som precis som groupie-menyn innehåller rätter från alla världens hörn. Tanken är att menyn ständigt ska ändras och inspireras av vad som gillas just nu. I köket jobbar tre kockar som alla ska känna att de har möjlighet att vara kreativa i sin matlagning. - Våra kockar är väldigt erfarna och beprövade. Vi vill att de ska kunna vara kreativa i köket och utnyttja sina speciella kompetenser, säger Phat Ngo. Paret som är erfarna inom restaurangbranschen hade länge gått i tankarna om en ny restaurang/ bar, och när lokalen på Klostergatan blev tillgänglig slog de till direkt. - Lokalen har ett perfekt läge, det är både nära till nöjeslivet på Väster och till Torpa, som just nu växer väldigt mycket. Det känns helt rätt att vara här, säger Phat Ngo. HÄRLIG ATMOSFÄR Innanför dörrarna på Mr Brown Äteria möts man av en härlig atmosfär. De vitkaklade väggarna och den moderna inredningen ger ett fräscht intryck och man känner direkt att detta är en plats att umgås på. Den 30 maj smygöppnade Mr Brown Äteria och just nu erbjuds bara lunchservering. Paret väntar just nu på ett serveringstillstånd och har därför valt köra en lugn start och låta restaurangen växa fram under lugnare former, innan de slår på den stora trumman. Till hösten kommer restaurangen invigas på riktigt och därefter kommer den ha öppet för både lunch och middag. - Vi väljer att ligga lite lågt och låta konceptet få fäste innan vi drar igång fullt ut. Vi vet av erfarenhet att ingen restaurang funkar perfekt på direkten, utan nu har vi tid att finslipa detaljerna, säger Phat Ngo. Phat och Johanna ser ljust på framtiden och hoppas att restaurangen ska tilltala Jönköpings restaurangpublik. Det tycker de har skapat en starkt och spännande koncept som förhoppningsvis kommer locka många olika typer av gäster. ■ TEXT & FOTO: KLARA CARLSSON TEXT & FOTO: KLARA CARLSSON P MED DRIV ATT ALLTID BLI BÄTTRE olarna Simon Dahlen, Jesper Rogö, Niklas Schönborg och Stefan Skotte tyckte det saknades något i Jönköping, en riktigt bra spritbar. 2014 öppnade de dörrarna till haket El Duderino och idag är ”Duden” och ”The Dudes” det självklara valet för alla dryckesälskare. Precis vid Östra torget, fem minuters promenad från ”centrum” ligger El Duderino. I samma hus som Coop Konsum och ett antal nybyggda lägenheter, hittar du Jönköpings, och en av Sveriges bästa spritkrogar. – Vi alla fyra kände att detta saknades på krogarna i stan, riktigt bra sprit. Vi ville skapa en bar som inte var likt nåt annat och som höjde kvalitetsnivån rejält, säger Stefan Skotte. Kompisgänget, bestående av två kockar och två bartenders, bestämde sig för att skapa det som de tyckte Jönköping saknade, men att hitta passande lokal för ändamålet visade sig vara svårt, men när de fick se lokalen vid Östra torget klickade det direkt. – Det var många som tyckte vi var konstiga som vill öppna en bar i ett dött område, för oss var det toppen, vi såg direkt potentialen i att öppna på Öster där det inte fanns något att konkurrera med, säger Skotte. I maj 2014 öppnades El Duderino. Grabbarna var taggade till tusen och de mottogs på bästa tänkbara sätt. ”Duden” var fullt kväll efter kväll och i slutet av juli började ”The Dudes” undra när den stora hypen skulle lägga sig. Nu har El Duderino firat 2 år och hypen som skulle lägga sig har istället bara ökat. – Hahaha ja det är sjukt. Jag tror det vi gör ligger rätt i tiden. Vårt arbetssätt och vår extremt opretentiösa och högst personliga inställning till det vi gör har verkligen gått hem. Vi backar också upp det vi säljer med passion och kunskap vilket också är oerhört viktigt. Att vi driver med oss själva och retas lite med andra tror jag får folk att skratta lite åt oss även när de är hemma vid datorn, säger Skotte. Om det är något som är speciellt på El Duderino så är det stämningen. Att gå genom dörrarna på ”Duden” är lite som att kliva in i någons vardagsrum. Människorna är glada och öppensinnade, härliga kommentarer och skämt flyger genom luften. Det som förenar många av gästerna är passionen till dryck, hit kommer dem som vill dricka det bästa. – Grejen är att om man är less på att dricka samma gamla trötta GT på nåt av ställena i stan, kan man komma till oss och förhoppningsvis få upp ögonen för något helt nytt, säger Skotte. El Duderino är i framkant i hela Sverige vad det gäller att handskas med sprit och är just nu nominerade till priset Sveriges bästa spritkrog av Svenska spritakademin. I baren jobbas det alltid men de bästa råvarorna och det tummas aldrig på kvalitén. –Vi har ett driv att hela tiden hitta bättre, oavsett om det handlar om mat, öl, sprit eller drinkar. Det är ju vår passion och att få jobba med sin passion gör det lätt att lägga ner tiden som krävs, säger Stefan Skotte. Gänget jobbar ju ständigt med utveckling och Skotte kan också avslöja att det just nu smids en hel del hemliga planer bakom kulisserna som förhoppningsvis blir verklighet. Skotte säger också att en stor del av framgången har de sin personal att tacka för. – Ludde som styr skutan idag gör ett magiskt bra jobb, Mimmie sköter allt och ingenting på samma gång vilket hon gör grymt bra, och Leban är säkert bra på nåt han med, det är ja fan säker på, säger Skotte. I sommar kommer Duden köra vidare på samma sätt som innan med fler Tap Takeovers, spritmiddagar och temakvällar. – Vi kommer fortsätta slita med att hitta på roliga saker att bjuda Jönköping på. Vi kommer fortsätta med jakten på det bästa inom dryck och vi kommer fortsätta leverera gött krubb, säger Skotte. ■ 60 | nöjesnytt