Hemma i HSB 1
hsb.se/hemma Adress- och medlemsfrågor: Det är nå
got speciellt med kök Kontakta din regionala HSB-förening – se kontaktuppgifter på sidan 30. Tipsa redaktionen: hemmaihsb@hsb.se Utgivare: HSB Riksförbund Ansvarig utgivare: André Johansson, HSB Chefredaktör: Liselotte Stålberg, HSB Postadress: Box 8310, 104 20 Stockholm Produktion: OTW, Stockholm, www.otw.se Redaktör: Anna-Lena Ahlberg, OTW Art director: Sanna Norlin, OTW Annonsförsäljning: CAPE Media, info@capemedia.se, capemedia.se Repro: Jens Jörgensen Tryck: Printagon Graphics För att läsa och/eller prenumerera på den digitala versionen av Hemma I HSB, besök hsb.se/hemma. Hemma i HSB finns också som taltidning och levereras då på cd i Daisyformat. För prenumeration, kontakta oss på hemmaihsb@hsb.se Hemma i HSB är en tidning för medlemmar i HSB. Tidningen utkommer fyra gånger per år. Redaktionen ansvarar bara för beställt material. Citera oss gärna, men ange källa. Vill du ändra address? Hör av dig till din regionala HSBförening, som bäst hjälper dig till rätta. Kontaktuppgifter hittar du på sidan 30. J TS-kontrollerad upplaga: 507 700 ex (2020) Liselotte Stålberg, chefredaktör 3041 0934 Omslagsfotograf: Lisbet Spörndly ag minns de genomskinliga lådorna under köksskåpen där mina föräldrar förvarade socker, mjöl och andra basvaror. Jag minns plåtarna på diskbänken där nybakta rågkakor svalnade under broderade kökshanddukar. Och jag minns stojet runt matbordet när vi barn skulle få glass. Vi brukade mäta glassblocket med linjal för att bitarna skulle bli exakt lika stora. Jag minns när jag själv blivit förälder och mosade kokt potatis till barnens smakportioner. Jag minns en julafton några år senare när mina barn fått Lego i julklapp och vi hällde ut alla bitarna på köksbordet för att sortera och bygga långt in på småtimmarna. Jag minns när barnen började intressera sig för matlagning och gick in för det med hull och hår när vi lekte ”Halv åtta hos mig”. Genom åren minns jag också hundratals andra gånger som jag umgåtts med familj och vänner runt matbordet – över en god middag, en kopp te eller ett parti sällskapsspel. Jag minns hur vi dividerat om högt och lågt, filosoferat, skojat, diskuterat, kramats … Det är något speciellt med kök. Och det är härligt att se hur detta viktiga rum har utvecklats från att vara en osig och trång yta till ett rymligt, inbjudande och fräscht rum som i många fall är hemmets hjärta. I det här numret ägnar vi sju sidor åt det moderna köket. Vi besöker familjen Skarstedt i Uppsala, som älskar att umgås kring det två meter långa köksbordet. Och vi intervjuar Anette Olsson, inredningsansvarig på HSB, som berättar om aktuella kökstrender och hur du kan inreda köket för samvaro. TIPSA MIG! Vad tycker du vi ska skriva om? Hör av dig till hemmaihsb@ hsb.se ”Det är härligt att se hur köket har utvecklats från en osig och trång yta till ett rymligt och fräscht rum” DET GÖR MIG EXTRA GLAD JUST NU Alla insatser som görs för att bygga mer miljöanpassat. Ett exempel av många finns i Jönköping, där HSB bygger bostäder med klimatförbättrad betong. Läs mer om HSBs klimatmål på sidan 28. HEMMA I HSB 4. 2021 3 Magnus Glans