Matmagasinet september 2025 1
Skördetid Potatis- och blomkålsraggmunk med varmr
ökt lax och gräslök i crème fraiche 4 PORTIONER 45 MINUTER DU BEHÖVER: Raggmunk 2 dl vetemjöl 4 dl mjölk 2 ägg 1 tsk salt 300 blomkål 600 g fast potatis 3 msk smör Laxröra 250 g varmrökt lax 1 kruka gräslök 2 dl crème fraiche Till servering: Sallad och citronklyftor svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 125 °C och sätt in en plåt. 2. Raggmunk: Vispa mjölet med hälften av mjölken till en slät smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken, äggen och saltet. 3. Ansa och riv blomkålen grovt på ett rivjärn. 4. Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan och vänd ner potatis och blomkål i smeten genast, så att det inte mörknar. 5. Klicka i lite av smöret i en stekpanna. Häll ner lite av smeten och bred ut den, stek raggmunkarna i omgångar. Håll dem varma på plåten i ugnen. 6. Laxröra: Dra isär laxen i bitar. Skär gräslöken fint. Blanda lax, crème fraiche och gräslök. Smaka av med salt och peppar. 7. Servera raggmunkarna med laxröran, sallad och citronklyftor. MEDEL Lök- och grönkålspaj med chorizo 4 PORTIONER 60 MINUTER DU BEHÖVER: 1 förp kyld pajdeg (à 250 g) matfett till pajformen 1 förp chorizo (à 300 g) 2 gula lökar 2 msk olivolja 125 g skuren grönkål salt svartpeppar 150 g riven prästost Äggstanning 4 ägg 1 ½ dl mjölk 2 ½ dl matlagningsgrädde 2 krm salt 1 krm svartpeppar Till servering: Tomatsallad GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200 °C. 2. Rulla ut pajdegen i en smord låg pajform, ca 27 cm i diameter. Nagga degen i botten med en gaffel. Förgrädda pajdegen i mitten av ugnen i 10–12 minuter. 3. Dela chorizokorvarna på längden och skär dem i tunna skivor. Skala och hacka löken. 4. Stek lök och korv i olivoljan i en stekpanna tills det börjar att få färg. Lyft upp på en tallrik. Stek grönkålen i samma panna i några minuter tills den börjar bli mjuk. Krydda med salt och peppar. Lägg korv, lök och grönkål i det förgräddade pajskalet. Fördela osten ovanpå. 5. Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar i en bunke. Häll äggstanningen i pajskalet. 6. Sätt in pajformen i mitten av ugnen 25–30 minuter eller tills äggstanningen stannat och pajen har fin färg. 7. Servera pajen med tomatsallad. MEDEL