Matmagasinet september 2025 1
Skördetid Klar tomat- och zucchinisoppa med rison
i, basilika och burrata 4 PORTIONER 30 MINUTER DU BEHÖVER: 1 zucchini (ca 300 g) 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 3 tomater 2 msk olivolja 2 msk tomatpuré 12 dl vatten 3 grönsaksbuljongtärningar 1 dl risoni salt och svartpeppar 1 kruka basilika 2 burrata (à 100 g) Till servering: Surdegsbröd GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och skär zucchinin i små tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. 2. Dela tomaterna i halvor. Krama ur kärnorna (släng dessa) och skär tomatköttet i små tärningar. 3. Fräs zucchini, lök och vitlök i olivoljan i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och fortsätt fräsa i någon minut. Tillsätt tomattärningarna, vatten och smulade buljongtärningar. Koka sakta ca 5 minuter. 4. Tillsätt risonin och koka ca 10 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. 5. Hacka basilikan och blanda ner i soppan. 6. Dela burratan i halvor. Lägg en halv burrata i varje tallrik, fyll på med soppa och ät direkt tillsammans med bröd. MEDEL ½ msk olivolja 2 msk tomatpuré 1 ½ msk kebabkrydda ½ dl vatten salt och svartpeppar 2 förp kyld smördeg (à 280 g) 1 ägg 2 msk sesamfrö, gärna både vita och svarta Gurkyoghurt 1 gurka 3 dl turkisk yoghurt (10%) 1 kruka mynta Till servering: Feferoni GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Häll linserna i en sil, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Hacka persiljan. 2. Stek färsen i olivolja i en stekpanna, smula sönder färsen och stek tills den får fin färg. Tillsätt lök, vitlök, tomatpuré och kebabkrydda. Fortsätt steka i några minuter. Tillsätt vattnet och koka upp. 3. Blanda ner linserna och persiljan i färsen. Smaksätt med salt och peppar. Låt fyllningen svalna. 4. Sätt ugnen på 200 °C. 5. Skär varje smördegsark i 8 rektanglar, 10×12 cm stora. Låt pappret sitta kvar och skär igenom det, så är det lättare att vika ihop pirogerna med hjälp av pappret ytterst. 6. Lägg fyllningen i mitten på smördegsarken och tryck ihop fyllningen något. 7. Vispa upp ägget. Pensla kanterna på smördegen med ägg och vik över hälften av degen diagonalt till en trekant. Dra bort pappret och lägg pirogerna på plåtar med bakplåtspapper, tryck till kanterna ordentligt med en gaffel. Smördegspiroger med kebabfärs och gurkyoghurt 4 PORTIONER 60 MINUTER DU BEHÖVER: 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 1 förp kokta linser (à 400 g) 1 förp persilja (à 20 g) 250 g blandfärs 8. Pensla med ägg och strö på sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen, i omgångar, ca 10 minuter, eller tills pirogerna får fin färg. MEDEL 9. Gurkyoghurt: Skär gurkan i tärningar och blanda med yoghurten. Plocka och hacka myntan och blanda ner i yoghurten. Smaka av med salt och peppar. 10. Servera pirogerna med gurkyoghurt och gärna feferoni. Caroline Ljung Höstnjutare ICA Kvantum Eslöv Caroline hyllar höstens goda Vad äter du i skördetider? – Just nu njuter jag av allt som hör sensommaren och hösten till. Det blir mycket rotfrukter, svamp och äpplen. Det är en fantastisk tid för mat, när de svenska råvarorna smakar som mest. Jag gillar mustiga grytor med morot, palsternacka och rotselleri, rosta dem i ugn med olivolja och timjan, eller lägga dem på grillen om vädret fortfarande lockar. Hur tillagar du grönkål? – Jag brukar steka den snabbt i smör med lite vitlök och toppa med rostade nötter. Den passar även fint i en gratäng eller som topping på pizzan. Den är även god som krispiga chips i ugnen, där jag masserar in lite olja och salt och rostar den tills den blir frasig. CAROLINE TIPSAR! Rödbetan är en riktig stjärna i höstköket! Låt den ta plats i sallader, soppor, inläggningar eller ugnsrosta. ICA KVANTUMS MATMAGASIN SEPTEMBER 2025 13 Foto: Malin Rosberg