Matmagasinet september 2025 1
Redaktionen tipsar Jordig och krispig Bli en prep
per Kristoffer Ahonen Appelquist reser genom Sverige för att ta reda på hur vi kan förbereda oss inför en kris. Han undersöker hur mycket mat, vatten och andra förnödenheter som behövs – och lär sig grunderna i prepping. Det hela följs i hans programserie Sverige, krisen och jag på SVT Play. Förvara i en plastpåse i kylen Gör en rödbetscarpaccio med getostkräm och valnötter Pickla rödbeta tillsammans med apelsin – servera till pyttipanna och kalops Lyssna på Trädgården I Trädgården med Pernilla och John hör du Pernilla Månsson Colt och John Taylor prata om allt från hur du förvarar dina tomater på bästa sätt till hur du kan planera en trädgård. Pang på rödbetan! Många recept till bra pris I denna samlingsvolym Portionen under tian: Stora kokboken om billig mat bjuder Hanna Olvenmark på ett flertal av rätterna ur sina tidigare böcker men även ett gäng nya favoritrecept. Den runda och sunda betan har odlats i Europa sedan 1600-talet och är känd för sin jordiga smak och vackra färg som skiftar i rött och lila. Den är i säsong från juni till november, och skördas redan tidigt på sommaren. Rödbetan kan användas på många sätt – inlagd, ugnsrostad, i sallader eller mixad i smoothies och bakverk. För att behålla smaken vid kokning är det bäst att tvätta den varsamt och låta skalet sitta kvar tills efter tillagning. Den passar särskilt bra ihop med getost, kapris, pepparrot, senap, valnötter och äpple. ICA KVANTUMS MATMAGASIN SEPTEMBER 2025 15 Foto: Andreas Hillergren Foto: José Calvente/UR. Bilden är ett AI-montage.