Matmagasinet september 2025 1
Helgens goda Quesadillas med kantareller och spen
at 4 PORTIONER 30 MINUTER MEDEL DU BEHÖVER: 250 g färska kantareller 4 salladslökar 1 vitlöksklyfta 4 msk smör 65 g babyspenat salt svartpeppar 3 dl riven lagrad ost (gärna Västerbottensost) 8 tortillabröd (små) GÖR SÅ HÄR: 1. Rensa och skär kantarellerna i bitar. Ansa och skiva salladslöken. Skala och riv vitlöken. 2. Stek svamp och lök i hälften av smöret tills det får fin färg. Vänd ner spenaten. Krydda med salt och peppar. 3. Lägg hälften av osten på häften av tortillabröden. Fördela svamp och spenat på osten. Fördela resterande ost ovanpå svampen och spenaten. Lägg på resterande tortillabröden. 4. Stek bröden i omgångar i smöret i en stekpanna, 1–2 minuter på varje sida, tills de är fint bruna och krispiga. GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa, putsa och dela kantarellerna i mindre bitar (om de är stora). 2. Hacka persiljan grovt. Skala och finhacka löken. 3. Hetta upp en stekpanna, lägg i kantarellerna. Svampen kommer att släppa ur sig vatten. Koka bort vattnet, tillsätt hälften av smöret när pannan är torr i botten igen. Stek svampen på medelvärme, rör runt då och då. Tillsätt löken när kantarellerna börjar få fin stekyta. Låt löken steka med ett par minuter. Krydda med salt och peppar. 4. Tillsätt grädden och koka ihop med kantarellerna i någon minut tills det blir en krämig konsistens. Tillsätt persiljan. 5. Stek brödet gyllenbrunt på båda sidor i resterande smör. 6. Toppa bröden med kantareller. HÅLL HATTEN REN! Borsta bort jorden med en liten borste och använd en mindre kniv för att skära av den smutsiga botten. 4. Stek kantarellerna i en torr stekpanna tills de blir torra och fina. Tillsätt smöret och löken och låt allt få fin färg. 5. Tillsätt vinet och låt det koka in ett par minuter. Tillsätt grädde och låt sjuda några minuter. Vänd ner hälften av parmesanosten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar. 6. Hacka persiljan och vänd ner i såsen. Servera kantarellsåsen med pastan och resten av parmesanosten. Krämig kantarellpasta med parmesan 4 PORTIONER 45 MINUTER MEDEL Kantarelltoast 2 PORTIONER 30 MINUTER DU BEHÖVER: 250 g kantareller (ca 8 dl) 1 msk färsk persilja 2 bananschalottenlökar 4 msk smör salt och svartpeppar 1 dl vispgrädde (40%) 2 skivor formfranska MEDEL DU BEHÖVER: ca 1 liter kantareller (1 liter motsvarar ca 350 g) 4 portioner pasta (gärna linguine) 1 vitlöksklyfta 3 bananschalottenlökar (3 st motsvarar ca 100 g) 2 msk smör 1 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin 4 dl vispgrädde 2 dl riven parmesan (2 dl motsvarar ca 100 g) salt och svartpeppar ½ kruka persilja GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och rensa kantarellerna. 2. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. 3. Skala och skiva vitlök och halottenlök. Smörstekta kantareller 6 PORTIONER 45 MINUTER DU BEHÖVER: 10 dl kantareller (10 dl motsvarar ca 350 g) 1 gul lök 3 msk smör salt och svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Rensa kantarellerna och skär de stora svamparna i mindre bitar. Skala och hacka löken. 2. Låt svampen "svettas" i en varm stekpanna. När vätskan kokat bort, höj värmen och lägg i smöret. 3. Stek en stund och lägg därefter i löken. Stek svamp och lök i smöret tills svampen fått fin färg. Krydda med salt och peppar. ENKEL ICA KVANTUMS MATMAGASIN SEPTEMBER 2025 23