Matmagasinet september 2025 1
De goda rötterna Pannbiff med rostade rotfrukter
och senapssås 4 PORTIONER DU BEHÖVER: Rotfrukter 900 g fast potatis 1 morot 2 palsternackor 250 g rotselleri 2 msk olivolja salt peppar ½ tsk torkad rosmarin Pannbiff ½ dl ströbröd 1 ägg 1 dl vatten 1 msk dijonsenap ca 500 g blandfärs ½ tsk salt 1 krm svartpeppar 1 msk smör eller olja Senapssås ½ förp färsk basilika (à 20 g) 2 dl crème fraiche 1 msk dijonsenap 45 MINUTER MEDEL GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225 °C och sätt in en ugnsplåt. 2. Rotfrukter: Skölj potatis, morot och palsternackor. Låt skalet vara kvar. Skär bort skalet av rotsellerin. Skär rotfrukterna i jämna skivor eller klyftor, blanda dem med olivoljan i en bunke. Krydda med salt, peppar och rosmarin. 3. Häll ut rotfrukterna på den förvärmda plåten. Sätt in mitt i ugnen tills rotfrukterna är mjuka, ca 25 minuter. 4. Pannbiff: Blanda ströbröd, ägg och vatten i en stor bunke. Låt det svälla 1 minut. Blanda ner senap, färs, salt och peppar. Forma till 8 pannbiffar. 5. Bryn biffarna på båda sidor i smöret i en medelvarm stekpanna. Stek dem klara mitt i ugnen med potatisen när det återstår ca 8 minuter på potatisens tillagningstid. 6. Senapssås: Hacka basilikan och blanda med crème fraichen och senapen. Smaka av med salt och peppar. 7. Servera rotfrukterna med senanpssås och pannbiff. Nu är de smakrika rotfrukterna i säsong, perfekta att frossa i. Morötter, rödbetor och palsternacka är några av de rotfrukter du kan njuta av just nu. Passa på, det är både gott för magen och bra för plånboken! VISSTE DU ATT? Blasten på rödbetorna är supergod, testa att stek i smör tillsammans med vitlök eller toppa en sallad. Roten till allt gott Tillaga Koka, ugnsrosta eller stek. Passar bra med Smör, chili, hasselnötter och miso. Trivs bäst I 2–4 °C Så här äter du dem I sallad, gryta, gratäng, paj, soppa, tillsammans med kryddor i ugn och i puré.