Matmagasinet september 2025 1
Skördetid Skördefest i köket När trädgården eller
grönsakshyllorna dignar av tomater, zucchini och betor är det lätt att känna sig överväldigad. Vi bad ICAs matkreatör Leif Grönlund dela med sig av sina bästa och enkla knep för att göra skörden till en glädjefylld och smakrik resa in i hösten. Hur ska man tänka när man vill ta vara på säsongens skörd? – Jag gillar att ha en plan. Det behöver inte vara krångligt, men det underlättar att redan från början tänka: Vad vill jag göra med min blomkål, zucchini eller mina tomater? Då slipper man stå där med ett berg av grönsaker utan idéer. Hans bästa knep är att tänka i tre spår för varje råvara: något picklat, något lagat och något bakat. – Då blir det både variation i smaken och ett sätt att bevara grönsakerna. Till exempel kan du pickla zucchini, använda den i en soppa eller baka in den i bröd. På så sätt går ingenting till spillo och du förlänger livet på skörden. Tänk enkelt! Grönsaker behöver inte vara svårt. Byt bara ut eller lägg till säsongens råvaror i dina vanliga vardagsrätter. Vilka är dina skördefavoriter just nu och vad lagar du helst? – Det är omöjligt att välja, men allt i säsong är bäst. Det är det som är så härligt med våra årstider – att man får längta lite. Under sensommaren gäller det att njuta och spara smakerna så gott det går. På nästa sida har vi tagit fram några riktiga favoritrecept som verkligen gör det sistnämnda. Morotssconesen är perfekta till buffé eller soppa och dessutom busenkla att göra. De funkar även super tillsammans med den ljumna salladen. En smakrik höstsallad där gula betor, söta äpplen och het pepparrot möts. Baka betor och äpplen i ugn för att koncentrera smakerna och toppa med stora vita bönor. Vill du ta med som matlåda, servera dressingen vid sidan av. När kalla höstkvällar kommer slår jag ett slag för soppan med tomat, zucchini och burrata. Värmande, len och fylld med smak! Leif Grönlund är matkreatör hos ICA-köket och tycker alltid man ska laga efter säsong. LÖKIGT VÄRRE I Siri Barjes En råvara: Lök får du 10 recept där löken är i fokus. Ett litet mathäfte att ta fram i vardagen eller ha med sig ut till landet.