Lokaltidningen Kanalen 1
12 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER • NR 8 • VE
CKA 8 • TISDAG 21 FEB • 2023 • ÅRG 28 kultur &nöje notiser TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se Arkivbild: Tony Abdo i Serenas bageri. Serenas har stängt ner n ÅKERSBERGA Serenas bageri i Åkerstorp har stängt igen sin verksamhet. Ägarna meddelar att det beror på högre omkostnader och inflationen. Serenas bageri öppnades 2019 i Åkerstorp av paret Rony och Antoinette Abdo som döpt bageriet efter sin dotter, Serena. På sin Facebooksida berättar ägarna att pandemin slog hårt mot dem. Efter att pandemin avtagit kom istället höjd inflation med högre elpriser, drivmedelspriser och råvarukostnader. Bageriet stängde ner den 22 januari och Serenas bagare fortsätter baka men hos Smörkransen. LA Ny restaurang på Ljusterö torg n LJUSTERÖ En ny restaurang har öppnat på Ljusterö torg, i lokalen där det tidigare låg en sushirestaurang. Restaurangen heter Ljusterö Pasta och serverar just pasta med olika tillbehör och såser. LA Samtida konst på biblioteket n ÅKERSBERGA På Galleri Vågen i biblioteket i Åkersberga Centrum visas nu 16 verk av två konstnärer – Suelene Junkes och Roseli Hoffman. Båda är bildkonstnärer och Junkes bor i Sverige medan Hoffman bor i Tyskland. Båda har rötter i Brasilien. Temat på utställningen är konst och natur. LA Soppa med musikalisk resa n ÅKERSBERGA Den 6 mars arrangerar Kulturföreningen i Österåker en soppteater med föreställningen ”Små fantasmer”. Det är sångerskan Sara Lindh och gitarristen Krister Jonsson som bjuder på en resa genom musik av bland andra David Bowie, Joni Mitchell och Nina Simone. LA Han Veltman ställer ut på Länsmansgården n ÖSTERÅKER Konstnären Han Veltman är ursprungligen från Amsterdam men bor i Stockholm sedan 1950-talet. Han är illustratör, målare och har även skissat för tidningar och rättegångar. Nu ställer han ut på Österåkers Konsthall på Länsmansgården. Utställningen invigs 25 februari och håller på till 19 mars. LA ETT LANTBRÖD SKÄRS UPP för att kontrolleras. Receptet är nytt och detta är ett testbak för att provsmakas och utvärderas. Mjölet som används i Vasselbo bageri kommer från Limabacka kvarn, Råberga Ekoprodukter och Warbro kvarn – alla tre är småskaliga kvarnar med ekologiska råvaror. Foto lina abrahamSSon /privat Foto: lena emmoth Kärleken till bröd ledde till ett microbageri n ÖSTERÅKER I augusti startade ett nytt bageri upp i Österåker – Vasselbo mikrobageri. Där bakar Elin Brandt surdegsbröd från grunden, utan maskiner och med ekologiskt mjöl från små kvarnar. I ett rött gårdshus uppe på en höjd i Gårdslöten bakas hantverksbröd på surdeg. Det är självlärda Elin Brandt som driver Vasselbo mikrobageri på egen hand och bakar allt bröd själv. – Jag har alltid älskat att baka och bakat eget bröd när jag bott på platser som legat långt ifrån ett bageri, säger Elin. Inne i bageriet finns ett mjölpåsar bakbord, stora med småskaligt framtaget mjöl och en ugn. Det finns inga maskiner utom en mindre degmaskin som används för att baka sötebröd som inte görs på surdeg. – Jag gör allt för hand när det kommer till bröden. Mjölet jag använder har varierande bakegenskaper vilket gör att fermenteringsbeteendet i degarna varierar. Det bästa sättet att förstå degen är att jobba med den med händerna. Det gäller också att vara flexibel. Ett bröd tar två–tre dagar att göra. Degarna kalljäser i minst tolv timmar upp emot ett dygn. Hur lång tid eller hur jäsningsprocessen ser ut beror bland annat på hur surdegen mår, luftfuktighet och temperatur i bageriet, förklarar Elin. – Jag är perfektionist när det gäller bröden och jag önskar att jag kunde skära upp varje bröd för att se hur det ser ut inuti. Det kan jag ju inte göra, men är jag tveksam över slutresultatet så skär jag alltid upp och kollar. Bröden som bakas i Vasselbo mikrobageri säljs från en brödbil som står utvalda dagar vid brevlådorna vid infarten till Gårdslöten från Margretelundsvägen. När brödbilen ska stå där annonseras via Instagram och hemsidan. Just nu styrs antalet dagar som brödbilen kan sälja bröd av hur mycket som hunnits baka. I framtiden hoppas Elin på att ha en större bil och fler dagar med försäljning. Hennes favoritbröd i bageriet är rågbrödet som hon helst äter med smör så att smöret åker ner i de små hålen. – Jag älskar bröd, det är en stor del av min basföda och då vill jag att det ska vara gott! Lina Abrahamsson redaktionen@fixmedia.se mat & krogliv mat & krogliv