Nöjesnytt Jönköping 1
Nöjesnytt Jönköping På krogen
Nöjesnytt Jönköping Jönköpingsfesten
Nöjesnytt Jönköping Allsång i Gränna hamn
Nöjesnytt Jönköping Trend tjej
Nöjesnytt Jönköping
Nöjesnytt Jönköping Trend kille
Nöjesnytt Jönköping London på allas läppar
Nöjesnytt Jönköping Sommarprylar
Nöjesnytt Jönköping Studentbaler
Nöjesnytt Jönköping Glasstest
En vuxen hamburgare med styrka eller varför inte
en grymt marmorerad entrecôte med en tomattwistad bearnaise? Grillat hör sommaren till… om framdelskött. Entrecôte är perfekt för grillen med andra ord. Gör inte misstaget att putsa bort fettet innan grillning. Däremot är det helt okej att skära bort det på tallriken. Grilla inte för länge och på alltför het grill. Brända köttbitar blir A ingen glad över och kött som får ligga för länge i hettan blir torrt och trist hur marmorerat det än är. En bit kraftig aluminiumfolie är alltid bra att ha till hands. Lägg folien på ena sidan av grillen och lyft dit köttbitar som riskerar att bli brända. Till sist, tänk på att grillat kött är en färskvara. Det gillar inte att vänta – servera och njut direkt. ■ TUFFA BURGARE MED BACON OCH CHILI För 4 personer 500 g nötfärs 1 paket bacon (145 g) 2 msk riven gul lök 1 msk finhackad chili 1 tsk liquid smoke alt. röksalt eller 1 msk rökig grillmarinad salt och svartpeppar TILL DRESSINGEN: 2 msk majonnäs 1 msk chilisås på tomatgrund 1 tsk vanlig senap 1 msk brunt senapsfrö ATT ÄTA TILL: 8 skivor lantbröd isbergssallad 2-3 stora tomater saltgurka llt går att grilla, men så länge vi håller oss till kött är marmorerade köttbitar klart bäst. Det innebär att fett finns insprängt i själva köttbiten – och då handlar det ofta 1. Strimla baconskivorna mycket fint. Skala och riv gul lök på rivjärn alternativt finfördela i mixer. Öppna chilin, peta bort frön och mellanväggar och hacka fruktköttet mycket fint. Blanda allt med köttfärs och tillsätt röksmak i form av liquid smoke, som är flytande röksmak, alternativt rökbehandlat salt eller rökig grillmarinad. Salta och peppra lätt och forma 4 rejäla hamburgare som gärna får vara 3 centimeter tjocka. 2. Stöt senapsfrö i mortel och blanda med majonnäs, chilisås och senap till dressing. Förbered grönsakerna. 3. Grilla hamburgarna över fin glöd, cirka 4-5 minuter per sida om de är riktigt tjocka. Låt burgarna dra några minuter innan de läggs upp. Rosta brödskivorna lätt och plocka ihop dina hamburgare i ordning bröd, riven sallad, burgare, dressing, skivad tomat och gurka samt bröd. Fäst ihop med grillspett. ENTRECOTE MED CHORONSÅS För 4 personer 4 skivor marmorerad entrecote, ca 700 g 2 krm grovmald svartpeppar 3 msk rapsolja 2 msk konc. kalvfond (salt) TILL SÅSEN: 2 dl färdig bearnaisesås 1 msk konc. tomatpuré 1 tsk finhackad färsk rosmarin ATT ÄTA TILL: 4 bakade potatisar blandade blad 1 stor gul lök 1 msk vetemjöl 1 ägg 2-3 msk veteströbröd 3-4 dl friteringsolja 48 | nöjesnytt 1. Se till att potatisarna kommer i ugnen en dryg timme innan grillningen. Glöm inte att picka hål på potatisskalet innan bakningen för att undvika att de exploderar i ugnen. 2. Gnid köttet med svartpeppar. Blanda rapsolja och kalvfond på en tallrik och vänd köttet i blandningen. Låt köttet ligga svalt en kvart före grillning. 2. Blanda bearnaisesåsen med tomatpuré och mycket finhackad rosmarin. 4. Skala löken och skär den i 5 millimeter tjocka skivor. Peta ut lökringar och ruska dem med vetemjöl i en plastpåse. Doppa därefter ringarna i uppvispat ägg, sedan ströbröd för att till sist fritera ringarna i het olja någon minut. 5. Grilla köttet ett par minuter per sida över fin glöd. Salta lätt efter vändning. Lägg upp och toppa med sås och lökringar. Servera med blandade blad. ATT DRICKA TILL Jag tycker att kylskåpskallt rosévin är det perfekta vinet till grillat. Franska Réserve de Bonnet Rosé (3181) är tillräckligt torr för att passa till det mesta. Kostar 89 kronor. TEXT & FOTO: DAN STRANDQVIST
Nöjesnytt Jönköping Teknikprylar
Nöjesnytt Jönköping Digilistan
Nöjesnytt Jönköping Recensioner