Vårdguiden Tema reumatiska sjukdomar
Vårdguiden Ont i lederna
Vårdguiden Vikten av goda vanor
Vårdguiden Grönsaksguiden
saksden h u v u d Skölj grönsakerna! Det är bra a
tt skölja grönsaker, särskilt bladgrönsaker, för att få bort bakterier och andra mikro organismer som man kan bli sjuk av. – Vi har haft en del problem med matförgiftning från importerad ruccola, groddar, babyspenat och kryddväxter. De vattnas ibland med förorenat vatten på grund av vattenbrist. En del grönsaker sprejas med vatten för att se rena och fräscha ut, men även det vattnet är ofta förorenat, säger Marie-Louise DanielssonTham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet. Hon äter gärna grönsaker som odlats ekologiskt, men påpekar att man bör skölja dem extra noga 1177 Vårdguiden nr 1 2015 eftersom de gödslas med naturgödsel som alltid innehåller tarmbakterier. – Man får inte vara lat, sallad ska sköljas blad för blad. Allt får man inte bort, men med bakterier är det så att ju färre vi får i oss desto mindre risk att vi blir sjuka av dem. Var noga med att få bort alla jordpartiklar, till ex»Man får inte vara lat, sallad ska sköljas blad för blad.« empel i blastvecken på purjolöken. Som väl är trivs bakterier inte särskilt bra på grönsaker, men när vi blandar till exempel dåligt sköljd sallad med räkor eller skinka sätter de igång att föröka sig. – Då är bakterierna utsvultna. Därför bör man bara äta sådana blan dade sallader om de är ny gjorda, säger Marie- Louise Danielsson-Tham. ”Behöver ej sköljas” står det på vissa förpackningar med färdigskuren sallad, men det vill Marie-Louise Danielsson-Tham varna för. – Färdigskuren sallad ”blöder” växtsaft och det 11 gillar till exempel salmonellabakterien, säger hon. Färdigskuren sallad ska sköljas noga! En annan vanlig missuppfattning är att bakterier och virus dör i frysen. – De trivs utmärkt i den fuktiga miljön. Man måste hetta upp dem till 70 grader, men kom ihåg att det bara gäller ytan. Det räcker alltså att koka upp grön - sakerna hastigt, säger Marie-Louise DanielssonTham. ö r G n Nyttigaste grönsakerna enligt Livsmedelsverket 1. Spenat, grönkål, mangold, machésallad Rikast på A-, C-, och K-vitaminer, folat samt kalium, järn och magnesium. I topp när det gäller det mesta utom fibrer. 2. Gröna bönor och haricots verts Massor av K-vitamin, även C-vitamin, folat, kalium och magnesium. Ger mer fibrer än bladgrönsakerna. 3. Broccoli och brysselkål Innehåller mycket fibrer, folat, C- och K-vitamin, järn och andra mineraler. 4. Gröna ärter och sockerärtor Rika på C-vitamin och magnesium, goda halter av många andra näringsämnen. 5. Avokado Ger fibrer, kalium och folat. Innehåller även nyttigt fett. Hela listan över de nyttigaste grönsakerna hittar du på Livsmedelsverkets webbplats. Där finns också en livsmedelsdatabas där kan du se hur mycket näring olika livsmedel innehåller. Du hittar den på www7.slv.se/naringssok e n p b u d s k a s o p a p e t i k s t L i v s m e d e l s v e r k e t s f ö r s l a g t i l l u p p d a t e r a d e k o s t r å d . F O T O G R A F F O T O
Vårdguiden Våga berätta!
Vårdguiden Konsten att bli med barn
Vårdguiden Maria satte punkt för våldet
Vårdguiden Varför slår man?
Vårdguiden Spåra smittan
Vårdguiden Inte bara tennis
Vårdguiden Starkare patienter med ny lag
Vårdguiden Aktuellt i vården