NG Sthlm 1
Krog Bäst just nu Stockholmskrögarna har varit mo
t repen upprepade gånger under året, men skam den som ger sig. Här är några etableringar du bör hålla ett extra öga på den närmaste tiden. SPESSO Malmskillnadsgatan 38, spesso.se Vad är det Stureplansgruppen har kokat ihop på 18:e våningen i det nyrenoverade citykvarteret? Den 25 november får vi veta. Öppet: mån-tor 11:30-01:00, fre 11:30-02:00, lör 12-02. ETT SINNE FÖR SMAK Är det så farligt att tappa förmågan att känna smak och lukt? Det korta svaret är ja. TEXT: PELLE TAMLEHT DET ÄR MÅNGA som helt eller delvis har förlorat såväl smak- som luktsinne i samband med sin covidinfektion, även om de allra flesta lyckligtvis har fått tillbaka dem. Drygt hälften av de som insjuknat har upplevt denna typen av problem, och för en tiondel av dessa har det blivit långsiktigt. Inte heller kockar är besparade från detta, redan i begynnelsen av pandemin fick vi höra hur den 80-årige kändiskocken Leif Mannerström plötsligt tappat smaken. En katastrof givetvis för vem som helst, men såklart än värre för en kock. LYCKLIGTVIS ÅTERFICK MANNERSTRÖMS smaklökar sin funktionalitet strax efter tillfrisknandet, men samtidigt har vi hört allt fler historier om drabbade vars föda smakar metalliskt, som olivolja eller inte något överhuvudtaget. Frågan om smak- och luktsinnet har givetvis aktualiserats radikalt under 2020, och plötsligt har det sinne som levt lite i skymundan från exempelvis hörseln och synen seglat upp som ett av det som folk är absolut mest rädda för att förlora. Man saknar inte kon förrän spiltan är tom, så att säga. SÅ KONSTIGT ÄR det faktiskt inte, om man tar i hänsyn att de flesta människor kan uppfatta tusentals dofter och hundratals olika smaker. Förutom att skänka oss 66 NÖJESGUIDEN | NR 11, 2020 njutning är smaksinnet åtminstone historiskt sett livsviktigt för oss människor, då det hjälper oss att undvika sådant som är giftigt. Känsligast är vi exempelvis för beska smaker, då just gifter ofta har en besk smak. PÅ DIN TUNGA ryms i runda slängar 10 000 smaklökar, som i sin tur har särskilda celler som känner smak. Dessa kallas smart nog smakceller, och är ordnade som skalen på en lök. De reagerar på smakämnen som är upplösta i saliv, och skickar vidare denna information som nervsignaler till hjärnans smakcentrum. Men hur du upplever en viss smak beror inte bara på smaklökarna, utan också doften påverkar starkt hur du upplever en viss smak. Luktsinnet är dessutom ett väldigt känsligt system, som kan påverkas av såväl slag mot huvudet som lättare förkylningar. Då är det kanske inte så konstigt att ett globalt virus kan utgöra ett reellt hot mot detsamma. SÅ OM DU inte sedan tidigare har sett någon anledning till att följa de restriktioner som uppdateras löpande med anledning av coronan, tillåt åtminstone dig själv att vara egoistisk och värna om ett av dina viktigaste sinnen. Måhända ett försök till en moralkaka, men åtminstone en välsmakande sådan. DINA FEM GRUNDSMAKER: – Sött, till exempel socker, honung, majs och banan. – Surt, till exempel citroner, vinäger och syrliga bär. – Salt, till exempel fetaost och andra hårdostar, livsmedel från havet som alger och räkor. – Beskt, till exempel kaffe, mörk choklad, öl och citronskal. – Umami är smaken av protein. Den finns till exempel i lagrad ost, tomater, skaldjur, torkad skinka och nötter. Källa: Vårdguiden. LYKKE KAFFEBAR Nytorgsgatan 38, lykkegardar.se Kaffe och cocktails i världsklass samt habila mackor till söderpriser. Det är svårt att inte vilja bli stammis på Lykke. Öppet: mån-fre 07-22, lör-sön 10-22. GEMLA Magnus Ladulåsgatan 8, gemlavinbar.se Noggrant utvalda naturviner och närodlad mat. Det blir inte mycket mer Södermalm än såhär, och självklart köper vi det med hull och hår. Öppet: mån-lör 16-23. TENNSTOPET GRILL Odengatan 72, tennstopetgrill.se Trots att den har funnits i knappt en månad är Tennstopets nya bakficka så självklar att det känns som att den alltid har legat precis här. Öppet: mån-tis 11:30-00:00, ons-fre 11:30-01:00, lör 12:00-01:00. FRÄMMAT Dalagatan 54, frammat.com I källarlokalen som tidigare huserade Bröderna Svedmans lagar Kalle Nilsson och Jonas Helgesson frankofil mat med mycket känsla. Öppet: ons-lör från 17:30-23:00. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se