Nöjesnytt Växjö 1
FOTO: ANDERS BERGÖN FOTO: ANDERS BERGÖN Surdegar,
surkål och gammal mat - programmet till årets MAT är nu klart. Vi har träffat projektledarna för årets upplaga, Carolin Hedman och Robert Andersson, som båda har stor erfarenhet kring evenemang men även ett personligt intresse för hållbar mat. FOTO: ALEXANDER HALL 2022 Nu är det dags för MAT2022, en mötesplats för närproducerad och hållbar mat. Årets MAT bjuder på allt från den populära MAT-rundan i hela länet till en hel kunskapsbuffé av intressanta talare, digert scenprogram och spännande aktiviteter i Konserthusparken, lokal MAT-marknad på Teatertorget och restaurangveckan UToÄT bland länets restauranger och mataktörer. En av anledningarna till att Carolin projektleder MAT är att hon tycker det är ett fantastiskt projekt som lyfter hållbar mat utifrån miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. – Det känns inspirerande att få arbeta med ett evenemang som adresserar viktiga frågor till en stor publik, säger Carolin. – Mitt intresse för lokalproducerad mat och dryck har funnits i många år och jag är väldigt nöjd att vi lyckats skapa en matmarknad med enbart lokala aktörer från regionen. Det känns viktigt att få lyfta fram de små producenterna, säger Robert. Årets MAT-marknad återfinns på Teatertorget med 15 olika aktörer med koppling till Redig Mat Från Trakten, Smålands Skafferi och REKO-ringen. Det är stor variation på de olika lokalproducerade livsmedel som kommer att säljas till matintresserade besökare. – Det är så häftigt att se, att vi har producenter som gör alla dessa olika livsmedel så nära, säger Robert. Carolin har sedan i våras planerat och bokat in spännande föreläsare till årets Kunskapsbuffé som bjuder på ett storslaget program med hela 55 olika punkter. – Kunskapsdelen har alltid varit en stor och viktig del av MAT, men jag tror många besökare kan ha missat vad som händer inne i Konserthuset. Nu när allt är samlat runt Konserthusparken tror jag fler hittar in på föredragen som är öppna för alla. Extra roligt är att vi i år även har workshops, t.ex. surdegsbakning och fermenterade grönsaker. Men programmet är bredare än så, det finns verkligen något för alla, säger Carolin. Samtidigt som det pågår föreläsningar fylls Konserthusets foajé med intressanta utställare men även en återkommande tävling. Årets Ekokock ska åter utses under MAT, en tävling som funnits med under många år, en tävling som tar hållbar gastronomi på allvar. På det härliga grönområdet precis utanför Konserthuset deltar flera aktörer med sina verksamheter för att lyfta viktiga budskap som omfamnas av ämnet mat. Här kan man även få inspiration kring utomhusmatlagning. – Outnorth som är ett lokalt företag finns på plats för att inspirera fler till att komma ut i naturen och tillreda mat. De tar med sig duon; Way Out Bros. Det är två coola bröder som praktiskt taget lever i naturen, säger Robert. Ett stenkast bort hittar man Restaurang Rädda Råvaran, en återkommande satsning som Växjö kommun arrangerar för att skapa medvetenhet kring matsvinnet. Lokala butiker skänker livsmedel som inte ska säljas mer och därför räddas för att komponeras till en härlig och inspirerande buffé som sedan säljs till besökare under MAT. Alla intäkter skänks i sin tur till lokala välgörande organisationer. En nyhet för i år är en fine dining del där man tillsammans med Åsedabördige stjärnkocken Klas Lindberg serverar en trerätters meny på svinn-mat. Ett tält med totalt åtta platser i två sittningar lottas ut i sociala medier. Bortom de stora kastanjeträden i parken är scenen med ett minst sagt fullspäckat scenprogram under ledning av matprofilen Lisa Lemke. – Där fyller vi scenen med massor av godbitar från hela programmet så att besökarna kan avnjuta en fika eller lunch och samtidigt ta del av inspirerande guldkorn. Missa inte Niki Sjölund som pratar om allt som växer vilt runt omkring oss, en bortglömd och outnyttjad resurs, som är tillgänglig för alla bara man har kunskap, säger Carolin. Lördagens scenprogram avslutas med en duell mellan politikerna Anna Tenje (M) och Tomas Thornell (S) där de bildar lag med kända kockar som tillsammans duellerar om att laga god och hållbar mat, med bara timmar kvar till årets val. – Ett annat inslag väl värt att lyfta är småländska och öländska mästerskapen i pizza som avgörs den 9 september. Mästerskapen anordnas i residensets trädgård, en plats som bara öppnas upp vid speciella tillfällen, säger Robert. Den 9-10 september är bara upptakten för MAT, konceptet UToÄT pågår under hela efterkommande veckan med syfte att lyfta fram våra fantastiska restauranger och mataktörer i länet. Programmet innehåller bland annat fikarunda, dryckesfestival och bröd bakat på kulturspannmål. MAT avslutas den 17-18 september då alla matintresserade kan ge sig ut på länets landsvägar och besöka ett 60-tal gårdar, gårdsbutiker, lanthandlare, caféer och restauranger. MAT-rundan är en unik möjlighet att upptäcka vilka fantastiska matföretagare som finns i länet. – I år finns det verkligen något för alla åldrar. Många spännande föredrag om äldre och mat och under båda dagarna finns det kunskap och aktiviteter för barn och deras föräldrar. Vi kommer att ha en tipsrunda för barn och de kan ta traktorkörkort på små traktorer och MAT-rundan visar upp hela vårt fantastiska matlän. Med andra ord, det finns verkligen något för alla under MAT2022, stora som små, avslutar Carolin och Robert. I Läs mer på www.matsmaland.se