Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt När vargen kommer
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Pontus Wrangel på Öster Malma viltslakteri är int
e förvånad över att det nu saknas vildsvinskött. FOTO: MARTIN KÄLLBERG Akut brist på vildsvinskött Fyra myndigheter arbetar på regeringens uppdrag för att få svenska folket att äta mer vildsvinskött. Men nu sinar råvaran. Med regeringens vildsvinspaket ska offentliga kök, restauranger och handeln få tillgång till vildsvinskött. Fyra myndigheter har fått i uppdrag att på olika sätt underlätta för att jägarnas byten ska komma konsumenterna till del. Vildsvinspaketet är en del av den nationella livsmedels strategi som riksdagen har beslutat om. I vågskålen ligger inte bara det positiva i att fler får njuta ett välsmakande kött, utan också att minska vildsvinsstammen. Jägareförbundets biträdande riksjaktvårdskonsulent Anders Nilsson är inte alls förvånad över SVENSK JAKT Nr 4 2022 att det nu är större efterfrågan än tillgång på vildsvinskött. Han påminner om varför det varit så viktigt att skapa en större efterfrågan; att motivera till ökad jakt på grund av problemen som vildsvinen orsakar lantbruket. – Det är mycket märkligt att bygga upp en näring med den långsiktiga målsättningen att strypa råvarutillgången, säger Anders Nilsson. På Tvärskogs vilt har vildsvin varit en bristvara sedan i juni förra året. Enligt ägaren Tomas Nilsson är det omöjligt att få tag i den mängd vildsvin som behövs för att tillfredsställa efterfrågan från storköken. – Jag har försökt tala om att det här inte kommer att fungera, men ingen vill lyssna. Det som räddade situationen när apparaten drogs igång och efterfrågan ökade, var att anläggningarna hade stora lager med vildsvinskött, säger han. På Öster Malmas vilthanteringsanläggning nåddes en topp för tre år sedan då man tog emot 750 vildsvin. Sedan dess har det pekat brant nedåt och i år räknar Pontus Wrangel, ansvarig för slakteriet, att han får in 100-talet djur. – Det är brist på vildsvin överallt, säger han. Pontus Wrangel är inte förvånad över utvecklingen, utan menar att den stora satsningen på att få de offentliga köken att servera vildsvinskött kom åtminstone tre år för sent. Vad som händer i framtiden är svårt att sia om. Enligt Pontus Wrangel hänger mycket på samhällets inställAnders Nilsson. ning till vildsvinen, om viltet ska betraktas som en resurs eller ett skadedjur. Med ett minskat jakttryck kan utvecklingen svänga snabbt, menar han. – Ja, det beror på vad jägarna gör. Låter man det vara ett par år, och jagar med de restriktioner som var vanliga när vildsvinen etablerades, kan det fort vända åt andra hållet. JAN HENRICSON ›› LÄS MER OM vildsvinsläget på sidorna 46–49. 31
Svensk Jakt Fjälljaktsfrågan
Svensk Jakt Specialist på vildsvin
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Åtta rödpunktssikten
Svensk Jakt Minskad avskjutning
Svensk Jakt Inför vårbocksjakten
Svensk Jakt Radarparet Agnes och Mitri
Svensk Jakt Rävjakt
Svensk Jakt Vad gör man med ekorren?
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Soltider
Svensk Jakt Vilt på italienska
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne