Svensk Golf Sida 1
Svensk Golf Sida 2
Svensk Golf Sida 3
Svensk Golf Sida 4
Svensk Golf Sida 5
Svensk Golf Sida 6
Svensk Golf Sida 7
Svensk Golf Sida 8
Svensk Golf Sida 9
Svensk Golf Sida 10
Svensk Golf Sida 11
Svensk Golf Sida 12
Svensk Golf Sida 13
Svensk Golf Sida 14
Svensk Golf Sida 15
Svensk Golf Sida 16
Svensk Golf Sida 17
Svensk Golf Sida 18
Svensk Golf Sida 19
Svensk Golf Sida 20
Svensk Golf Sida 21
Svensk Golf Sida 22
Svensk Golf Sida 23
Svensk Golf Sida 24
Svensk Golf Sida 25
Svensk Golf Sida 26
Svensk Golf Sida 27
Svensk Golf Sida 28
Svensk Golf Sida 29
Svensk Golf Sida 30
Svensk Golf Sida 31
Svensk Golf Sida 32
Svensk Golf Sida 33
Svensk Golf Sida 34
Svensk Golf Sida 35
Svensk Golf Sida 36
Svensk Golf Sida 37
Svensk Golf Sida 38
Svensk Golf Sida 39
Svensk Golf Sida 40
Svensk Golf Sida 41
Svensk Golf Sida 42
Svensk Golf Sida 43
Svensk Golf Sida 44
Svensk Golf Sida 45
Svensk Golf Sida 46
Svensk Golf Sida 47
Svensk Golf Sida 48
Svensk Golf Sida 49
Svensk Golf Sida 50
Svensk Golf Sida 51
Svensk Golf Sida 52
Svensk Golf Sida 53
Svensk Golf Sida 54
Svensk Golf Sida 55
Svensk Golf Sida 56
Svensk Golf Sida 57
Svensk Golf Sida 58
Svensk Golf Sida 59
Svensk Golf Sida 60
Svensk Golf Sida 61
Svensk Golf Sida 62
Svensk Golf Sida 63
Svensk Golf Sida 64
Svensk Golf Sida 65
Svensk Golf Sida 66
Svensk Golf Sida 67
Svensk Golf Sida 68
Svensk Golf Sida 69
Svensk Golf Sida 70
Svensk Golf Sida 71
Svensk Golf Sida 72
Svensk Golf Sida 73
Svensk Golf Sida 74 Det är skillnad på malt och ma
lt, humle och humle, jäst och jäst, vatten och vatten. Olika öl smakar olika. Ändå innehåller de samma saker: malt, humlejäst och vatten. Hemligheten ligger i råvarorna. Vilka maltsorter som använts. Hur humlen tillsatts. Varifrån vattnet kommer. Och hur ölet fått jäsa. Malten Malt kommer från korn som lagts i blöt och fått gro. Det finns många olika sorter, som beroende på hantering och blandning ger ölet dess karaktär. Hårt rostad malt gör till exempel ölet mörkt, medan en mildare rost ning ger ett ljust och klart öl. När vi brygger 1828 använder vi oss av inte mindre än fyra olika maltsorter. Genom att låta de olika sorternas egenskaper spela mot varandra får vi ett öl som är lite mörkare och doftrikare än andra ljusa öl. Humlen Humlen ger ölet kryddighet och beska. Öl med skarpt och tydligt humleinslag uppskattas mest av inbitna ölkännare. Andra föredrar öl av mjukare och lite mildare karaktär. 1828 är både mjukt och milt utan att för den skull tappa i vare sig doft eller smak. Egenskaper vi får fram genom att tillsätta humlen i omgångar: först lite, sedan ungefär hälften och sedan lite till. Jäsningen 1828 får kalljäsa. Kalljäsning är en gammal bayersk metod som fungerar ungefär som det låter: ölet får jäsa vid en lägre tem peratur än de 12-15°som är normalt vid modern ölbryggning. Den lägre temperaturen gör visser ligen att jäsningsprocessen tar längre tid, men betalar sig genom att ge ölet en rikare smak. Vattnet Ö1 innehåller trots allt mest vatten. Och har man inget gott vatten får man inget gott öl. När vi brygger 1828 nöjer vi oss därför inte med mindre än äkta källvatten. Källan där vi hämtar vattnet heter Kallebäckskällan och ligger ett par kilometer utanför Göte borg. Den omnämns redan på 1600-talet och dess vatten är berömt för sin rena och friska smak. Som avslutning: Hur man häller upp ett glas 1828. Om hur öl skall hällas upp finns det nästan lika många teorier som ölälskare. En del sätt är bra, andra sämre. Vi tänker berätta om ett bra sätt. Men innan du häller upp bör du försäkra dig om att glaset är ordentligt diskat. Ölglas bör nämligen inte diskas med vanligt disk medel (det förstör smaken). Diska istället i varmt vatten och låt glasen självtorka. Och tänk på att det minsta lilla fett från diskvatten eller handdukar kan döda det bästa öl. Även 1828. Nu till själva hällandet: luta glaset lätt och häll mot glasets insida så att det inte skummar. När glaset är något mer än till hälften fyllt rätar du upp det och häller mer tvärt så att skummet blommar upp och lägger sig som ett doftande täcke över ölet. Ganska enkelt, eller hur?
Svensk Golf Sida 75
Svensk Golf Sida 76
Svensk Golf Sida 77
Svensk Golf Sida 78
Svensk Golf Sida 79
Svensk Golf Sida 80
Svensk Golf Sida 81
Svensk Golf Sida 82
Svensk Golf Sida 83
Svensk Golf Sida 84
Svensk Golf Sida 85
Svensk Golf Sida 86
Svensk Golf Sida 87
Svensk Golf Sida 88
Svensk Golf Sida 89
Svensk Golf Sida 90
Svensk Golf Sida 91
Svensk Golf Sida 92
Svensk Golf Sida 93
Svensk Golf Sida 94
Svensk Golf Sida 95
Svensk Golf Sida 96
Svensk Golf Sida 97
Svensk Golf Sida 98
Svensk Golf Sida 99
Svensk Golf Sida 100
Svensk Golf Sida 101
Svensk Golf Sida 102
Svensk Golf Sida 103
Svensk Golf Sida 104
Svensk Golf Sida 105
Svensk Golf Sida 106
Svensk Golf Sida 107
Svensk Golf Sida 108
Svensk Golf Sida 109
Svensk Golf Sida 110
Svensk Golf Sida 111
Svensk Golf Sida 112
Svensk Golf Sida 113
Svensk Golf Sida 114
Svensk Golf Sida 115
Svensk Golf Sida 116
Svensk Golf Sida 117
Svensk Golf Sida 118
Svensk Golf Sida 119
Svensk Golf Sida 120
Svensk Golf Sida 121
Svensk Golf Sida 122
Svensk Golf Sida 123
Svensk Golf Sida 124
Svensk Golf Sida 125
Svensk Golf Sida 126
Svensk Golf Sida 127
Svensk Golf Sida 128
Svensk Golf Sida 129
Svensk Golf Sida 130
Svensk Golf Sida 131
Svensk Golf Sida 132
Svensk Golf Sida 133
Svensk Golf Sida 134
Svensk Golf Sida 135
Svensk Golf Sida 136
Svensk Golf Sida 137
Svensk Golf Sida 138
Svensk Golf Sida 139
Svensk Golf Sida 140
Svensk Golf Sida 141
Svensk Golf Sida 142
Svensk Golf Sida 143
Svensk Golf Sida 144
Svensk Golf Sida 145
Svensk Golf Sida 146
Svensk Golf Sida 147
Svensk Golf Sida 148
Svensk Golf Sida 149
Svensk Golf Sida 150
Svensk Golf Sida 151
Svensk Golf Sida 152
Svensk Golf Sida 153
Svensk Golf Sida 154
Svensk Golf Sida 155
Svensk Golf Sida 156