NG Innerstaden Gbg 1
De Lorenzi Caffé Vem längtar inte efter den itali
enska stämningen med allt vad det innebär. De Lorenzi Caffé är stället på Kyrkogatan som avslöjar vad man bör byta ut på det traditionella svenska julbordet och vad du säger om du vill göra en stammisbeställning. Text: Emelie Svensson Det är svårt att inte vurma för den hjärtliga italienska stämningen hos er. Berätta mer om namnet De Lorenzi Caffé? – Det kan jag tyvärr inte svara på då jag köpte caféet där namnet hängde med. Men vi fastnade för miljön, ”tjötet” mellan stammisarna och den familjära stämningen. När man under jul får chansen att slå sig ner med en kopp kaffe i någon mjuk fåtölj, vilket kaffe passar då bäst? Vågar man sig på en kaffedrink? – Vi använder vårt eget importerade kaffe från rosteriet Quarta som ligger i Lecce i södra Italien. Blandningen heter Argento som innehåller mer robusta än arabica. Ett otroligt smakrikt kaffe med fantastisk crema. Så här på hösten är det läge att prova en latte med choklad- eller kardemummasmak. Annars tycker många om att värma sig med en kaffe coretto, en enkel espresso med en centiliter likör, eller kanske disaronno så här när julen nalkas. Eller varför inte en klassisk irish coffee! Vad ser ni helst ligger under granen eller i julstrumpan i år? – Att alla håller sig friska och kan umgås med familj och vänner. Om man vill uppdatera eller byta ut två rätter på det traditionella svenska julbordet, vilka skulle det vara och mot vad? – Lägg till en god taleggio bredvid julosten. Byt ut Ris à la Malta mot en vaniljpannacotta med fruktkompott. Om man smiter in hos er i vinter och vill beställa er mest populära beställning, så att säga, vad säger man då? – En dubbel espresso och cornetto med nutella. Kyrkogatan 25 delorenzi.se INNERSTADEN GÖTEBORG Ma Cuisine Ma Cuisine är Kyrkogatans franska pärla! När vi frågar dem om deras mest populära rätt och Beaujolais Nouveau så är det svårt att inte vilja slå sig ner för en lång lång sittning och avnjuta allt som finns att erbjuda. Bon appétit! Text: Emelie Svensson “En modern fransk bistro i hjärtat av Göteborg” beskriver ni er själva som, hur länge har ni ”bott” på Kyrkogatan nu? – Vi är inne på vårt 29:e år nu, först som Café George du Wal och sedan 2007 som restaurang Ma Cuisine. Vilken är er mest populära rätt? – Vår mest populära rätt för tillfället är grillat och glaserat kalvlägg på ben med zucchini, smörad kalvbuljong, brynt espelettesmör samt potatispuré. Detta är en servering som man delar på. Typisk rustikt, franskt och väldigt väldigt gott enligt oss! Den otroliga högtiden som bygger på Beaujolais Nouveau har precis firats. Blev det något firande i år trots restriktioner? – Den stora charmen med Beaujolais Nouveau är ju att man helt enkelt ställer till med en stor fest, där livemusik, stora fat med mat och dans står i fokus. Tyvärr var det inte möjligt i år, men vi bjöd in till en stillsam kväll med bra avstånd och folk firade så mycket de kunde sittandes vid borden. Det var trots rådande situation väldigt trevligt. En populär efterrätt i det franska köket är ost. Vilka föredrar ni att ha på menyn? Är ost för övrigt säsongsbaserat? – Vi har alltid Brillat Savarin, comté och maroilles på menyn. Ost är inte säsongsbaserat i den bemärkelsen att man äter enligt säsong, men det finns så klart olika säsonger för tillverkning av vissa ostar. Om man smiter in hos er under julshoppingen och vill äta något typiskt franskt + jul, vad kommer man att hitta på menyn då? – Om man besöker oss under december månad kommer man finna anka, musslor och annat gott på menyn. Kyrkogatan 32 macuisine-gbg.com 29