BD 1
Grönstedts som i dag är Blossa, berättar chefblen
darn Åsa Orsvärn. Men Blossa har såklart inget monopol på glöggmarknaden, vi har också andra svenska aktörer som Dufvenkrooks, Saturnus och Tegnér & Son. Saturnus är den äldsta glöggproducenten vi har, och de kan dessutom slå sig för bröstet och berätta att de faktiskt också är den största, det alkoholfria segmentet är ju väldigt stort. Saturnus grundades av en framsynt apotekare i Malmö vid namn Fritz Borg som 1893 tyckte det var en särdeles god idé att börja producera likör, sprit och just glögg. Nuvarande ägarfamilj har styrt skeppet sedan 1920 och glöggen har hela tiden haft den centrala rollen. Deras omfattande glöggportfölj innefattar idag en mängd produkter som spänner från alkoholfritt till starkvinsglögg. Det sistnämnda segmentet innehåller Edward Bloms starkt kryddade, eldiga och lite mindre söta starkvinsglögg samt samarbetet med Mackmyra vid namn Svensk Vinter som handlar om friskt fruktigt vitt vin, en kryddning med ingefära, pomerans, kanel och äkta vanilj samt toppat med ofiltrerad ekig maltwhisky direkt från fatet. Men det är Saturnus alkoholfria glöggprodukter som är storsäljarna. Bland annat Sveriges mest sålda smaksatta glögg vilken har en sötsalt smak av hallonlakritsskalle, och dessutom en mustig glögg utvecklad med Åre Chokladfabrik inspirerad av deras pralin hjortrontryffel, men framförallt kioskvältaren God Jul Glögg, en klassisk alkoholfri glögg som nu även finns ekologisk. Årets smaksatta nymodighet från Saturnus är en alkoholfri Vintermojito, en ”premiumglögg” inspirerad av Ernest Hemingways gamle kompis från Kuba. Limejuice, mynta tillsammans med traditionella glöggkryddor som kanel, ingefära, kardemumma och pomerans. Den största utmanaren till Blossa, eller ungefär motsvarande Sverige ifall de ska spela mot USA i basket, är nog annars Dufvenkrooks. Ett varumärke, sprunget ur Herrljunga Cider, som kom till på slutet av 90-talet med glöggen och julhögtiden som klart fokus. Det ganska omfattande sortimentet innehåller både lättglögg, vinglögg och starkvinsglögg (plus julmust och pepparkakor) där alla smakinriktningar och fetischer är tillgodosedda - körsbärspralin, hjortron, vanilj eller limone (alltså citron vilket de alltså valt att skriva på italienska). Dufvenkrooks är också en av dem som erbjuder en saffransglögg. Skapad på ekologiskt vitt vin kryddat med saffran, mynta, citrus, kanel och torkad frukt, dessutom har de nu en saffransglögg som är alkoholfri. Men samtidigt i den blå ringhörnan hittar vi Blossas friska saffransvariant, klar att ta upp kampen med balanserad sötma och toner av kryddnejlika, kardemumma och tydlig saffran. Serveras med fördel med apelsingrädde på toppen sägs det. Vi har inte provat. De experimenterande avvikarna på glögghimlen börjar bli för många att nämna. Men Savs relativa nymodighet med björksavsglögg från Jämtland är värd att belysa. Arilds Vingård med frodiga sydsluttningar i Kullaberg i Skåne har svängt ihop en chiliglögg, som förutom hetta och chilismak lutar sig mot de traditionella kryddorna. Ni får avgöra själva om det äktenskapet håller. Stockholms Bränneri lanserade en Gin & Tonic-glögg för ett par år sedan men övergick till en annan julprodukt som nu återkommer till mångas förtjusning - deras Winter Negroni. – Vi blev överösta av positiva ord över vår Winter Negroni med svenska smaker ifjol, så vi kunde inte annat än att skapa en ny batch av denna fantastiska produkt. Det känns som att folk verkligen uppskattar en julprodukt som även går att avnjuta kall bredvid all klassisk varm glögg. Winter Negronin är något helt unikt som vi har jobbat hårt med att hitta den perfekta balansen på mellan fruktigheten, ginen och beskan ihop med julkryddorna, säger Anna Wikner, medgrundare av bränneriet. Ingen klassisk glögg såklart, men man känner igen många av de klassiska glöggattributen i drycken med 22