Lokaltidningen Kanalen 1
2018 • ONSDAG 18 APRIL • VeckA 16 • NR 16 • Kanal
en i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM kultur &nöje Lacke på export till Skåne och Danmark Tomas Lacke har just kommit hem från en lyckad vernissage i Ystad. Där kommer han under april månad att visa upp 25 konstverk inom måleri och skulptur. Men Tomas hinner knappt påbörja något nytt arbete i verkstaden förrän det är dags att packa 25 andra målningar och skulpturer och skicka iväg dem till nästa stora utställning – Nordic Art i Stockholm. hösten 2017 har Tomas Lacke haft fullt upp. Efter att ha letat ny lokal till sin verkstad och sitt galleri hittade han till slut en som passade honom. Flytten gick till Stora Säby gård. – Vi hade invigning strax före lucia. Jag är jättenöjd med lokalen och att folk har börjat hitta hit på helgerna, säger Tomas och visar runt. Han och hustrun Caroline har satt sin prägel och inrett galleriet i en skön högblank svartvit ”Inhead art-stil”. Tomas berättar om flytten och separationen med konstnärskollegan Mikael Altersten som han arbetat sida vid sida med under många år. Han berättar även om vårens späckade utställningsschema. – Sedan Österåkers kommun köpte skulpturen ”Nuna” som de placerade invid Åkers Kanal har jag tydligen blivit väldigt populär, säger Tomas och skrattar generat. Förfrågningarna har formligen ramlat in och Tomas har svårt att säga nej. I år deltar han i en hel del samlingsutställningar, bland annat Affordable Art fair i Stockholm genom Galleri Roddarhuset i Vaxholm och vidare i FoKo Art To Go i Sickla. – Det blir även en ny permanent gallerist i Danmark hos Galleri Roedhusgaarden samt en separat på Edsvik Konsthall. Givetvis kommer jag även i år att delta i Konst i Roslagen, säger Tomas som inte vill svika sin hemmapublik. Agneta Johansson TOmaS lacKE har aldrig varit så het inom konstkretsarna som nu. Han går mot en intensiv vår i ny verkstad och nytt galleri samt ett flertal separata- och samlingsutställningar att se fram emot. MAT & KROGLIV Annonsera under inslaget mat & krogliv TIPS! FÖRBOKA BUFFÉ INKL DRYCK 254:Prisex per person inkl buss & kryssning Kod SKMAT DAGSKRYSSNING Kapellskär–Mariehamn 50:Prisex per person inkl anslutningsbuss Lite mer Rosella På väg till Åland bjuds det på mer än 1 000 kvm shopping, utsökt mat, underhållning och spännande möten varje måndag i Café Rosella. HÖJDPUNKTER 28/4 10-11/5 Foxie* 12/5 17/5 26/5 The Rakt Över Disc – The Party med Clabbe af Geijerstam* Drifters* BMB Band Rockabillykryssning med Hub Caps & The Jukebox* *Artisterna uppträder på avgång kl 14.45 22 april • KERAMIK FÖR BARN Vi gör trädgårdsfåglar i lera med Anette Nygård. Kom alla barn och var med och gör keramikfåglar som skall bo i Länsmansgårdens trädgård. Keramiker Anetthe Nygård finns hos oss mellan 13-15 och hjälper dig. 22 april • STICKCAFÉ Sticka, virka och brodera. Vi kan nästan garantera att du får inspiration till nya projekt. Framför allt trevligt sällskap och nya vänner! I gamla köket på Länsmansgården mellan kl 12.00 och 16.00. 22 april • AFTERNOON TEA Buffe i caféet kl. 12-16. i caféet serveras hembakat på närproducerat och ekologiskt så långt det är möjligt. I denna härliga miljö blir ditt besök en upplevelse. 21-22 april • SIGRID INGELA BLOM, metall & bildkonst ”Skeppsbrott”. Utställningen pågår t o m 22 april. Lite mer hjärta Bäst pris på Vikingline.se/rosella Anslutningsbuss från Åkersberga måndag, onsdag, torsdag och lördag. 21-22 april • INGA TOMENIUS-WIHLBORG, återbruk ”Treenighet”. Utställningen pågår t o m 29 april. Kantarellvägen 12, Åkersberga – www.osterakerskonsthall.se KULTURVÄRD: Förmånliga paket då du bokar annons som går ett halvår eller ett helår. Marie-Anne Borgenengh och Åsa Hederstedt Tel 08-540 883 00 • www.akersbergakanalen.se Foto: A. JohAnSSon 21 notiser Närradion i Österåker har ny styrelse n KulTuR & nÖJE Radio Österåker består av tio föreningar som regelbundet sänder närradio på 103,7 mhz i Roslagen. Vid årsmötet nyligen blev Berndt Olander omvald till ordförande. En av föreningarna, Radio-Kanalen, som bland annat ligger bakom radioprogram som Fredagsmagasinet, Hasse på Skäret och Björnes Magasin, har fått ny ordförande i Christer Ottosson som tar över efter mångårige trotjänaren Kurt Hjelte. Christer Ottosson lovar att kanalen nu ska nå högre lyssnarsiffror. – Vårt flaggskepp, fredagsmagasicHRISTER OTTOSSOn tar över ordförandeskapet för bland annat programmet Fredagsmagasinet i Radio Österåker. ArkIvbIld: l. emmoth net, får fler och fler lyssnare och vi har också sett att det blivit lättare att få Österåkers olika profiler att ställa upp i programmet. Den utvecklingen ska givetvis fortsätta, bland annat med fokus på snärtigare program, ännu mer lokalt och med god journalistik, säger Christer Ottosson. Ja Kille i kilt spelade säckpipa i centrum n KulTuR & nÖJE Människor som besökte Åkersberga Centrum i fredags vid 14-tiden höjde ögonbrynen av förvåning då en kille klädd i kilt gick runt och spelade säckpipa. Många undrade nog om Åkersberga fått besök från Skottland. Det visade sig vara Christoffer Blaus, en svensk kille som spelar med i The Thistle Pipe band i Stockholm. – Jag går runt och spelar för jag vill öva. Säckpipa är ett svårt instrument att spela. Jag har aldrig spelat något annat instrument tidigare heller, säger Christoffer. mS LÄNSMANSGÅRDEN Välkommen 21-22 april till en Barnvänlig Värd Öppet: Lörd-Sönd 12-16 Café • Konsthall • Trädgård • Konsthantverk • Biodling • Antikt ✵ 24 kultur&nöje Kanalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM • NR 51 • Vecka 51 • ONSDaG 20 DeceMBeR • 2017 Från Kina till Åkersberga Den unge Chen Qiangs resa från världens folkrikaste land till Sverige började för över tjugo år sedan. Då arbetade han som statsanställd livsmedelskemist och blandande ätbara färger till livsmedel och mediciner. Idag driver han en egen restaurang där Asien och svensk husmanskost blivit ett vinnande koncept. En gång i månaden i Kanalen! UTESERVERING mitt i centrum UPPLEV INDISK MAT Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 - Det var tufft läge i Kina, både politiskt och ekonomiskt. Min kompis berättade om Sverige. Han sade att det var bra och lugnt där, säger Chen och berättar om hur han tog sig från södra Kina och Shanghai till Sverige och hur han arbeta på olika restauranger. Tillslut hamnade han i Enköping. - Det var en liten kinarestaurang där jag fick lära mig allt från grunden. Det är jag väldigt tacksam för. Idag har jag ett omväxlande arbete och klarar av alla arbetsmoment på en restaurang. Från disken och serveringen till att laga mat och driva företag. Det gör arbetet väldigt roligt och jag lär mig nya saker hela tiden, säger Chen och skrattar. Magnifikt läge Öppet för lunch vid havsbadet i Österskär TOM 23 DEC 24-25 DEC Stängt 26-31 DEC 27 DEC Öppet 11.00-16.00 Öppet 17.00 - MÅN 1 JAN Brunch 12.00-17.00 Vi tackar och önskar alla våra gäster en riktigt GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR! Solbrännan HOMECOMING NYA Å K E R S B E R G A S # 1 B A R AKTER BAREN M E D H I S S A D E S E G E L S E D A N 2 0 1 6 M Å N D A G 2 5 D E C E M B E R När julafton är över och maten är slut, man planerar den 25:e och var man ska ut. Bästa festen och vem som har den? Svaret är enkelt - det har Akterbaren! Bergavägen 8 G, Åkersberga Öppet 16.00-00.15 bar@akterbaren.se För öppettider efter nyår, se www. solbrännan.se Efter några år i Enköping hamnade han på olika krogar i Stockholm, bland annat arbetade han som bartender. I bakhuvudet fanns en dröm - att en dag starta en egen restaurang. Chen och hans kompis, som blev hans kompanjon under många år, såg en annons om en restaurang som var till salu. De åkte till Åkersberga och genast såg de en potential. År 2007 startade de restaurangen China Kejsaren på Sågvägen. Förutom luncher och middagar var de djärva nog att våga prova olika koncept. – Jag gillar utmaningar. Vi provade med diskotek och nattklubb under fyra, fem år. Vi hade också dansband som kom hit och spelade så att gästerna fick dansa. I dag är jag ensam ägare och för mig räcker det att driva en familjär restaurang med pubkänsla, säger Chen som har många stamgäster. – På helgerna serverar vi a la carte och en buffé med kinesiska rätter och mongolisk barbecue. Då står vår duktige kock och steker gästernas mat. Tisdagarna är också väldigt populära. Då serverar vi raggmunk och fläsk med lingonsylt samt potatis och löksås, säger han och berättar om sitt stora matintresse. Inspirationen till menyerna får Chen via gästernas önskemål och givetvis tar han in sina egna favoriter. Han är noga med att maten håller hög kvalitet och att den är vällagad. För att få direkt feedback är han därför i glatt samspråk med sina gäster. – Tycker man inte om något måste man vara ärlig och säga det. Hur ska vi annars kunna ändra och göra rätt om något är fel, säger han ödmjukt. Chen Qiang har aldrig ångrat att han lämnade Kina. Här i Sverige har han nu sin familj och sina vänner som har stor betydelse för honom. De delar hans ständigt växande intresse att kombinera väster- och österländsk matkultur. Likaså inredning. Nyligen har restaurangen fått ett lyft. Fönstren är draperade med vackra gardiner från Kina. Längst in i lokalen har det tillkommit en ny barmiljö med biljardbord, darttavla och soffor. Nästa förändringsprojekt är redan på planeringsstadiet men vad det blir vill Chen inte avslöja - inte än i alla fall. Agneta Johansson Österåkers-läckerheter på Nobelfesten n ÖSTERÅKER Nobelpristagare, kungligheter och andra prominenta gäster fick möjlighet att njuta av smaker från Österåker på Nobelfesten söndagen den 10 december. Det var de två Österåkerföretagen Roslagens musteri och chokladfabriken Bönan & Roten som bjöd på varm äppelmust och chokladpraliner vid bankettens efterfest och i det speciella vip-rummet. Det var fjärde året i rad som Roslagens Musteri serverade sin must på efterfesten. JA solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Bokning: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com Foto: Jesper Almén Foto: monique stAlås hörnsten Ny krögare på Åkersberga golfklubbs restaurang n ÖSTERÅKER Under hösten har restaurangen på Åkersberga Golfklubb haft stängt för renovering. Till vårsäsongen blir det nyöppning i ny regi. De nya krögarna blir Johan Karlsson och Joanna Hallsjö som idag redan driver Domaruddens kurs- och friluftsgård. Kanalen återkommer med mer utförlig rapport om de nya planerna när det närmar sig öppning. JA JOHAn KARLSSOn Foto: l. emmoth Foto: Jesper Almén Andra bullar i Vaxholm n VAXHOLM På Vaxholms Bed & Breakfast har höstens koncept med kanelbullebak slagit väl ut. Under fyra förmiddagstimmar i köket har hugade fikafantaster fått lära sig hemligheten bakom riktigt saftiga bullar, och medan degen jäst även kunnat njuta av en enklare lunch. Under december har det varit julrecept med pepparkaksbak och saffransbullstillverkning, men efter årskiftet är kanelbulletemat tillbaka. Bakdagar är oftast onsdagar och fredagar, men det finns även några datum inlagda på lördagar för de som jobbar i veckorna och inte har tid att komma loss annat än på helgen. Bokningsbara dagar hittar ni på Vaxholms B & B’s hemsida. Tidigare i höstas, på Kanelbullens dag den 4 oktober, fick Linda Walhlström ta emot Hembakningsrådets pris för ”Årets Hembakare 2017”. JA Foto: mArIA SnIckArS