NG Malmö 1
Krog Bäst just nu White Guide-utmärkelser och Mic
helin-stjärnor i all ära. Men det finns mycket god mat som ofta går under radarn för den stora massan. Här är ett gäng doldisar att hålla koll på i Malmö. KOSHARI HOUSE Södra Förstadsgatan 42, kosharihouse.se I China Box gamla lokaler, som nu renoverats, hittar vi nu egyptisk street food för mycket rimliga priser. Koshari House är vegetariskt och veganskt och erbjuder flertalet egyptiska rätter med syrliga, milda och starka smaker. Beställ gärna in mer än en rätt var och smaka av varandra. Öppet: mån-fre 11-20, lör-sön 11-18 ART OF SPICES Rådmansgatan 7 Malmös nya autentiska indiska alternativ som föddes ur bristen på just autentisk indisk mat. Ägaren Roshani Jonnalwar, som själv kommer från Indien, upptäckte att avsaknaden av riktig indisk mat är stor i Malmö. Många av de indiska restaurangerna i stan drivs nämligen av folk från närområdet. Nu satsar hon själv på den indiska matkonsten och erbjuder uteslutet vegetariskt och veganskt på Rådmansgatan. Öppet: tis-fre 11-14, 16-20, lör-sön 12-20 PÅ RIS Gibraltargatan 6, malmosaluhall.se 4 Precis när du går in på saluhallen passerar du På Ris på höger sida. Trots det missar vi det, och tvingas gå en lång runda bland ostar, ramen, grillade mackor och burgare innan vi sluter cirkeln vid ingången. Hungern är alltså på topp. Stackars oss. På Ris tog över Bunches tidigare yta i Malmö Saluhall hösten 2018 och drivs av Fredrik Kassam och David Fredriksson, två välkända ansikten i Malmös krogliv. Två år tidigare öppnade de nämligen Falafel & Burgers som ligger alldeles bredvid och tidigt i år öppnade duon thailändska Soi 29 tillsammans med Johanna Jarevik och Alexaner Norén. På På Ris är pokébowls med rå fisk och syrliga smakkombinationer i fokus. Jag beställer in en Sesame Salmon (135 66 NÖJESGUIDEN | NR 7, 2019 kr) baserad på lax i sesam och soja, med spicy majo, ananas- och chilisalsa och friterad lök. Mitt sällskap väljer tonfisk istället för lax och går på det lite starkare alternativt Spicy Tuna (135 kr) med spicy majo, avokado och samma chilisalsa som den förstnämnda. För att släcka törsten väljer vi en citronlemonad och en kombutcha. Maten levereras snabbt i de runda skålarna och vi börjar njutandet. Den råa fisken är fräsch, portionerna är stora och lagom balanserade med salsa och klibbigt ris. Vi förvånas över hur lätt det är att äta med pinnar, trots de många ingredienserna, men tack vare risets konsistens går det alltså alldeles utmärkt. Någon enstaka tonfiskbit har kvar en bit brosk vilket gör att vi tvingas lägga någon bit åt sidan och mitt sällskap är inte lika förtjust i ananas- och chilisalsan som jag är. Inte för att den på något sätt är dålig, utan snarare den enskilda åsikten om att inte ha ananas i mat. Gillar man inte ananas är rekommendationen att istället välja extra avokado eller annat tillbehör för en guldpeng extra. Mängden fisk är riklig i båda rätterna och bidrar till en alldeles lagom mättnad med en hälsosam touch. Vi kommer gärna tillbaka, även om 135 kronor ibland kan kännas lite tufft för en vardagslunch, men vid lite lyxigare tillfällen och jobbmöten är det här ett bra alternativ. Öppet: mån-tor 10-19, fre 10-21, lör 10-17, sön 11-16 SAIKO Sankt Knuts väg 7, saiko.se Malmös bästa sushirestaurang med världsmästaren Pontus Johansson i spetsen har återöppnat Saiko på St Knut. Nu erbjuder man, förutom högklassig sushi, även dumplings- och nudelrätter. Öppet: tis-lör 17-sent FILIP SANDSTRÖM BEIJER filip.beijer@ng.se