NG Gbg 1
Krog Bäst just nu FESKEKÔRKA Fisktorget 4, feskek
örka.se Framtiden för fiskens mecka är osäker. Spekulationerna kring vad som kommer att hända nu när Higab 2020 ska stänga ner byggnaden för ombyggnationer gör att några sista besök är ett måste. Öppet: tis-fre 10-18, lör 10-15 FOTO: THOMAS WAL SCHNITZELPLATZ Heurlins plats 1, schnitzelplatz.se 6 Lagerhuset vid Rosenlundskanalen har en lång historia bakom sig. De som är nyast med att skriva in sig i den är restaurangen Schnitzelplatz och här serveras föga förvånande schnitzel som paradrätt. Vi tog oss dit för att testa deras frasiga, utbankade köttbitar och pilsner. I regin bakom restaurangen är det samma ägare som den omtyckta kvarterskrogen Gyllene Prag. Därför är det östeuropeiska köket inte förvånande att hitta på menyn här, men någon kopia av sin systerkrog är det inte. Schnitzelplatz serverar till exempel inte någon panerad ost överhuvudtaget. Även inrednings- och stämningsmässigt skiljer sig lokalerna markant, då det nere vid Rosenlund har högt i tak och ljusa färger som utgör inredningen till skillnad från Olivedals mörka och stimmiga atmosfär. Schnitzelplatz öppnade under hösten 2018, och vid tidigare besök hos dem har det varit rätt så tomt. Först efter att deras uteservering, som är rejält tilltagen, hade premiär har göteborgarna verkat hitta hit på allvar. Vi kommer hit på en tisdag och har tur som får ett av de lediga borden för två, då resten av långborden är fullbokade. Gästerna som kommer in efter oss hugger de andra småborden och barstolarna i mitten av rummet med nöje. Att ha det så här fullt en tisdag innan lönehelg konstaterar vi bådar gott. 82 NÖJESGUIDEN | NR 6, 2019 Servitrisen som placerat oss vid vårt bord återvänder relativt snabbt och frågar om vi vill ha något att dricka. Deras specialitet, som är färsk pilsner på tank från Pilsner Urquell, känns som det självklara valet. På en stor tavla på väggen över tanken står det dessutom tydligt att den öppnats för bara tre dagar sedan. Som en som druckit deras pilsner sedan innan vet jag att det jag kan förvänta mig är en krämig, välbalanserad pilsner som verkligen känns lika färsk som de lovar att den är. Samtidigt slutar jag aldrig att förvånas över kvalitén. Det som istället blir nytt för kvällen är maten. Huvudrätterna kretsar som sagt kring olika sorters schnitzel, men här finns även växtbaserade alternativ som inte är stora och panerade. Trots att även de låter goda bestämmer vi oss för att testa det som känns allra mest östeuropeiskt. Ungerska minilangos till förrätt och schnitzel på kalv och fläsk till varmrätt beställer vi in utan några om och men. Eftersom schnitzel är en rätt som kan försätta vem som helst i matkoma delar vi två i sällskapet på en tallrik med langos. Den dyker upp på ett stort fat och vi får varsin liten tallrik till. Tillsammans med det puffiga, friterade brödet serveras klassiska tillbehör som hackad rödlök, gräslök, stenbitsrom och smetana. När en delar på brödet stiger ångorna direkt och får det att kurra i magen. Det tar inte många minuter innan tallriken är länsad, och till och med den överblivna smetanan äter vi upp som den är. Balansen mellan det feta, syrliga och salta sitter som en smäck. Ganska snabbt efter att förrätten plockats bort introduceras vi för det panerade köttet. Både kalv- och fläskschnitzeln täcker sina tallrikar till vad som känns som nittio procent, och kalven serveras med rostad potatis, rostad kycklingsky och ansjovissmör. Tillsammans känns kombinationen klassisk och pricken över i blir den stora citronklyftan som pressas över. Tuggorna behåller sin krispiga textur till den allra sista, och när det fortfarande finns några kvar frågar jag om jag inte kan få lite mer ansjovissmör till dem. På två sekunder är vår servitris tillbaka med påfyllning. Även fläskschnitzeln som serveras med potatissallad, nektarin, morötter och kycklingsky håller en hög nivå rakt igenom. För det högst överkomliga slutpriset på 634 kronor för en väldigt mättande och riktigt god middag lämnar vi Lagerhuset leendes. Att restaurangen är fullsatt på en fattig tisdag känns inte bara imponerade utan självklart i efterhand, och vi kan konstatera att Gyllene Prag har fått sig en värdig syster i Schnitzelplatz. Öppet: mån-fre 11:30-sent, lör 12-sent CAFÉ OIZO Munkebäcksgatan 30 Det går inte att få nog av att bläddra igenom flödet som Café Oizo presenterar. Det enda som botar är ett faktiskt besök. Öppet: ons-fre 16-20, lör-sön 11-16 BAMBA Repslagaregatan 7 Bamba is back! Det självklara hänget för alla i gamla och nya Masthugget har äntligen öppnat igen efter att ha haft stängt sedan förra sommaren. Öppet: tis-tors 17-00, fre-lör 17-01, sön 15-00 FABRICK Gamla Almedalsvägen 23, fabrick.se Lunchrestaurangen vid Almedals fabriker skapar bland de bästa och vackraste rätterna just nu. Bästa sättet att förgylla en vardag på. Öppet: helgfria vardagar 11:30-14:30 SOFIA RÖNNKVIST sofia.ronnkvist@ng.se FOTO: THOMAS WAL