Fritidsmagasinet Caravan 1
MAT & GRILL FRÅN CAMPINGKOKET.SE Goda recept och
lyckad matlagning i campingmiljö Sommaren 2023 fick Caravan Club of Sweden möjligheten att vara med i ett samarbete med Campingkoket.se, Knaus och Kama Fritid som presenterar ett antal rätter för matlagning i campingmiljö. Matlagning, inspelning av video och fotografering skedde på Caravan Club Sandvik. Recepten är skapade av kocken Pelle Bring som även är lagkapten i Svenska Grillandslaget och BBQ-mästare. Vi kan nu ta del av hans spännande recept dels här i Fritidsmagasinet Caravan och på campingskokset.se. Video för varje rätt finns att se på Campingkökets webbsida. FOTO: CARL SCHNELL Baconlindad nötfärslimpa med rökt tomatsallad Detta är en svensk variant att den amerikanska klassikern BBQ Fatty. En fatty är köttrulle med fyllning som man sedan röker på sin grill. En lättlagad och annorlunda rätt på grillen – perfekt att överraska gästerna med! INGREDIENSER 800 g 12 st 200 g 1 msk 1 msk 1 msk Tomatsallad 300 g 2 msk 1 msk Kryddblandning 1 msk 6 personer högrevsfärs skivor bacon lagrad cheddar paprikapulver vitlöksgranulat Torkad persilja Chilipulver salt och peppar cocktailtomater i olika färger kallpressad rapsolja god vinäger ramslök eller gräslök GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg ut ett stycke plastfilm på bordet, varpå du sedan gör ett nät av bacon. Börja med 6 skivor i bredd, som du sedan varannan viker upp, och sedan vertikalt lägger nästa baconskiva. Fortsätt så tills du har en fin rektangel av bacon framför dig. 2. Fördela ut högrevsfärsen på baconnätet, ett ca 1 cm tjockt täcke. Använd fingrarna och CARAVAN CLUB SANDVIK NR 1 2024 • FRITIDSMAGASINET CARAVAN 105 tryck försiktigt ihop färsen så den blir relativt jämn och sitter ihop. 3. Gör kryddblandningen och krydda färsen i ett jämnt lager. Skär osten i stänger och lägg i en rad i mitten av den blivande rullen. 4. ”Limpan” ska rullas ihop genom att använda plastfilmen. Tänk att du gör en rulltårta, tryck nu ihop ändkanterna också så att osten inte rinner ut för mycket. Sedan in i grillen på ca 170 grader, använd spjällen som gas eller broms. I detta fall ska båda spjällen (uppe och nere) på grillen vara halvt öppna. Grilla limpan tills den har uppnått 70 grader i kärntemperatur. 5. Dags för tomatsallad. Låt tomaterna bakas samtidigt som limpan på grillen. Gärna i en engångsform av aluminium, eftersom röken i grillen kan missfärga dina vanliga köksprytlar. Låt tomaterna gå cirka 15 min, ungefär tills de skrumpnat ihop. Ta ut och låt svalna. Nu ska du mixa eller mortla ihop en vinägrett av olja, vinäger och ramslök eller gräslök. Blanda med tomaterna, glöm inte flingsalt och svartpeppar. 6. Nu är det dags att skiva upp limpan och arrangera med tomatsallad. Ät och njut! Önskas något ytterligare till, så rekommenderar jag att bara rosta lite färskpotatis och möjligtvis blanda ihop en dressing av yoghurt, honung och en skvätt citron. – Smaklig måltid! u