NG Malmö 1
Krog 3D-PRINTAT KÖTT PÅ PINCHOS Restaurangkedjan
blir den första svenska stora aktör att på nationell nivå satsa på ickeanimaliskt kött. TILLSAMMANS MED FOODTECHBOLAGET Redefine Meat har restaurangkedjan Pinchos rullat ut 3D-printat kött på sina restauranger i Stockholm och Göteborg. Tanken är emellertid att samtliga restauranger i kedjan ska servera det ickeanimaliska köttet innan sommaren är slut. KROGNYTT TEXT: REDAKTIONEN RESTAURANGERNA ERBJUDER TVÅ nya rätter med det 3D-printade köttet, som också kallas för New Meat. Det är dels New Meat Ch**sy Burger, en hamburgare med en rökig dressing och smashed chili ch**se, samt New Meat Steak Sandwich, vilket är en grillad variant av flankstek som serveras på ett rostat levainbröd. – Smaken och texturen i det 3D-printade köttet efterliknar traditionellt kött i väldigt hög grad och jag tror att många köttälskare kommer ha svårt att känna skillnaden när de provsmakar, säger Per Larsson som är matutvecklingsansvarig på Pinchos. Hamburgaren kostar cirka 55-60 kronor och Steak Sandwichen 75-80 kronor med reservation för eventuell prisjustering. BACKHAUS ÖPPNAR I OCEANHAMNEN Den lokala aktören Backhaus Bageri & Café satsar i city och etablerar ännu en verksamhet i Helsingborg. BACKHAUS BAGERI & Café är ett familjeägt företag som startades 2012. De belönades med utmärkelsen Årets Café 2023 på City Awards tidigare i vår och har blivit ett populärt café hos helsingborgarna som uppskattar deras nybakade bröd och bakverk. Allt tillverkas från grunden i stenhällsugnar i bageriet. När de nu öppnar på Henckels torg 4 i Oceanhamnen kommer de ha ett något annorlunda koncept. - Backhaus Oceanhamnen kommer inte enbart fokusera på bakverk och bröd utan har en utökad meny med några à la carte-rätter. Anledningen till detta är att en av delägarna i vår nya verksamhet, Anette Borg Wiling, som även driver AnJo Wine & Dine på Bruksgatan, adderar sin erfarenhet och kunskap, säger delägare Heintz van der Schaaf. Det nya caféet i Oceanhamnen öppnar i juni och kommer ha ett utökat utbud med en liten á la carte-meny och fullständiga rättigheter, utöver deras vanliga utbud av bakverk och bröd. BRUNCHOTEKET VÄXER I SKÅNE Snart öppnar restaurangkedjan Brunchoteket på Rådhustorget i Helsingborg city. Etableringen blir den första i staden och framöver kommer helsingborgarna kunna njuta av à la carte-brunch med fullständiga rättigheter. BRUNCHOTEKET ÄR EN restaurangkedja som erbjuder à la carte-brunch med en twist. På menyn finns bland annat amerikanska pannkakor, egg benedict och andra klassiska brunchrätter tillsammans med mimosas, kaffe, drinkar och juicer. – Vi tar ofta en klassisk brunchrätt och sätter en egen twist på den och vi gillar att fånga upp rätter från hela världen. Förutom den fasta menyn så har vi även två nya rätter på tillfälligt besök varje månad, säger Pinar Demirtas, ägare av Brunchoteket. 2019 BESTÄMDE SIG Pinar Demirtas för att satsa helhjärtat på konceptet, som tidigare endast funnits på dagtid på en vanlig kvarterskrog i Göteborg. Sedan dess har Brunchoteket blivit en kedja som etablerat ytterligare en enhet i Göteborg och återfinns sedan förra hösten även i Malmö. Nu står det alltså klart att nästa etablering blir i Helsingborg, där kedjan slår upp sina dörrar på Rådhustorget. 68 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2023