STT 1
Än är tid för beskärning GRIMSÅS Med kylan som hå
llit i sig så länge, finns det ännu lite tid kvar för att göra vårbeskärning av träd och buskar, menar Angelie Hamngren i Grimstorpets trädgård & belysning. Angelie är numera certifierad beskärare, utbildad och godkänd av Riksförbundet svensk trädgård, och hon erbjuder sina tjänster till alla som vill ha hjälp med att tukta och föryngra sin buskar och träd. Men hon delar också gärna med sig av sina kunskaper. Under sin utbildning fick Angelie lära sig att det nu finns nya rön för beskärning. – ”Beskär inte vid knoppsprickning eller lövfällning”, är vad som sägs, om inte grenarna redan är torra och döda förstås. Dem kan man alltid ta. En annan bra tumregel att ha med sig, enligt Angelie, är att det är bättre att göra många små klipp än att ta stora rejäla grenar. Ge träden ny fart – Vad som är lämpligt att beskära nu under våren är unga träd för tillväxt och gamla, som behöver få lite ny fart. Ur verktygsfickan drar hon fram den sekatör som alltid finns till hands, knallar iväg till ett av fruktträden och visar hur klippet ska läggas. – Så här, alldeles ovanför en knopp. Lägg sekatören ovanför knoppspetsen, så blir det bra. Men det gäller att inte gå för fort fram. Föryngringsbeskärningen bör göras under en period på tre till fem år. – Annars får man lätt en massa vattenskott. Men är skadan redan skedd och vattenskotten finns där, är rådet att ta de grövsta, kanske en tredjedel av alla, varje år. Efter några år är de borta. Görs det fortare kommer det bara ännu flera. Nyköpta träd Uppbyggnadsbeskärning görs när man köpt ett nytt träd. – De som köps nu under våren, beskärs direkt. De man planterar på hösten, beskärs nästa vår. Om man inte beskär sitt nya träd, får man ingen bra grundstomme. Efterledsskott ska klippas bort, precis som grenar som växer i kors eller åt fel håll. Friseringen gäller även roten. Om rottrådarna till exempel format sig efter krukan och växer runt. – Klipper man dem inte, fortsätter de att växa runt och förgrenar sig inte i jorden. Bärbuskar För svarta vinbär, som ger bäst bär på två till femårsgrenar, gallrar man ut de äldsta och fulaste. LÄGG SEKATÖREN OVANFÖR KNOPPSPETSEN, SÅ BLIR DET BRA. ANGELIE HAMNGREN Röda och vita vinbär däremot ger bäst bär på tre till femårsskott och beskärs därför lite mjukare eller bara vid behov. Likaså med krusbär, där bara de äldsta tas bort. På hallon beskär man de grenar som bar frukt föregående år, om man inte beskurit redan på hösten förstås och blåbär beskärs vid behov, om grenarna är skadade eller växer fel. Ja, så var det ju vinrankorna också. De beskärs kraftigt på hösten. Endast två eller tre kraftiga grenar sparas. Under sommaren håller man efter de grenar som inte bär frukt och fruktgrenar klipps ett par blad efter klasen. För att få större och finare bär, gallras även klasen, bäst med nagelsax. Och innan man kommit så här långt, känns det nästan som om det hunnit bli både sommar och höst - fast man måste förstås inte göra allt just den här våren! ANN-LOUISE KJELLNER KLIPP RÄTT. Alldeles strax ovanför knoppen ska klippet göras. EXAMENSARBETE. Angelie Hamngren med ett av sina examensarbeten, ett perfekt beskuret äppelträd som kommer att planteras i den egna trädgården. Vi hjälper dig med lantbrukets bank & försäkringsfrågor. AKTA! Stenfruktsträd, som plommon körsbär, beskärs bara när det behövs och då ska man vara rädd om bukettknopparna. Ann-Charlotte Andersson Företags- och Lantbruksrådgivare Bank, 033-17 15 91 Ingemar Ericsson Säljare Lantbruksmarknad 0322-785 18 Britt-Marie Malm Säljare Lantbruksmarknad 0321-53 17 02 Stefan Hult Lantbrukssäljare Liv och Pension, 0322-785 13 Olof Berggren Säljare Lantbruksmarknad 033 -17 15 32 Jörgen Claesson Företags- och Lantbruksrådgivare Bank, 0321-53 17 11 Sune Sjöberg Företags- och Lantbruksansvarig Bank, 033-17 15 80 Kontakta oss så gör vi en genomgång av ditt försäkringsskydd avseende lantbrukets försäkringar, Agria (djur & gröda), personförsäkringar, bank, placering och lån. Hör av dig till oss, vi hjälper dig gärna. lansforsakringar.se/alvsborg FOTO: VIAVINGA