NG Malmö 1
Krog MALMÖS BÄSTA TACOS SERVERAS I ETT CYKELKAFÉ
I SLOTTSSTADEN Med mångårig erfarenhet från Michelinrestaurang och som head chef på Chao i Malmö har Enzo Rinaldi tagit steget till tacos med en minst sagt udda kombination – begagnade cyklar. TEXT: FILIP SANDSTRÖM BEIJER ENZO RINALDI HAR fullt upp i det mexikanska tacoköket på Rebike Cykelkaféet, som öppnade kring årsskiftet på Tessins väg i Slottsstaden. Den Malmöitiska kockprofilen har en gedigen bakgrund som bland annat kock på Michelinrestaurang och head chef på klassiska Ciao. För några år sedan började han intressera sig för tacos och nu är han med och driver ReBike Cykelkaféet, som började under namnet Rebike Karamba, tillsammans med bröderna Boris och Nicolas Valdes. – Han har varit kock i hela sitt liv och jobbat med mat i hela världen. Han kom in på tacokonceptet för några år sedan eftersom det är en så snabb och god rätt att syssla med, säger Boris Valdes. ADRESSEN ÄR EN av Malmös sömnigare i stadsdelen som kallas både ”käppastan” på grund av den äldre befolkningen och ”nappastan” för att så många barnfamiljer flyttat in de senaste decennierna. Ändå ringlar sig köerna långa till cykelkafét som valt att specialisera sig på begagnade cyklar och mexikanska tacos. – Vi var först inne på att vi ville ha ett café och att det hade varit coolt om man 84 NÖJESGUIDEN | NR 4, 2019 kunde koppla det till något lite ”ballare”. Vi vill inte vara standard, säger Boris Valdes, en av de drivande krafterna bakom Rebike. BRÖDERNA NICOLAS OCH Boris Valdes har de senaste åren blivit Malmös cykelkungar under konceptet ReBike, där de arrangerat cykelloppisar, lärt Malmöborna hur man tar vara på och mekar med sin cykel och bjudit på gott kaffe och fika genom föreningen som drivs som ideell. Cyklarna får de från fastighetsägare i Malmö som fått kvarlämnade cyklar efter utflyttade hyresgäster. – ReBike går jättebra. Det är en fantastisk idé och folk vill gärna hjälpa till och inte slösa på världens resurser. Malmö är en cykelstad och behovet finns verkligen här, säger Boris Valdes. REBIKE CYKELCAFÉET HAR fått ett välkomnande mottagande av Malmöborna som nu söndagspromenerar till Slottsstaden från hela stan för att äta tacos efter att konceptet uppmärksammats i både etablerade och sociala medier. – Vi har fått jättebra recensioner och har blivit bemötta jättebra i området. Det är massor av folk som kommer hit och på dagarna sitter lattemammorna utanför med barnvagnarna och fikar. Det känns jättebra och vi har gått från att inte ha så stora förväntningar till att idag jobba heltid med tacostället, säger Boris. SOM DRYCK SERVERAS bland annat folköl från ett lokalt mikrobryggeri och hemligheten bakom lyckade tacos i ett fredagsmysande och tacoälskande land är att sticka ut, menar Boris. EFTERSOM ALLA TRE möts i sin sydamerikanska bakgrund landade de i beslutet att satsa på något som var välkänt och som gick att göra till sitt eget. – Vi är sydamerikaner och kollade runt i hela det sydamerikanska köket. Vi tog reda på vad folk älskar och, ja, det är tacos. Men det roliga med tacos är att det finns så många olika. Man måste bli bäst om man ska göra det och det ska kännas autentiskt. Vi vill skapa känslan av att man likaväl skulle kunna vara på en tacobar i Mexico City eller i Los Angeles, säger Boris Valdes. Rebike Cykelcaféet ligger på Tessinsväg 14.