Nöjesnytt Kalmar Öland 1
De försvinner i den stora mängden vin och andra d
rycker som kommer i vissa tappningar, stilar eller från utvalda länder. Lägg till att de inte är lätta att hitta i butik. Jag talar om dryckerna av de sällsynta slagen eller dem från mer udda ursprung som inte premieras av Systembolaget och därför är svåra att hitta i butik. VAD ÄR MJÖD Mjöd är en uråldrig dryck tillverkad av vatten, honung och jäst som Vikingarna älskade och som allmänt tillverkades i större skala fram till dess att Sverige gick ”all-in” starka droppar destillerade av potatis. Fram till ungefär 1400-talet var mjöd en högt skattad dryck som ansågs vara exklusiv och som i vissa fall lagrades i stora ekliggare för att nå än högre kvalitet. Nu verkar mjöd ha hittat en väg tillbaka med hjälp av hipsters och andra konsumenter som väljer dryck utifrån ställningstaganden som närproducerat och låg alkoholhalt som främsta urvalskriterier. MJÖDNER EMBLA HÖST 2017 (76824), Sverige, 36 kr för 330 ml. Färgen är gul, lite lätt dimmig och doften tydligt honungsdriven. Smaken är söt av gul frukt och honung med en nypa kryddig twist. Eftersom smaken är mer söt än torr bör maten, ifall ni kombinerar, vara mer söt. Exempelvis en kycklingrätt som ni lagar med krydda av saffran eller honung alternativt exotisk frukt. Embla Höst passar också utmärkt bra som sällskapsdryck, efter maten. AQUAVIT MED STIL LÄCKÖ SLOTTSAQUAVIT (33), Sverige, 209 kr för 700 ml. Detta är en välgjord och spännande snaps med klassiskt snitt, det vill säga smak och krydda av kummin, fänkål och dill. Smaken är ren och lång, krispigt ren: Prova att servera snapsen till ostron och skaldjur, till en löjromstoast och självklart till matjessill. URSPRUNG GREKLAND Grekland var inte det första landet som tillverkade vin men väl bland dem som drivit vinets utveckling och kunskap framåt. Historien säger att grekerna valde att dricka sina viner utspädda med vatten, allt annat ansågs vara barbariskt. Romarna gjorde å andra sidan precis tvärtom. Ju starkare och tätare vin som serverades under romartiden, desto bättre ansågs kvaliteten vara. Dagens grekiska viner är som dolda juveler för vinälskare som vill göra ”fynd” i smak, personlighet och uttryck. Många av de röda vinerna är fantastiska lagringsviner, för en spottstyver. VITT GREKISKT VIN KIR-YIANNI ASSYRTIKO 2017 (2338) Kir-Yianni Estate, Florina Grekland, 99 kr Druvor: Assyrtiko Smak: Torr, medelfyllig. Vit, grön och gul frukt, inslag av mineral, citrus och örter. Fin koncentration och bra längd. Personlig och välgjord. Här har ni ett vin som alltid hittar en plats. Prova som fördrink, till fisk och skaldjur som lime- och chilimarinerade räkor eller mediumheta räkor med rhode islandsås. Betyg: 5 RÖTT GREKISKT VIN Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills 2014 (2850) Kir-Yianni Estate, Makedonien Grekland, 114 kr Druvor: 50% xinomavro, 30% merlot, 20% syrah Smak: Medel/fyllig. Röd frukt, kärnig ton, örter och kryddor, inslag av läder, nypon och fat. Nyanserad, läcker och personlig. Servera till finmiddag med kött medan en grekisk lasagne eller souvlaki är goda vardagsrätter. Betyg: 4+ ROM MED EXTRA ALLT DIPLOMÁTICO RESERVA EXCLUSIVA (356), Venezuela, 525 kr för 700 ml. (finns även i liten flaska) Att det tillverkas ädel rom i Venezuela känner kanske inte alla till. Klimatet passar utmärkt med sin relativt höga luftfuktighet. Denna rom tillverkas av melass som kallas ”sugar cane honey” och som anses vara extra fin. Destillationen sker i små kopparpannor och sedan lagras destillatet i 12 år på 250 liter stora ekfat. Ekfat är inte hermetiska förslutningar och beroende på väder och temperatur öppnar och stänger sig faten. På så sätt kommer lite luft till spriten i faten och då sker även en avdunstning. Det är bra menar tillverkaren som säger att tiden på fat ger den ädla spriten koncentration. Vem skulle kunna tro att änglarnas andel, det vill säga avdunstningen, är så stor som 8-10 procent per år! Färgen är mörk, smaken fullmatad av torkade frukter och smak av kakao med inslag av kola, fat och vanilj. Läcker på egen hand men också fullständigt ljuvlig till en mörk chokladpralin. VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VINBANKEN.SE 44 | nöjesnytt