Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg Sida 2
Nöjesnytt Helsingborg Sida 3
Nöjesnytt Helsingborg Sida 4
Nöjesnytt Helsingborg Sida 5
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
Nöjesnytt Helsingborg Sida 7
Nöjesnytt Helsingborg Sida 8
Nöjesnytt Helsingborg Sida 9
Nöjesnytt Helsingborg Sida 10 krogprofilen Marinel
laCicak PÅ PIAZZA DELI & CAFÉ På Piazza deli & café andas hela lokalen Italien. Allt från doften från tomatsåsen som puttrar på spisen under vår intervju till baristan som stolt serverar oss fantastiskt gott kaffe. bönor. Och Marinella har all anledning att vara stolt. Mehari Passalacqua kaffebönor har en stark, fyllig och krämig smak som lämnar en intensiv tillfredsställelse hos den som dricker det. Många anser att detta är det bästa kaffet. Som den kaffesnobb jag själv är begränsar jag mig till att säga att kaffebrygden jag blir serverad är “perfekt balanserad”. Till kaffet finns både fantastiska italienska sötsaker och färsk italiensk glass att välja mellan men också små mini ciabatta med olika pålägg. – Hit ska man kunna komma och drömma sig bort till Italien, förklarar Marinella Cicak. D DRÖMMEN OM ITALIEN Det märks att Marinella har ett genuint intresse för det italienska köket. Och så har det varit sedan lång tid tillbaka. – Allt började egentligen med att far hade en pizzabutik på Drottninggatan där jag fick jobba extra på helgerna och vika pizzakartonger och svara i telefon. När lokalen vid sidan om blev ledig köpte han den och startade restaurang Casa Nostra. En italiensk restaurang som gick riktigt bra på 80-talet, berättar Marinella. Och det var då hennes verkliga intresse för italiensk mat, men även för service, tog fart på allvar. Drömmen om att en dag kunna erbjuda allt det fantastiska från Italien tog fart. – Så småningom sålde pappa dock restaurangen. Jag var gravid och ville inte ta över den. Istället startade mamma och jag en liten deli i Norra Hamnen där vi sålde italienska specialgjorda et är inte utan en viss stolthet som Marinella Cicak tittar på medan baristan, iklädd vit välstruken skjorta och svart smal slips, serverar oss huskaffet bryggt på Mehari Passalacqua- olivoljor, gammeldags gjorda pastor och liknande. Lite lyxmatvaruartiklar helt enkelt, berättar Marinella vidare. Ganska snart började de även med att laga lite mat. Förfråg- ningarna blev fler och fler och matlagningen större och större. – Vi behövde helt enkelt en större lokal och nu har vi funnits här, på Piazza, sedan 1:e april, tillägger hon. ITALIENSK KOCK Både deli och catering har fortsatt även i det nya konceptet men nu kan man erbjuda så mycket mer. – Vi kan ju, till exempel, numera erbjuda vin vilket vi inte kunde tidigare. Därför har vi, på italienskt vis, installerat kylar där gästerna själva kan gå fram och se flaskan. Betydligt roligare än att bara välja ur en meny, förklarar Marinella Cicak. I delin hittar vi välfyllda chark-, ost- och inläggningsdiskar. Är man bara sugen på ett glas vin och en god ost eller skinka kan man välja mellan veckans vin på glas och personalen rekommenderar gärna vilken ost eller skinka som passar bäst till den valda drycken. – I delin erbjuder vi bara varor med hög kvalitet från kända gårdar i Italien. Och samma kvalitet gäller varorna i vår butik. Vi säljer bara produkter som vi själva vill ha på vårt matbord. Inga storindustriella produkter är välkomna. Detta gäller även skafferiet. Till och med glassen är prisbelönad med Slow-food-utmärkelser, försäkrar Marinella. – I köket har vi Umberto Borghi från Rom, men det blir inget “finlir" på Piazza. Vi lagar enkla traditionella pastarätter med råvaror av toppkvalitet och ingen pastarätt lämnar köket om den inte är al dente, fortsätter hon. SÖNDAGSBRUNCH Vill man testa lite av varje ur köket ska man passa på när Piazza, på söndagar mellan 11.00 och 15.00, dukar upp den långa bruna skänken med sin italienska brunch. Här hittar man godsaker som salsicca, äggröra, stekt pancetta, italienska köttbullar, skagen mediteraneo, gravad lax, minitiramisu, chokladfontän med tillbehör som frukt och marschmallows och mycket, mycket mer. I brunchen ingår också ett glas färskpressad apelsinjuice, bordsvatten och kaffe. OLIVOLJEPROVNING Några gånger i månaden anordnar man även olika provningar som vin-, ost- och olivoljeprovningar och den 9:e november är det dags igen för just en olivoljeprovning. – Ja, i slutet av oktober/början på november kommer årets skörd av novellooljor. Därför kommer Gina Hjort från GH-Italiana food selection hit efter sin resa till Sicilien varifrån hon har tagit med sig tre av de bättre olivoljorna från skörden. Gina har i många år specialiserat sig på italienska novellooljor och är ett känt namn i branschen så det ska bli väldigt roligt, berättar Marinella. En bra anledning för mig att återkomma, alltså. Min intervju med Marinella börjar nämligen lida mot sitt slut och det är dags för mig att dra mig hemåt för att sammanfatta alla dessa italienska intryck. Men först måste jag nog allt få mig en kopp huskaffe, bryggt på Mehari Passalacquabönor, till… TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN/WWW.LAZZEX.COM 10 | nöjesnytt
Nöjesnytt Helsingborg Sida 11
Nöjesnytt Helsingborg Sida 12
Nöjesnytt Helsingborg Sida 13
Nöjesnytt Helsingborg Sida 14
Nöjesnytt Helsingborg Sida 15
Nöjesnytt Helsingborg Sida 16
Nöjesnytt Helsingborg Sida 17
Nöjesnytt Helsingborg Sida 18
Nöjesnytt Helsingborg Sida 19
Nöjesnytt Helsingborg Sida 20
Nöjesnytt Helsingborg Sida 21
Nöjesnytt Helsingborg Sida 22
Nöjesnytt Helsingborg Sida 23
Nöjesnytt Helsingborg Sida 24
Nöjesnytt Helsingborg Sida 25
Nöjesnytt Helsingborg Sida 26
Nöjesnytt Helsingborg Sida 27
Nöjesnytt Helsingborg Sida 28
Nöjesnytt Helsingborg Sida 29
Nöjesnytt Helsingborg TREND – TJEJ & KILLE
Nöjesnytt Helsingborg Sida 31
Nöjesnytt Helsingborg Sida 32
Nöjesnytt Helsingborg Sida 33
Nöjesnytt Helsingborg Sida 34
Nöjesnytt Helsingborg Sida 35
Nöjesnytt Helsingborg Sida 36
Nöjesnytt Helsingborg Sida 37
Nöjesnytt Helsingborg Sida 38
Nöjesnytt Helsingborg Sida 39
Nöjesnytt Helsingborg Sida 40
Nöjesnytt Helsingborg Sida 41
Nöjesnytt Helsingborg Sida 42
Nöjesnytt Helsingborg Sida 43
Nöjesnytt Helsingborg Sida 44
Nöjesnytt Helsingborg Sida 45
Nöjesnytt Helsingborg Sida 46
Nöjesnytt Helsingborg Sida 47
Nöjesnytt Helsingborg KAPTEN RÖD
Nöjesnytt Helsingborg Sida 49
Nöjesnytt Helsingborg CITYPULS
Nöjesnytt Helsingborg Sida 51
Nöjesnytt Helsingborg Sida 52
Nöjesnytt Helsingborg Sida 53
Nöjesnytt Helsingborg TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Helsingborg Sida 55
Nöjesnytt Helsingborg Sida 56
Nöjesnytt Helsingborg Sida 57
Nöjesnytt Helsingborg Sida 58
Nöjesnytt Helsingborg Sida 59
Nöjesnytt Helsingborg Sida 60
Nöjesnytt Helsingborg Sida 61
Nöjesnytt Helsingborg Sida 62
Nöjesnytt Helsingborg Sida 63
Nöjesnytt Helsingborg Sida 64
Nöjesnytt Helsingborg Sida 65
Nöjesnytt Helsingborg Sida 66
Nöjesnytt Helsingborg Sida 67
Nöjesnytt Helsingborg Sida 68
Nöjesnytt Helsingborg Sida 69
Nöjesnytt Helsingborg Sida 70
Nöjesnytt Helsingborg Sida 71
Nöjesnytt Helsingborg Sida 72
Nöjesnytt Helsingborg Sida 73
Nöjesnytt Helsingborg Sida 74
Nöjesnytt Helsingborg Sida 75
Nöjesnytt Helsingborg Sida 76
Nöjesnytt Helsingborg Sida 77
Nöjesnytt Helsingborg Sida 78
Nöjesnytt Helsingborg Sida 79
Nöjesnytt Helsingborg Sida 80
Nöjesnytt Helsingborg Sida 81
Nöjesnytt Helsingborg Sida 82
Nöjesnytt Helsingborg Sida 83
Nöjesnytt Helsingborg Sida 84
Nöjesnytt Helsingborg Sida 85
Nöjesnytt Helsingborg SERIER
Nöjesnytt Helsingborg Sida 87
Nöjesnytt Helsingborg Sida 88