Nöjesnytt Jönköping 1
madeira KLASSISKT URSPRUNG FÖR STARKVIN VÄXLAR UP
P MED NYA VINER Förväntningarna inför besöket på Madeira riktade främst in sig på naturupplevelser och friluftsliv. Men en vinjournalist kan bara inte missa ett tillfälle eller möjlighet att upptäcka något nytt. Två besök bokades, det ena på öns kanske största bolag för klassiska starkviner, Madeira Wine Company. Vinmakaren Francisco Albuquerque tog emot vilket var en stor ära då Francisco är en legend. Hans långa erfarenhet och enormt träffsäker känsla för Madeiras starkviner är världskänd. Besök två var med Nuno Faria, flerfaldig stjärnkrögare och en av två eldsjälarna bakom nystartade Dos Profetas som är ett samverkansprojekt med den hyllade vinmakaren António Maçanita. Den senare känd för en av vinvärldens mest spännande nyheter senare år med sina precisa, mineralskarpa vita viner från Azorerna. Duons idé är enkel, att att tillverka helt vanliga vita, röda och roséviner med en alkoholhalt runt 14 procent. Men det är enklare sagt än gjort på den klimatmässigt utsatta Atlantön där druvorna kämpar för att mogna fullt ut. Vilket var anledning till att Madeiravinerna blev förstärkta med sprit. En förundrad vinälskare kan med rätta fråga varför det nu är möjligt att göra ”vanliga” viner (det vill säga med en naturlig alkoholhalt på runt 14%). Svaret är kunskap, teknik och erfarenhet. De forna supersura anemiska bordsvinerna som tillverkades för husbehov (de lämnade aldrig ön) kan med ”de rätta handgreppen” förvandlas till helt fantastiska viner. Jag har fått smaka och erkänner att jag föll pladask. I skrivande stund är dessvärre alla viner från Dos Profetas slutanmälda på Systembolaget. Men håll uppsikt, de kommer igen. Namn att lägga på minnet är vita Porto Santovinet Listrão do Porto Santo, från Madeira röda Tinta Negra Dos Villões och vita Caracol dos Profetas och Listrão dos Vinho da Corda. Som Francisco Albuquerque på Madeira Wine Company berättade på provningen har kvaliteten på starkvinerna aldrig varit bättre. Anledningen är densamma som för Dos Profetas – en kvalitetshöjning hos odlarna med druvor som skördas senare i kombination med större kunskap. Madeiras starkviner har varierande stil från torr, halvtorr, halvsöt till söt. Druvorna är sercial, verdelho, bual och malmsey som kan köpas som 10 år, 20 år, colheita (lagrad 5 år på fat) eller som årgång (lagrad 20 år på fat). Notera den långa hållbarheten. Madeiraflaskan ska förvaras stående och den kan var öppen länge, fler månader faktiskt. Servera som en frisk Madeira Sercial till fördrink, till den gräddiga soppan passar Bual och till bakverk och dessert med nötter, choklad och fikon är en söt Malmsey självklar. Några av många kombinationsmöjligheter för starkvinet Madeira. De klassiska starkvinerna från Madeira har aldrig varit bättre och ryktet om de nya fräcka vinerna som inte är spritförstärkta har redan spridit sig över världen. Glöm inte var ni hörde nyheten först. PROVA MADEIRA prova madeira SERCIAL 10 YEARS OLD MADEIRA (90209), 335 kr för 75 cl. Alkohol: 20% Utmärkt, utvecklad och nyanserad smak med blommig twist. Nötter, apelsin och aprikos avslutar med en lång frisk livlighet. Prova till gräddig svampsoppa, milda ostar eller som en fördrink. Vinet har lanserats som tillfällig nyhet, kolla extra för butik, producent är Henriques & Henriques. Betyg: 4+ COSSART 5 YEARS OLD VERDELHO (57795), 252 kr för 75 cl. Alkohol: 19% Tydlig, nyanserad halvtorr smak med en frisk underton, drag av torkade frukter, nötter, kryddor och fat. Fin längd med touch av den tydliga lätt brända, sockriga kanten. Passar som fördrink, till gräddiga soppor, fågelrätter och paté. Betyg: 4 COSSART GORDON BOAL COLHEITA 2012 (8421), 301 kr för 50 cl. Alkohol: 19% Komplex och nyanserad smak av torkade frukter, russin, apelsin och fikon med en sockerkantad rand och drag av choklad. Utmärkt bra till nöt-, russin- och chokladkaka. Betyg: 4 BLANDY’S COLHEITA MALMSEY 2014 (7833), 178 kr för 50 cl. Alkohol: 19% Söt smak av karamelliserat socker, torkade apelsiner, pomerans, russin, choklad och nötter. Nyanserad, läcker med en bas av fin friskhet. Prova till bakverk med smak av choklad och nötter. Betyg: 4 TEXT ELKE LJUNG, UTBILDAD SOMMELIER OCH SKRIBENT 30 | nöjesnytt