8 arbete & näringsliv veckans inslag TIPSA Redakt
ionen redaktionen@fixmedia.se 08-540 883 00 Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter/bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material och att korta texter. Nybakade idéer NÄRINGSLIV Företaget ProjectTree AB och Nätverket FutureCreatives kommer under hösten 2014 att starta Tanken är att skapa ett kontor i cafémiljö med plats för spontana möten och affärer. – Vi har saknat en avspänd och vardaglig plats där en inte helt färdigslipad idé kan få näring av någon annans idéer och i slutändan resultera i en ny produkt eller ett nytt projekt. Där en ”jobba hemmadag” kan resultera i ny input och inspiration, säger Sandra Hangvar, vd på ProjectTree. Under hösten kommer ProjectTree i samarbete med Arbetsförmedlingen att bygga upp och inreda en lokal på Centralvägen (övervåningen i gamla Carlsons Möbler). – Den viktigaste biten är att bjuda in aktörer som kan vara med och utveckla det lokala näringslivet som till exempel entreprenörer, kulturarbetare, föreningar, kommunen, Företagarna och Nyföretagarcentrum. Det är vår vision att samla alla dessa under ett och samma tak, säger Sandra Hangvar. Arbetet med de nya lokalerna drar igång i oktober och planerad invigning av Idébageriet är i december. CL Först gjuter Lotta Sunnås-Everaere själva pralinskalet. När det har stelnat tillräckligt är det dags för fyllningen. Den här gången var det ganache gjord på vitchoklad spetsad med lime, citron samt citruslikör. Njutning för alla sinnen Det är viktigt att skapa små lyxiga stunder i vardagen Lotta Sunnås-Everaere är i grunden ingenjör men har sadlat om och driver nu företaget Coeur de Praline, Pralinhjärtat. I Gamla Solberga strax norr om Åkersberga tillverkar hon underbara praliner och tryfflar med närproducerade fyllningar och med ett innehåll som till största delen är ekologiskt. Ulrika Hoffer FOTO: M. STALÅS HÖRNSTEN Tv-kock föreläste i Åkersberga NÄRINGSLIV Ulrika Hoffer är kostrådgivare och kokboksförfattare. Hon medverkar regelbundet i TV4:s Nyhetsmorgon där hon lagar nyttig och god mat utan socker, gluten och laktos. Den 30 september var hon inbjuden att prata under en hälsokväll i gårdsbutiken Oak & Living nom varför vi människor har ett sötsug och hur man ska förhålla sig till det. Hon menar att man bör uppgradera sina ovanor, inte desperat försöka bli av med dem. Det man stoppar i sig ska vara av god kvalitet och gärna ge en hälsobonus, så som Ulrikas peace muffins gjorda på mandelmjöl och sötade med bananer, från boken ”Smarta sötsaker”. De är goda, innehåller inget socker och tillför kroppen mineraler, vitaminer samt antioxidanter. MSH - Många som håller på med choklad köper färdiga puréer till fyllningen eller fabriksgjorda skal till sina praliner. Men jag vill helst inte använriktigt smör och färsk grädde. Min dröm är att själv producera så mycket som möjligt av det som jag gör fyllningen av. Just nu tillverkar jag höstens ning och en annan pralin med äpplen och calvados, säger Lotta Sunnås-Everaere. Lotta kommer att tillverka säsongens smaker men även ha ett standardsortiment där hennes egna favoriter apelsin med ingefära samt konjak med kardemumma ingår. Alla praliner är sötade med lokalt producerad honung, som ger en mjukare sötma än socker. Att hitta på nya smaker är nästan det roligaste, tycker Lotta. Hon försöker att meditera eller göra yoga varje dag och det är då, när hon slappnar av, som idéerna till nya kombinationer dyker upp. Lotta jobbar ofta med dubbla smaker som kompletterar varandra. Hon tillverkar också macarons med chokladganachefyllning, inte smörkräm. Pralinerna är synnerligen beroendeframkallande! Bra för själen Pralinerna från Coeur de Praline kommer i söta askar om fyra, sex eller tio stycken. da några halvfabrikat utan vill att pralinerna genomgående ska vara tillverkade från grunden. Jag använder alltid choklad med hög kvalitet samt - Min vision är att pralinerna ska tilltala flera sinnen. När FOTO: MONIQUE STALÅS HÖRNSTEN kollektion med råvaror som mognat i min eller i mina vänners trädgårdar. Det är exempelvis en mörk pralin med jordgubbs- och rabarberfyllman öppnar en ask från Coeur de Praline ska det dofta gott, se vackert ut och framför allt smaka gott. Jag vill slå ett slag för att unna sig lite njutning i vardagen. Att bara sitta ned en liten stund bortom alla måsten och all stress och njuta av en chokladpralin och en god espresso, eller vad man nu tycker om att dricka. Det är bra för själen att bara vara i nuet en stund, säger Lotta och ler. Lotta vänder sig till både företag, som kanske vill ge presenter av uppskattning eller uppmuntran till sina anställda eller till kunder, och privatpersoner. Alla praliner är glutenfria och Lotta planerar även att tillverka både laktos- och mjölkproteinfria praliner. Monique Stalås Hörnsten Lotta Sunnås-Everaere tar gärna en paus med en espresso och en av de egentillverkade pralinerna. Ring Linda Moberg FOTO: MONIQUE STALÅS HÖRNSTEN ÅKERSBERGA KANALEN