Nöjesnytt Växjö 1
TRENDER OCH HÄNDELSER I vinkällare & vingård Klim
atförändringarna gör sig påminda med en följd av dåliga skördar för Europas vinbönder. Men om de är en tillfällighet eller konsekvens, diskussionen går fortfarande varm. Samtidigt blir världens vinälskare allt fler, mycket tack vare internet. Trevligt nog leder denna tillgänglighet till ett ökande intresse och djupare kunskap. Resultatet är att aldrig tidigare har så många velat dricka och investera i så få, fina viner. För de eftertraktade vinerna blir bekräftat bara färre, en anledning är sämre skördar. Därför är det inte konstigt att vi ser vinälskare köa för världens mest mytomspunna viner. Till exempel vinerna från Bourgogne. Som tur är finns fortfarande många alternativ även om vi vinälskare behöver gör avsteg från tidigare, unika smakpreferenser. VINHANDLARE ELLER VINBONDE Ett bra exempel är just det franska vindistriktet Bourgogne som i grunden tillhör vinbonden. Merparten av vingårdarna på de gyllene sluttningarna, som nu kanske mer än någonsin tidigare gör skäl för namnet Côte d’Or, ägs fortfarande av familjer. De är bönder som brukat jorden i generationer. Initialt för husbehov och senare som druvodlare. Skillnaden mellan Bourgogne och vinvärldens affärscentrum Bordeaux är påtaglig. Även det ett av Frankrikes berömda vindistrikt men istället för vinbönder bygger dess anrika historia på ett intrikat nät av stora företag, handel och affärsmän. NÅGONTING ÄR PÅ GÅNG I BOURGOGNE När skördar krymper, oavsett vara eller anledning leder begränsade utbud till högre priser. Och om vinälskarens besvikelse är stor när insikten står klar att man inte ha råd med Grand Cru eller Premier Cru kvalitet är det ingenting i jämförelse med vinbondens bekymmer. För med den skenande prisbilden på vin uppstår andra, mycket viktigare dilemman. Som att priset på vingårdsmark skjuter i höjden. Det ser vi hända i Bourgogne. Och i Frankrike är konsekvensen att familjeegendomar inte klarar arvsskiften. Den skrämmande men högst relevanta frågan nu är om vi bevittnar den sista generationen av unga vinmakare innan storföretag tar över. Det händer i Bourgogne, men också i många andra vindistrikt runt om i Europa. Därför styr sommarens upptäcktsresa till vin som i rakt nedstigande led är signerade en familjeegendom! rosévin TXOMIN ETXANIZ ROSADO 2021 (92661), 139 KR Torr, frisk, kärnig och bärig smak med en stram örtig ton och fin längd. Sommarens mest personliga rosévin, till ett bra pris. Spanska familjen Txueka har odlat vin sedan mitten av 1600-talet. Och denna rosé ska inte missas, bland annat för de i Baskien lokala sorterna hondarrabi zuri och hondarrabi belza. Betyg: 4 vitt vin SANDER RIESLING 2021 (5368), 109 KR Weingut Sander i Rheinhessen, Tyskland, drivs av Stefan Sander vars farföräldrar grundade egendomen som ett fullskaligt jordbruk. Tidigt fanns ett stort intresse för att odla ekologiskt. Vinet är torrt, smakar fruktig av gröna äpplen och färska örter, citrus och päron med en knivsudd honung. Trevlig, frisk och läskande. Betyg: 4 BESSON CHABLIS 2020 (77572), 189 KR Smaken är tydlig, koncentrerad, torr, frisk av äpplen, citrus och mineral. Den lätt blommiga rondören bidrar till upplevelsen av en munskänsla av lätt fetma. Vinet har en lång eftersmak. Domaine Besson är en familjeegendom i Chablis där syskonen Camille och Adrien är fjärde generationen. Hon vinmakare, han ansvarar för vingårdarna. Ambitionen är att göra vin som smakar tydligt av sitt ursprung. rött vin AMARONE COSTASERA 2016 (2345), 339 KR Raffaele Boscaini är med rätta stolt. Han är sjunde generationen att förvalta familjeegendomen Masi i sin roll som VD. Trogen sina rötter säger han sig vara fast förvissad om att familjens amaroneviner kommer få rättmätig upprättelse. Billiga look-a-likes gör sig inte besvär när värdet av en lång tradition, ursprung och familj värnas. Masis amaroneviner står för den klassiska stilen, de är torra, kraftfulla och smakar bland annat av körsbär. Ett matvin helt enkelt. Till grillade kötträtter är Costasera sommarens festligaste vintips. TEXT ELKE LJUNG, UTBILDAD SOMMELIER OCH SKRIBENT