Lokaltidningen Kanalen 1
20 kultur &nöje Kanalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM •
NR 17 • Vecka 17 • ONSDaG 25 aPRIL • 2018 Njut i solen! n krOgliv Fredagens värmechock tog regionens krögare på sängen, men flera av dem var snabba med att svabba av stolar och bord och öppna uteserveringarna i förtid så sol- och festsugna gäster kunde få njuta. Nu till Valborgshelgen öppnar fler av dem för säsongen. Till exempel Lilla Strand i Vaxholm, som efter föregående helgs tjuvstart med Chokladgästabudet (se artikel intill) öppnar ordentligt på fredag och har terassinvigning på lördag med livemusik. Lilla Strand, som förut gick under namnet Kabyssen, har fått en rejäl ansiktslyftning och har nu en medveten inredning och musikprofil. The Public i Åkersberga drog också igång sin uteservering på allvar i förra veckan och i fredags var det var knökfullt vid Klappbryggan intill Åkers kanal. JA Det är mer än vårbäckarna som porlar ... n nöJe På fredag 27 april bjuder Åkersberga Växtförsäljning och café Tarte flambee in till After Work med musikunderhållning i form av duon Porla, bestående av Ella Arndt och Johan Östergård som spelar Americana och folk. Restaurangen håller kvällsöppet från 17.00 och erbjuder utöver den sedvanliga tarte flambeekonceptet en specialkomponerad meny med förrätt, huvudrätt och desert. Maila restaurangen om ni vill vara säkra på att få bord. JA kOnDitOriet har även försäljning av bland annat marmelad, sylter, soyacashewnötter och granola tilllagat av eleverna från restaurangprogrammet. skärgårDsgYmnAsiets nYinvigDA kOnDitOri och butik har sin entré till höger om skolans huvudentré. Här kan du ta en fika och köpa hem härliga bakverk tillverkade av bagerieleverna och snygga och matiga varor tillverkade av restaurangeleverna. För själva försäljningen står eleverna från Handelsprogrammet. Foto: IngelA HellqvIst Konditori på Skärgårdsgymnasiet Nu kan du gå till Skärgårdsgymnasiet för en fredagsfika. Den 13 april hade skolan invigning av sitt nya konditori som till en början kommer att hålla öppet en stund mitt på dagen varje fredag då skolan är öppen. Då finns möjlighet att komma hit och slå sig ner i det trevligt inredda caféet över en kopp kaffe och godsak eller bunkra upp inför helgen med färskt matbröd och fikabröd tillverkat av skolans bagerielever under ledning av bageriläraren Fredrik Frankenberg. – Vi bakar allt med riktigt smör, understryker Fredrik och rekommenderar en saftig smörlängd med kardemumma bakad i form, allt för att inget av det goda ska gå till spillo under gräddningen. Förutom bagerielevernas goda verk bidrar även eleverna från skolans restauranginriktning med en hel del till caféets lilla butiksdel. Till försäljning finns här sådana varor som höjer statusen i varje skafferi och ger en extra guldkant åt vardagen som hemlagad marmelad, sylt och nyttig granola. Så här på själva invigningsdagen bjuds varje besökare Det blir verkligt så här, mer praktiskt. krIstInA AspelIn, lärAre invigningen av Skärgårdsgymnasiets nya konditori var välbesökt. på en oemotståndligt god, alldeles nybakad bulle och en glas alkoholfritt bubbel. Elverna som bjuder kommer från Handelsprogrammet, precis som de elever som står i kassan och sköter dagens försäljning. En tydlig indikation på att det här konditoriet är tänkt att engagera och skapa praktisk träning för flera än Foto: IngelA HellqvIst bara bageri- och restaurang-eleverna. När bagerieleverna får träna skarpt läge för tillverkning av bakverk inför försäljning och restaurangeleverna får stå för försäljningsvaror får eleverna på handelsprogrammet en chans att öva försäljning, kundbemötande och marknadsföring. Planer finns på att framöver även involvera stylisteleverna för underhåll av butikslokalens utformning. – Det blir mer verkligt så här, mer praktiskt, förklarar Kristina Aspelin, lärare för handelsprogrammet. Vad det verkar är väl Skärgårdsgymnasiets konditoris enda nackdel de knappa öppettiderna på en och en halv timme på fredagar. Men det här är bara början. – Till hösten blir det fler bagerielever och då kommer vi att kunna ha öppet fler dagar i veckan, säger Kristina Aspelin. Ingela Hellqvist redaktionen@fixmedia.se mat & krogliv Foto: IngelA HellqvIst