Lokaltidningen Kanalen 1
14 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER • NR 23 • V
ECKA 23 • TISDAG 7 JUNI • 2023 • ÅRG 28 kultur &nöje notiser Maja får två nya musikalroller n ÅKERSBERGA Tolvåriga Maja Söderström från Åkersberga har fått två nya roller i musikaler. I sommar spelar hon Annika i ”Pippi på Cirkus” medan hon i höst har huvudrollen i ”Matilda the musical” på Stadsteatern. LA Skeppskattens hamnkrog öppnar upp n ÖSTERÅKER Den havsnära restaurangen Skeppskatten i Skeppsdal slår upp portarna på riktigt för säsongen den 9 juni. Det restuarangen själva kallar för ”Grand opening” sker med livespelning. LA Deli öppnar på Ljusterö Torg n LJUSTERÖ I Ljusterös ost & deli-butik på torget kommer en bistro inom kort öppna upp. Enligt ägaren öppnar de upp efter 16 juni. LA www.osterakerskonsthall.se I KÖKET JOBBAS DET PÅ INFÖR KVÄLLENS MIDDAG. Läraren Linus Rönnbäck går igenom det sista med Maija Winthersén och Wilma Lundberg. Kafé • Konsthall • Konsthantverk • Antikt • Trädgård • Biodling ÖPPET: LÖRDAG - SÖNDAG KL 12 - 16 Egen restaurang i skolan BARNENS DAG Söndag 11 juni kl 12-16 • En fartfylld dag Välkomna till en dag fylld med roliga aktiviteter. Varvridning – Lappdals islandshästar kommer kl 12 – 14. Barnens rättigheter – måleri kl 13 – 15. Plankmålning med konstnären Nelson – alla får måla och visa upp sin konst. Länsman – gårdens polis. Gammeldags skola – prova på att skriva som förr. Stationspromenad – hitta och pricka av så får du diplom av fröken. Kasta ärtpåsar på clownen. Efterlysning - hjälp oss hitta gårdens leksaker som har försvunnit i trädgården. Glasmålning – du får ta med dig konst hem. Fiskdamm. Taekwondo – prova på. Barnens trädgård – gå i labyrinten och balansera på repet. Bikupan - du se hur bina jobbar. Caféet säljer pannkakor med grädde och sylt. BENGT GRANDIN T o m 11 juni • Måleri ÖRJAN NORDLING T o m 11 juni • Grafisk design/Typsnitt och typografi. VÄVDA RUM T o m 30 sept • Offentlig virtuell konst Ladda ner Appen ”Varda rum”. Kantarellvägen 12, Åkersberga KULTURVÄRDAR: www.runo.com MUSIK, MAT & MÖTEN njut av livets goda hos oss www.stockholm norr.se Musikbrunchen 12 december Glöm julbestyren för en stund och koppla av med en god brunch och skön livemusik. Pris 550 kr/person Julmiddag 10 december En bättre kväll i julens tecken med en stämningsfull middag skapad av de finaste råvarorna som hör julen till Pris från 495 kr/person n ÖSTERÅKER Vad sägs om att bli serverad en varm chevréost med valnötter och honung som aptitretare följt av en skaldjursbisque till förrätt? Detta serverades av Skärgårdsgymnasiets elever på restauranglinjen när de hade fransk afton. Ljuva dofter sprider sig i undervisningsköket på på Skärgårdsgymnasiet. Ikväll blir det en sofistikerad restaurangupplevelse när eleverna restauranglinjen presterar sin franska meny. Ikväll ska bland annat grillad anka med haricote verts, karamelliserad kålrot och confiterad potatisfondant med tryffel och rödvinssås serveras till varmrätt och flamberad crêpe Suzette med vaniljglass till efterrätt. Skärgårdsgymnasiet linjer, Bageri och konditori samt Kök och servering, utbildar framtidens bagare, kockar, restauratörer och under servitörer. Utöver de obligatoriska kärnämnena studerar eleverna i den sistnämnda utbildningen tre år branschkunskap inom restaurang och livsmedel. Sista året har eleverna mer praktiskt arbete i köket och för att känna av det verkliga restauranglivet får de ta emot gäster som serveras à la carteluncher eller lite finare middagar. Nyligen fick de en spännande utmaning av mentorerna Linus Rönnbäck och Frank Nässert. – För att de ska få lära sig att jobba med exklusivare råvaror hade vi nyligen en skaldjurskväll med pilgrimsmusslor, ostron och annat gott på menyn, säger Linus Rönnbäck och berättar att när de bjuder in allmänheten till julbord och temakvällar blir det snabbt fullbokat. – Likaså i kväll när vi har ”Fransk afton” för 36 gäster, säger han och förklarar att det är eleverna i årskurs tre som planerar och lagar maten medan de i årskurs ett och två har hand om dukning och servering. Ansvarig kock för kvällens middag är tredjeårsstudenten Wilma Lundberg. Hennes styrka är att leda och planera och hon kan alla momenten som krävs för att arbetet ska flyta på i köket. Det enda lilla orosmoment i kväll är när efterrätten ska serveras och crêpesen ska flamberas vid borden. – Det har vi inte gjort förut, säger hon och skrattar. DEN FRANSKA AFTONEN, på Skärgårdsgymnasiet gjorde succé hos gästerna som blev serverade flamberad crèpe Suzette med vaniljglass. Foto linus rönnbäCk Nu när skolan slutar har Wilma redan jobb på en av de restauranger som hon gjort praktik på. – Mitt mål i framtiden är att kunna öppna en egen mysig kvarterskrog i italiensk stil, säger hon och förklarar att de praktiska momenten i utbildningen har varit roliga och utvecklande. Den uppfattningen delas även av Maija Winthersén, som går andra året på samma linje. Maija ser fram PÅ MENYN, som eleverna satt ihop, stod fyra franskinspirerade rätter. TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se emot nästa läsår då det blir mer matlagning på schemat. Även hennes målsättning är att driva en egen restaurang men då med asiatiska smakinfluenser. På frågan om de skulle tacka ja till att få vara delaktiga i att laga Nobelmiddagen svara de utan att tveka ja, för detta har alltid varit en dröm för bägge. Agneta Johansson redaktionen@fixmedia.se mat & krogliv Gör din bokning redan idag! www.runo.com