Nöjesnytt Växjö 1
växjö ölfestival Förra året firade Växjö Ölfestiv
al 10-årsjubileum (!), och helgen den 5-6 april är det dags för den elfte upplagan. Ända sedan starten 2013 har det varit samma två personer bakom rodret på Växjö Ölfestival – Niklas Davidsson på KÖK11 och Robert Andersson från Craft Beer Experience. Växjö Ölfestival är inte bara en av få festivaler som faktiskt härdat ut under både pandemier och lägkonjunktur, utan också kommit ut starkare på andra sidan. –Vi är ju faktiskt en ganska väletablerad företeelse numera, det går inte att komma ifrån. Kanske är vi lite av ölvärldens Sweden Rock, skrattar Robert Andersson och tillägger: –Vi är supertaggade inför årets festival och det har sålt på bra med biljetter. Vi vet ju av erfarenhet att köpbeteendet är förändrat och att folk köper biljetter tätare inpå evenemanget nu, men trots det är hälften sålda. Det är vi väldigt glada för. Att kunna hålla liv i ett återkommande evenemang som Växjö Ölfestival kräver inte bara tajming och tur, man måste även ha talangen. Roberts och Niklas respektive yrkeskunnande och erfarenhet inom sina respektive områden är naturligtvis avgörande, men Robert tror också att en del av framgången ligger i att man hittat sitt koncept och hållit fast vid det. – Vi förändrar inte upplägget så mycket från år till år, utan försöker hålla det som det alltid ha varit. Vi får ofta frågan om vi inte ska utöka till större lokal och så där, men vi tror någonstans att folk uppskattar och känner igen sig i det vi har skapat. Och varför laga något som inte är trasigt (skratt)? En förändring blir det dock inför 2024. I år blir det nämligen enbart svensk hantverksöl på Växjö Ölfestival och det är ett högst medvetet val av Robert och Niklas. –Vi har alltid haft en eller flera importörer tidigare, men vi har gjort ett ställningstagande att stödja svensk hantverksöl och svensk ölkultur. Dels för att bryggerierna har haft och fortfarande har det jävligt tufft, dels för att det är så otroligt hög nivå på det de skapar. Vi utökar även med två ciderproducenter, Pomologik från Stockholm och Dryg Cider. Den senare drivs av den kände trädgårdsexperten John Taylor, och han kommer till oss och berättar om cider och hantverket bakom. Detta statement, att satsa på svenskt hantverksöl innebär visserligen att det kanske blir aningen färre ölsorter, men man når ändå upp till runt hundra olika varianter. –Hundra sorters öl räcker gott och väl, det är inte meningen att man ska kunna dricka sig igenom alla sorter på en ölfestival, säger Robert med ett leende, och fortsätter: –Vi är inte helt säkra på hur det kommer att tas emot av publiken. Många är intresserade av utländsk öl, men vi har så otroligt hög kvalitet på vår egna öl, så jag är ändå ganska säker på att folk kommer att uppskatta det. Det känns som en viktig sak att främja också, framför allt för mig som kommunikatör för Sveriges Oberoende Bryggerier. Jag kör uteslutande svensk hantverksöl på mina provningar, till exempel. Även Niklas jobbar ju mycket med svenska produkter så han var helt med på den idén. Som brukligt har man plockat in ett antal nya spännande aktörer, som Subbe från Varberg, Nyköping Brewery (med personer som tidigare arbetat för Nils Oscars bryggeri och nu startat eget), och Munklägrets Mikrobrasserie, som är samma som Pomologik. Bernestad Bryggeri, Kvarnagårdens Bryggeri och Kosta Bryggeri står för det kronobergska inslaget. – Merparten av bryggerierna har varit med tidigare, men vi försöker alltid hitta några nya aktörer. Vi vill heller inte att Växjö Ölfestival ska vara enbart en lokal angelägenhet, utan en nationell. Man vill ju inte att samma band ska spela varje år på en musikfestival, och inte heller att det bara ska vara lokala band kanske. Robert avslöjar också att den öltävling man körde under förra festivalen kommer tillbaka i år. –Vi har en väldigt kompetent jury, bestående av tre utbildade öldomare och en ölsommelier som sitter och blindprovar ölen. Förra året vann Illbatting med en rököl, vilket gladde mig personligen väldigt mycket. Nu när det största arbetet och de mesta förberedelserna är gjorda och festivalen är runt hörnet ser Robert och Niklas fram emot att kunna stå lite vid sidlinjen och faktiskt chilla en smula. –Min roll under festivalen är att kunna slappna av och njuta av stunden. Niklas måste ju hålla koll på köket och de bitarna, men vår ambition är att vi ska kunna njuta av stunden. Men om det uppstår problem så måste vi ju så klart vara på tårna och kunna lösa det. I TEXT: OLA KARLSSON 4 | nöjesnytt