STT 1
STT Vecka 48 torsdag 28 november 2013 VARDAGSLIV
Pannkakslösning 41 Norges militär har infört köttfri måndag. Detta ska minska köttkonsumtionen med 150 ton. 150 ton kött är vädligt många kor, får, grisar, hästar, fiskar, valar, sälar och vad de nu äter i Norge. Och detta bara för att militären slutar äta kött en dag i veckan. Jag försöker själv räkna ut hur många kor jag skulle spara på att inte äta kött en gång i veckan. Och jag har efter mycket funderande och miniräknarhjälp kommit fram till att jag skulle minska min köttkonsumtion med 7-8 kilo per år vilket motsvarar cirka 50 vanliga hamburgare. Det låter inte jättesvårt att bidra till lite miljötanke, en dag i veckan utan kött borde vem som helst klara av. Jag börjar fundera på varför jag inte har infört det här för längesedan. Det är ju inte som att det kommer som en nyhet för mig att vår köttkonsumtion är på tok för hög. Ändå har jag inte lyckats, och det har jag många argument för. Här följer nu en lista över mina ursäkter för att äta kött. Jag menar inte att mina argument på något vis är bra, ursäktande eller ens sanna, de är bara mina argument helt enkelt. Dåliga argument men argument 1. Jag lever ihop med en kille som planerar att dö en förtidig död av skörbjugg, han är på riktigt övertygad om att kål av alla slag är dödligt. Jag vill inte framställa mig själv som en mjäkig antifeminist, men det är jäkligt tråkigt att tillaga en grönsakspaj eller vegetarisk lasagne och få kaninmatsåsikten som tack. Niondeklassare på besök hos Malsbo gård i Ambjörnarp. FOTO: BERIT STRIDH LRF bjöd till skolkontaktsdag i Malsbo AMBJÖRNARP Under hösten har Tranemo kommuns niondeklassare läst om jordbruk, djurhållning, skogsbruk och matproduktion. I Malsbo fick de stifta kontakt med ämnena i verkligheten. Eleverna fick besöka sex olika stationer för att återknyta till det de läst och även lära sig nytt. Mari-Ann och Jan Andersson, som äger Malsbo Gård, bedriver ett jord- och skogsbruk med Simmentaldjur för köttproduktion samt Bo på Lantgård. De presenterade sin gård, berättade om hur ladugården en gång brann och hur de sedan utvecklat och förändrat sin gård och sitt företag. Vid växtodlingsstationen fick eleverna veta varför man sprider gödsel, plöjer, harvar, sår och skördar och vid vilka tidpunkter det Skogen hade en egen station. Ur skogen kan man utvinna plankor, toalettpapper, värme och kläder för att bara nämna några saker. Djuren var populära. Eleverna lärde sig om kornas fyra magar och hur fantastiska foderomvandlare kor är som gör om gräset till mjölk och kött. På gården finns också får, höns och gäss att titta på. Maten och dess ursprung hade en egen station. Allt som vi äter utom fisk komSKOLMATEN VECKA 49 AMBJÖRNARP/ SJÖTOFTA Mån: Risgratäng med kassler. Tis: Köttkaka, sås, potatis. Ons: Italiensk fiskgratäng, pasta. Tors: Rotmos/potatismos, köttkorv. Fre: Vingasoppa. DALSTORP Mån: Italiensk kycklinggryta, ris, potatis. Tis: Spaghetti, köttfärssås. Ons: Ugnstekt spätta med remouladsås, kokt potatis. Tors: Kassler, potatisgratäng. Fre: Nikalouktasoppa, mjuk smörgås. LÄNGHEM Mån: Tacogryta, ris. Tis: Korvlåda med tomat och pepparrot, pasta. Ons: Hemgjorda fiskbiffar med potatismos. Tors: Köttgryta med smaksatt ris. Fre: Kycklingpytt med currydressing. SVENLJUNGA Mån: Gratinerad falukorv, potatismos. Tis: Fiskgratäng med apelsin och chili, potatis. Ons: Strimlad köttgryta, ris. Tors: Köttfärssås, spagetti. Fre: Grönsakssoppa, mjuk smörgås, ost. TRANÄNGSKOLAN/ GYMNASIESKOLAN Mån: Risgratäng med kassler. Veg: Chili sin carne. Tis: Rotmos/potatismos och köttkorv. Veg: Falafel. Ons: Italiensk fiskgratäng, pasta. Veg: Tacosoppa. Tors: Köttkaka, sås, potatis. Veg: Panerade palsternackor. Fre: Soppa. Veg: Pastagratäng med spenat och champinjoner. görs. Att vädret är viktigt för att få en så god skörd som möjligt och påverkar när och om gödsel ska spridas, gräset slås och så vidare. mer faktiskt från en bonde. LRF har tagit fram en gratisapp som heter Bonde på köpet. Den kan användas för att skanna streckkoderna på varor i affären. Är råvarorna svenska, får varan en grön tumme upp. För sammansatta varor ska minst 70 procent bestå av svenska råvaror. Varor utan svenska råvaror får en röd tumme ner. Appen tilltalade eleverna som nästan alla hade en smartphone. Eleverna fick tänka till kring varför svenska grisar har knorr, men inte så många grisar i övriga EU/världen? Och varför man kan slicka smet när man bakar en sockerkaka av svenska ägg men inte när man bakar av andra ägg? Rätt svar är att svenska grisar kan ha knorren kvar för att de har större yta att vara på och halm att böka i. I andra länder klipps svansen av för att man ska kunna ha fler grisar på samma yta och inte behöva ge dem något att göra. Grisar som bor trångt och utan sysselsättning börjar ofta bita på varandras svansar, vilket ger allvarliga infektioner. en mycket aktiv salmonellabekämpning i våra djurstallar medan man i många andra länder menar att den inte behövs för att man kan hetta upp maten till 70 grader eller mer så dör salmonellasmittan. Men då kan man heller inte äta löskokta ägg eller slicka sockerkakssmet. Slutligen fanns naturbruksgymnasierna Strömma och Svenljunga på plats för att göra reklam för sina utbildningar och kanske få fler intresserade av lantbruk. I Sverige har vi sedan länge INSKICKAT AV EVA-LENA ANDERSSON Det är den perfekta vegetariska rätten! 2. Alla de recept jag kan utantill och som går snabbt att laga innehåller kött, tar man bort köttet blir de fruktansvärt tråkiga. mat. 3. Det är dyrt med vegetarisk dåliga, men en trött onsdagskväll låter jag dem ta över. Då är det som om köttfärssås är den enda maträtten jag minns hur man lagar. Den perfekta lösningen Men så häromdagen slog det mig att jag har lösningen! Pannkakor! Det är den perfekta vegetariska rätten. Den löser all mina problem. Min kille fattar inte ens att han äter vegetariskt, ingen av de inskränkta kaninmatsmotståndarna gör det. För pannkakor ingår i nästan allas topp-fem-favoritmaträtter. Som om det inte vore nog med det är det lättlagat, ingredienserna finns nästan alltid i kylen och det är definitivt en billig maträtt. Dessutom går den att variera i oändlighet. Amerikanska, crepes, ungsbakade, tunna, tjocka, varma, kalla, med keso, grädde, glass, gräddfil, frukt, sylt eller bär, bara fantasin sätter gränser. Knappast någon skulle tacka nej till pannkakor en gång i veckan. Såväl barn som vuxna skulle nog snarare jubla. Och där är den, lösningen på hur vi lata vanliga svenskar ska klara av den vegetariska dagen som sparar nästan 50 hamburgare per person per år. Helt utan ansträngning! Elin Larsson, krönikör i STT, är uppvuxen i Sexdrega och bor i Holsljunga. Här skriver hon om vardagsfunderingar ur en ung Kindsbos perspektiv. Tipsa henne gärna på elin@stthuset.com. Hon finns även på annumeraelin@blogspot.com. Jag vill gärna lugna alla vegetarianer där ute med att jag inser att mina argument är pissHjälp ett barn att fortsätta drömma. Bli fadder från 100 kr i månaden. Välj mellan att bli fadder till ett barn eller projektfadder. I regel serveras ett varierat salladsbord, mjukt/hårt bröd, margarin, mjölk eller vatten i samtliga skolmatsalar. Reservation för ändringar. Anmäl dig på www.barnfonden.se