Lokaltidningen Kanalen 1
2018 • ONSDAG 31 OKTOBER • VEcKA 44 • NR 44 • LOK
ALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM kultur &nöje Hiphop-stjärnan som rappar för barn I 17 år har stockholmaren Jompa rappat med hårda texter världen över för en svårflörtad hiphoppublik. För två år sedan bytte han scen helt och hållet. Nu gör han hiphop för barn och den elfte november kommer han till Bergateatern. Jompa, eller John Landenfelt som han egentligen heter, har turnerat med sin nya skiva ”Världens bästa barnmusik!” hela året och i november kommer han till Åkersberga. – Det kommer att bli en riktig hiphop-konsert, jag har med mig en DJ och vi kommer att få alla att slänga upp händerna i luften som om vi vore på en hiphop-klubb i New York -97, säger Jompa. Musiken och texterna riktar sig till barn mellan tre och tolv år men alla åldrar är välkomna, berättar Jompa, som skapar underhållning för hela familjen. Egentligen är det inte så konstigt att Jompa bytte ut en hårdnackad hiphop-publik Jag rappar bland annat om att prinsessan Åsa räddar prinsen från draken. När solen sakta går ner dukar vi upp vår härliga julbuffé. Vecka 44 Höstlovstips Tipspromenad - Våfflor - Lunch 50 kr (gäller hela veckan) 21 Dags att boka JULBORD Glögg, hemlagade rätter med klassiska smaker samt vårt berömda gottebord. Pris: 450:-, barn 15 kr/år tom 12 år. Alt. meny går att förbeställa. Helger och vardagkvällar 1-22 dec Mindre sällskap kan boka övervåningen och större kan abonnera hela restaurangen. sön 11/11 Fira FARS DAG Bjud pappa på brunch eller middag. Bordsbokning rekommenderas. Solbrännan solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Bokning: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com Foto: dAnIel gyllAnder mot en något yngre barnpublik. Samtidigt som han reste runt jorden och battlade med sin musik för några år sedan jobbade han på förskola hemma i Stockholm. – Det började med att jag gjorde egna små ramsor på förskolan som jag märkte att barnen uppskattade. Ramsorna utvecklades och jag drog streck från läroplanen till olika låtidéer. Allas lika värde, jämställdhet och att man får vara kär i vem man MAT & KROGLIV Annonsera under inslaget mat & krogliv Förmånliga paket då du bokar annons som går ett halvår eller ett helår. Marie-Anne Borgenengh och Anki Clausén Tel 08-540 883 00 • www.akersbergakanalen.se LÄNSMANSGÅRDEN Välkommen 3-4 nov till en Välljudande Värd Öppet:Lörd-Sönd 12-16 Café • Konsthall • Trädgård • Konsthantverk • Biodling • Antikt Ons 31 okt kl 19 • KONSERT - andPlay @ Österåkers konsthall Maya Bennardo och Hanna Levinson. Frasvåfflor och smörgåsar serveras i mangårdsbyggnaden lördag & söndag Caféet stängt! 3-4 nov okt • JUSSI TAIPALEENMÄKI - måleri, grafik, skulptur Utställningen som pågår t o m 11 nov. 3-4 nov • MONALISA BRIEDITIS - målning, teckning, glas Utställningen pågår t o m 4 nov. Kantarellvägen 12, Åkersberga – www.osterakerskonsthall.se KULTURVÄRD: Bäst pris på Vikingline.se/hostlov Anslutningsbuss från Åkersberga måndag, onsdag, torsdag och lördag. Bordsbokning: info@klappbryggan.se | 08-540 660 10 Under höstlovet 28/10–4/11 är rapparen Jompa ombord på Rosella med sina superpopulära hiphop-sagor. Du träffar även vår skeppskatt Ville Viking som alltid har en massa kul på gång. Förboka Svenska Kocklandslagets buffé från 230:- inkl dryck. Lite mer hjärta vill är viktiga ämnen som man hittar i mina texter, säger Jompa. Även om barnpubliken är lättare att engagera jämfört med en vuxen hiphop-publik, är den yngre publiken brutalt ärlig och överraskar artisten gång på gång. – Ett barn räckte en gång upp handen och undrade varför jag hade så gula tänder, haha, ”Ja jo man ska inte dricka så mycket kaffe när man blir stor, nu fortsätter vi” sa jag. Jag får använda mig mycket av min improvisation som jag fått från rapbattle-kulturen, säger Jompa. Jobbet på förskolan har Jompa slutat på eftersom han nu har ett fullt schema med barnmusiken. Efter det senaste skivsläppet spånar artisten nu på en ny skiva i bokform, där barnen själva får lära sig att rappa. Lisa Berlin LYXIGT JULBORD MED SKALDJUR Traditionsenligt dukar vi även i år upp vårt omtyckta skärgårdsinspirerade julbord. Vi lovar er lyxiga skaldjur och naturligtvis allt annat som bara ska finnas på ett välsmakande julbord. DAGSKRYSSNING Kapellskär–Mariehamn 50:per person inkl buss MINISEMESTER MED ÄVENTYRSBAD Park Alandia Hotell 1745:per familj inkl båtresa, hotellnatt med frukost och inträde Mariebad Skärgårdsinspirerat HÖSTLOV MED Jompa och Ville B vid Åkers Kanal Serveras under tiden 30/11 till 21/12 (tisdag-söndag).............Pris 475kr/pp Sittningar: Tisdag - fredag kl. 19 Lördag kl. 13, 16 & 19 Söndag kl. 13 & 16 À la carte alternativ (endast förbeställningar under december) Följande datum välkomnar vi er kl 18-21: Fredag 30/11 Lördag 1/12 Fredag 7/12 Lördag 8/12 Fredag 14/12 Lördag 15/12 samt FAMILJELUNCH Söndag 2/12 kl 13-16 För bokning: 08-540 267 00 alt info@skavsjoholm.se 795:-/person D J R U 24 kultur &nöje Kanalen i ÖSTeRÅKeR OCH VaXHOlM • NR 51 • Vecka 51 • ONSDaG 20 DeceMBeR • 2017 Från Kina till Åkersberga Den unge Chen Qiangs resa från världens folkrikaste land till Sverige började för över tjugo år sedan. Då arbetade han som statsanställd livsmedelskemist och blandande ätbara färger till livsmedel och mediciner. Idag driver han en egen restaurang där Asien och svensk husmanskost blivit ett vinnande koncept. En gång i månaden i Kanalen! UTESERVERING mitt i centrum UPPLEV INDISK MAT Lunch | Servering | Take-Away | Fullständiga rättigheter Storängstorget 25 | Åkersberga | 08-540 662 55 | www.sazna.se Mån-Tors: 11.00 - 22.00 | Fred: 11.00 - 23.00 Lörd: 13.00 - 23.00 | Sönd: 13.00 - 22.00 - Det var tufft läge i Kina, både politiskt och ekonomiskt. Min kompis berättade om Sverige. Han sade att det var bra och lugnt där, säger Chen och berättar om hur han tog sig från södra Kina och Shanghai till Sverige och hur han arbeta på olika restauranger. Tillslut hamnade han i Enköping. - Det var en liten kinarestaurang där jag fick lära mig allt från grunden. Det är jag väldigt tacksam för. Idag har jag ett omväxlande arbete och klarar av alla arbetsmoment på en restaurang. Från disken och serveringen till att laga mat och driva företag. Det gör arbetet väldigt roligt och jag lär mig nya saker hela tiden, säger Chen och skrattar. Magnifikt läge Öppet för lunch vid havsbadet i Österskär TOM 23 DEC 24-25 DEC Stängt 26-31 DEC 27 DEC Öppet 11.00-16.00 Öppet 17.00 - MÅN 1 JAN Brunch 12.00-17.00 Vi tackar och önskar alla våra gäster en riktigt GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR! Solbrännan HOMECOMING NYA AKTER BAREN Å K E R S B E R G A S # 1 B A R M E D H I S S A D E S E G E L S E D A N 2 0 1 6 M Å N D A G 2 5 D E C E M B E R När julafton är över och maten är slut, man planerar den 25:e och var man ska ut. Bästa festen och vem som har den? Svaret är enkelt - det har Akterbaren! Bergavägen 8 G, Åkersberga Öppet 16.00-00.15 bar@akterbaren.se För öppettider efter nyår, se www. solbrännan.se Efter några år i Enköping hamnade han på olika krogar i Stockholm, bland annat arbetade han som bartender. I bakhuvudet fanns en dröm - att en dag starta en egen restaurang. Chen och hans kompis, som blev hans kompanjon under många år, såg en annons om en restaurang som var till salu. De åkte till Åkersberga och genast såg de en potential. År 2007 startade de restaurangen China Kejsaren på Sågvägen. Förutom luncher och middagar var de djärva nog att våga prova olika koncept. – Jag gillar utmaningar. Vi provade med diskotek och nattklubb under fyra, fem år. Vi hade också dansband som kom hit och spelade så att gästerna fick dansa. I dag är jag ensam ägare och för mig räcker det att driva en familjär restaurang med pubkänsla, säger Chen som har många stamgäster. – På helgerna serverar vi a la carte och en buffé med kinesiska rätter och mongolisk barbecue. Då står vår duktige kock och steker gästernas mat. Tisdagarna är också väldigt populära. Då serverar vi raggmunk och fläsk med lingonsylt samt potatis och löksås, säger han och berättar om sitt stora matintresse. Inspirationen till menyerna får Chen via gästernas önskemål och givetvis tar han in sina egna favoriter. Han är noga med att maten håller hög kvalitet och att den är vällagad. För att få direkt feedback är han därför i glatt samspråk med sina gäster. – Tycker man inte om något måste man vara ärlig och säga det. Hur ska vi annars kunna ändra och göra rätt om något är fel, säger han ödmjukt. Chen Qiang har aldrig ångrat att han lämnade Kina. Här i Sverige har han nu sin familj och sina vänner som har stor betydelse för honom. De delar hans ständigt växande intresse att kombinera väster- och österländsk matkultur. Likaså inredning. Nyligen har restaurangen fått ett lyft. Fönstren är draperade med vackra gardiner från Kina. Längst in i lokalen har det tillkommit en ny barmiljö med biljardbord, darttavla och soffor. Nästa förändringsprojekt är redan på planeringsstadiet men vad det blir vill Chen inte avslöja - inte än i alla fall. Agneta Johansson Österåkers-läckerheter på Nobelfesten n ÖSTERÅKER Nobelpristagare, kungligheter och andra prominenta gäster fick möjlighet att njuta av smaker från Österåker på Nobelfesten söndagen den 10 december. Det var de två Österåkerföretagen Roslagens musteri och chokladfabriken Bönan & Roten som bjöd på varm äppelmust och chokladpraliner vid bankettens efterfest och i det speciella vip-rummet. Det var fjärde året i rad som Roslagens Musteri serverade sin must på efterfesten. JA solbrännan.se Restaurang & Café Stråkvägen 2, Österskär • Bokning: 08-540 609 09 alt. info@rodloga.com Foto: Jesper Almén Foto: monique stAlås hörnsten Ny krögare på Åkersberga golfklubbs restaurang n ÖSTERÅKER Under hösten har restaurangen på Åkersberga Golfklubb haft stängt för renovering. Till vårsäsongen blir det nyöppning i ny regi. De nya krögarna blir Johan Karlsson och Joanna Hallsjö som idag redan driver Domaruddens kurs- och friluftsgård. Kanalen återkommer med mer utförlig rapport om de nya planerna när det närmar sig öppning. JA JOHAn KARLSSOn Foto: l. emmoth Foto: Jesper Almén Andra bullar i Vaxholm n VAXHOLM På Vaxholms Bed & Breakfast har höstens koncept med kanelbullebak slagit väl ut. Under fyra förmiddagstimmar i köket har hugade fikafantaster fått lära sig hemligheten bakom riktigt saftiga bullar, och medan degen jäst även kunnat njuta av en enklare lunch. Under december har det varit julrecept med pepparkaksbak och saffransbullstillverkning, men efter årskiftet är kanelbulletemat tillbaka. Bakdagar är oftast onsdagar och fredagar, men det finns även några datum inlagda på lördagar för de som jobbar i veckorna och inte har tid att komma loss annat än på helgen. Bokningsbara dagar hittar ni på Vaxholms B & B’s hemsida. Tidigare i höstas, på Kanelbullens dag den 4 oktober, fick Linda Walhlström ta emot Hembakningsrådets pris för ”Årets Hembakare 2017”. JA O L U