Kanalen 1
nr 22 • vecka 22 • tisdag 31 maj • 2016 Åkersberg
a kanalen kultur &nöje 21 Rösta fram publikens pris i Åkersberga filmfestival 2016 På fritidsgardarna.se/filmfestival kan du webbrösta fram till och med 25 augusti. Publikens pris som sponsras av Rotary Österåker Första Frukostklubb delas ut tillsammans med juryns pris vid filmgalan på Berga teater fredag 26 augusti. Fredagen den 20 maj fanns Frederik Zäll på plats på Klappbryggan för att berätta om grillkonstens grundläggande principer för matgästerna samtidigt som de kunde avnjuta hans rökta delikatesser, kanske med en kall som tillbehör. Frederik Zälls grundläggande principer i ämnet GrILLKONST Skärgårdskommunen Frederiks bästa grilltips: • Använd bra briketter • Tändvätska är förbjudet. Investera i en skorstenständare. (”Tändvätska är farligt och ger en konstig smak. Med skorstenständare vet du att det tar 25 minuter tills det är bra glöd”). • Grilla med locket på (kontrollerar temperaturen). • Bra träslag till rökning: hickory, mesquite, plocka från tomten till exempel från körsbärs- eller äppelträdet. Vårkvällen var ljum vid Åkers kanal. På Klappbryggans uteservering och inne i restaurangen satt massor av gäster som ville smaka på Frederik Zälls mat från barbecuen. Frederik är en kille med många strängar på sin lyra; vi brukar se honom laga mat i ”Nyhetsmorgon” i TV 4, han har skrivit flera barnoch kokböcker, han brygger och lanserar sitt eget ölmärke från Svinninge och han spelar in skivor och turnerar med sitt band Eskobar. Dessutom är han en stor ambassadör för Österåkers kommun. Att Frederik har ett stort intresse för mat och dryck i kombination har knappast undgått någon. Fredagen den 20 maj fanns han på plats på Klappbryggan för att berätta om grillkonstens grundläggande principer för matgästerna samtidigt som de kunde avnjuta hans rökta delikatesser, kanske med en kall som tillbehör. – Vi har inlett ett gott samarbete med Frederik, säger Jeanette Sangfelt som äger restaurang Klappbryggan. BBQ PEANUt BUttEr CHICkEN BrEASt 4 portioner 4 kycklingbröst, med skinnet kvar 4 skivor bacon 1 gul lök ½ solovitlök 4 kvistar färsk oregano 3 dl Sweet Baby Ray’s Vidalia Onion BBQ Sauce 2 dl Creamy Peanut Butter 2 msk rödvinsvinäger Olivolja Salt & svartpeppar Gurkmeja Ris, kokt i grönsaksbuljong & lite gurkmeja Tänd grillen och låt den uppnå ca 175°C. Ta fram en stor folieform och picka ett gäng små, små håll i formens botten. Krydda kycklingbröstfiléerna med lite gurkmeja, salt och peppar runt om. Hetta upp olivolja i en gjutjärnspanna. Bryn kycklingbrösten hårt i olivolja Frederik hade stått vid grillarna och rökt godsaker hela dagen. – Jag har rökt fläskkarré i fyra timmar, sedan har jag karvat den i småbitar som har fått marinera i öl. Laxsidor har jag rökt och massor av tomater och chili och kokat en barbecuesås. Förutom det har jag bland annat rökt nötter, ja det blir en hel buffé helt enkelt. Amerikanska öl passar till eller varför inte Svinninge Bullet, den har en karamellton som funkar utmärkt till barbecuemat, säger han. Maria Ehrs Foto: MAriA ehrs som fastnat inte missas. Låt den tjocka krämen gå på låg värme i 10 minuter. Stolt sponsor: Pensla lite av den varma krämen över kycklingbrösten och ställ hela formen i grillen under lock i cirka 20 – 25 minuter tills innertemperaturen är 70°C. på skinnsidan och därefter hastigt på köttsidan. Finhacka oreganon och gnid in i kycklingarna. Linda en skiva bacon runt varje filé och fäst med tandpetare om så behövs. Lägg kycklingbitarna i en folieform och ställ åt sidan. Skala och finhacka löken och vitlöken. Börja med att fräsa den gula löken i stekpannan, på grillen eller på spisen. Tillsätt lite olja om det behövs. Låt mjukna i cirka 3 minuter och tillsätt sedan vitlöken. Låt gå en minut och slå sedan på vinägern, barbequesåsen och jordnötssmöret. Vänd runt och se till att skrapa pannan så att små godbitar Spä ut den resterande krämen med lite vatten till önskad tjocklek. Jag tycker det ska vara som en tjock och härlig BBQsås i konsistensen, men det gör ni som ni vill så klart. Smaka av med salt och peppar, men ät inte upp allt nu! :-) Servera kycklingbrösten med Peanut Butter BBQ Sauce, grönsaksbuljongkokt ris med majs och ärtor i. Gärna också ett gott majs/jalapeñobröd med cream cheese & lagrad cheddar vid sidan. Helt löjligt gott kära vänner, smaklig måltid! Frederik Zäll Välj mellan olika sorter. 100 g. Jfr-pris 100:-/kg. Turistinformationen Åkersberga 27/5 14 - 17 Upptakt Huldran 28/5 11 - 14 Musik, utställning och 80:- rabatt på ett begränsat antal biljetter JAG HOPPAS VINNA BILJETTER TILL Jag får då två biljetter till endera 28, 29 juni eller 2 juli. Namn . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Telefon . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Skicka in tävlingstalongen senast 10/6 till: ”Huldrans Natt”, Fix Media AB, Sågvägen 19, 184 40 Åkersberga Vinnarna meddelas personligen samt presenteras i tidningen. I samarbete med: ✁ ✁