STT 1
STT Vecka 23 onsdag 7 juni 2017 11 MogAvis testar
vårens glassnyheter Det är vårt sista nummer, skolavslutningen närmar sig nämligen och med det kommer även sommarlovet. Vad passar då bätt re än ett glasstest sponsrat av STT? Minions gelato Till utseende är glassen mycket färgglad och tilltalande. Det första som träff ar dina smaklökar är smaken av skumbananer som till en början är mycket behaglig, men den utvecklas sedan till att framstå något mer artifi ciell. Den glada smaken av banan och de starka färgerna gör glassen mer passande för barn. Pris: 14 kr. Betyg: 2 av 5. Choice Första anblicken imponerade oss inte, men skenet bedrar. Dess smaker tog oss alla tillbaka till barndomen och även om våffl an var lite mjuk var den till smaken mycket god. Det som vi även gillade med glassen var att den var vegansk, glutenfri och mjölkfri. Pris: 23 kr. Betyg: 4 av 5 Mintchoklad dröm Glassen hade en mildare smak av mint än vad vi hade förväntat oss med en mjuk gräddglassliknande konsistens. Våffl an var en aningen mjukare än vi föredrog, men smaken av mint lämnade en frisk eftersmak. Pris: 21 kr. Betyg: 3.5 av 5 Solero strawberry smoothie Glassen har ett tämligen simpelt utseende. Den har en fräsch samt läskande smak av jordgubbar och framhäver en tydlig likhet till jordgubbssylt. Dett a gör den till den perfekta glassen för en varm sommardag. Pris:14 kr. Betyg: 3 av 5 Feststämning på Mogaskolan SVENLJUNGA I nästan trett io år har Mogaskolans nior fått privilegiet att gå på en avslutningsfest, anordnad av eleverna. Malin Karlsson, som driver Mogas uppehållsrum, även känt som Uppan av eleverna, är den som sammanhåller elevkommitt én som jobbar hårt för att göra kvällen möjlig. Vi fi ck möjligheten att ställa några frågor till henne. Hur länge har ni hållit på och planerat? – Det är lite svårt att säga exakt, men vi brukar börja nästan direkt efter jullovet. Då är det mest jag som börjar skapa en struktur och välja ut en kommitt é. Sedan brukar vi ha möten lite till och från under terminen. Hur många möten har ni haft i år? – Vi har haft ungefär sex stycken, men det kan variera ganska mycket. Allt beror på hur engagerade kommitt een är och hur bra de arbetar på. Ibland har de löst det på fem möten, ibland har det krävts några fl er. På vilka grunder väljer du din kommitt é? – Eftersom det faller mycket på lektionstid vill jag helst att det är personer med lite frånvaro och ganska bra betyg, personer som sköter sig och kan klara av skolarbetet även om de missar lite lektionstillfällen. Jag försöker främst lägga mötena på elevens val-tid eller på språkvalet, det fungerar ju dock inte alltid, även om jag försöker att lösa det. Att få många olika perspektiv och åsikter är även det en prioritet. Är det svårt för alla att samarbeta? – Självklart kan det vara svårt att arbeta tillsammans, men jag har alltid under de sex år jag arrangerat dett a, upplevt att eleverna alltid kan kompromissa till slut. Vi använder självklart ett demokratiskt system. Dessutom har vi ju en budget som vi måste följa och som vi rättar oss efter. Jag kan även som personal dra gränser och säga nej. Det är trots allt ett skolevenemang. Var får ni er budget ifrån? – Jag börjar faktiskt ansöka om bidrag redan när eleverna går på sommarlov, för de som blir nior till hösten. Det är via Svenljunga kommun, och även från Lions, - de som anordnar luciatåget i december. Sedan kan det även komma andra organisationer som vill sponsra oss, något år har det varit Majblomman eftersom så Skolfritidsledare Malin Karlsson driver Uppan, och är en eldsjäl för Mogaskolans aktiviteter. FOTO: LINNEA TASSILA många på skolan har hjälpt till att sälja majblommor. Pengarna som eleverna betalar för biljett erna går även åt för att betala bland annat maten. Natalie Ekström, som är en del av denna redaktion sitter även med i festkommittén. Hon beskriver det som en ära att få vara med och förgylla niornas sista kväll. – Dessutom är det bara kul rent generellt. De allra fl esta elever tycker att det är ett fantastiskt tillfälle att vara tillsammans den sista gången i nian med sina klasskamrater, och även elever som varit tveksamma till att gå har haft det väldigt roligt. MAGDALENA HAUTALA OCH AGNES WESTLIN Magnum double coconut Vid första anblicken uppfatt ades glassen som mindre i storleken i jämförelse med Magnums övriga glassar. Den är dock väldigt mastig vilket gör att det inte behövs många bett innan du är mätt . Smaken av kokosnöt dämpades kraftigt av det dubbla lagret med choklad som omslöt själva glassen. Pris: 23 kr. Betyg: 4,5 av 5 Man kan inte vara bäst på allt... Under det här läsåret har vi lärt oss ta ansvar och skriva journalistiskt. Vi har fått mer självförtroende genom att intervjua människor. Ja, vi har lärt oss mycket – men inte att teckna.. TACK FRÅN REDAKTIONEN Magnum double raspberry Precis som Magnums double coconut framstod glassen som en aningen mindre storleksmässigt. Glassen hade en tydligt framhävd smak av hallon, då det fanns en hallonsyltliknande substans mellan chokladen. I kombination med chokladen, hallonsylten och glassen med smak av hallon blev den oerhört söt. Pris: 23 kr. Betyg 3 av 5 TEXT: AGNES WESTLIN, SABRINA DEROMA I dett a sista nummer skulle vi på MogAvis redaktion vilja passa på att säga ett par tack. Först och främst till STT som har givit oss chansen att publicera dessa artiklar, sedan till Kristina och Maria som stått ut med oss och sett till att vi blivit klara med våra arbeten. Sist men inte minst vill vi tacka er läsare som tagit er tid att kasta ett öga på vad vi har att skriva om. Vi vill även hälsa till nästa års redaktion och önska er lycka till! Tack så mycket från oss! Bakre raden: Natalie Ekström och Sabrina Deroma, mitt en: Magdalena Hautalaoch Linnea Tassila. Främst: Agnes Westlin. FOTO: MARIA NYMAN Redaktionens favorit