BD 1
TEXT: PETER STEEN-CHRISTENSEN OCH PÄR STRÖMBERG A
PERITIF FINSMAKARROM BLOD, GIN OCH GLÄDJETÅRAR Fransk överklassrom har den kallats. Rhum Agricole, från franska Karibien, gjord på den rena sockerrörjuicen snarare än molassen som den ”vanliga” romen. Lite finare, lite bättre. Men som ofta, smakar det så kostar det. I slutet av denna månad släpps J Ballys Millésime 2002 på Systembolaget. Jaques Ballys idé var hela tiden att som i Cognac lagra sin rom på ekfat efter att först ha valt ut mogna sockerrör för att producera vit rom med noter av citrus, ananas och honung. För att minimera konkurrensen om de 400 flaskorna som kommer till Sverige nöjer vi oss med att säga att det är klart drickbart. //PSC J Bally Millésime 2002, 799 kronor, från 29 september Trenden med smaksatt gin tänker inte stanna upp varken för att puritaner stretar emot eller för globala pandemier. Nu är det Beefeater som stoppat ner blodapelsiner i sin klassiska London Dry Gin. Eftersom man gärna vill hitta en historisk koppling så pekar de på att Beefeaters grundare James Burrough smaksatte en gin med handplockade apelsiner från Covent Garden Market i London år 1876. Och att “receptet nu kommer till liv 143 år senare”. Beefeater Blood Orange kommer som ett brev på posten i en rådande spritz-kultur där många söker en vuxen smak med fräscha och bittra toner. Den limiterade upplagan på 10 000 flaskor släpps på Systembolaget 11 september. //PSC FOR RELAXING TIMES… Petter startar vinimport Första mötet med japansk whisky var nog för många Bill Murrays Suntory-reklam i Lost in Translation. De mest nyfikna eller törstiga började nog undersöka vad som kunde bjudas från solens rike och några hittade säkert fram till Nikka Whisky. Dess grundare Masetaka Taketsuru reste runt i Skottland i 1918 för att lära sig whiskyhantverket. Han gifte sig med en skotska och öppnade till slut Nikka hemma i Japan 1934. Deras Nikka Tailored är en blend mellan deras sherryfatslagrade single malt och deras grainwhisky. 420 flaskor fanns tillgänglig genom Systembolagets webblansering, men såldes inte slut så dyker istället upp i beställningssortimentet. Dessutom lanseras deras Miyagikyo Single Malt på Systembolaget i slutet av september. Den har en komplex, fruktig smak (aprikosmarmelad!), liten rökighet och så karaktär av dessa sherryfat. //PSC Nikka Tailored, 1 199 kronor, Miyagikyo Single Malt, 849 kronor 16 Att artisten och entreprenören Petter Alexis Askegren har stort intresse för vin har inte undgått många. Tillsammans med Gabriel Enning, tidigare Bristly Wine, har han nu startat vinimportfirman BudBreak Wine. BudBreak kommer lansera ett flertal blandlådor under hösten med provningar och andra aktiviteter och naturligtvis kommer vi se flera produkter på Systembolaget. BudBreak lovar också att lansera "en hel del riktigt exklusiva viner som det kommer bli huggsexa om". Några av producenterna de kommer representera i Sverige är Mas de Boislauzon, Girolamo Russo, Elio Sandri, Duncan Savage, Sandro Fay och Piero Busso. Vill du ha all information om vad som är på gång, så går du in på budbreak.se och går med i deras vinklubb. #budbreakwine #budbreak //PS