Marknad 1
På tjänsteresan Malmö Stockholm Årets spritkrog 2
018 Carl-Fredrik Reuterswärd Text Pelle Tamleht Text Peter Steen-Christensen Spritakademien verkar för en bättre spritkultur i Sverige. De arbetar för en bredare och djupare kunskap om sprit och belönar den som gör spritkulturen gott. Förra året tilldelades Operakällaren akademiens utmärkelse Året spritkrog. Man serverar och vårdar sin unika snaps ”Sten - borgare”, uppkallad efter stamgästen och operasångaren Karl Stenborg och gjord enligt hans eget recept från 1700-talet. Men man har också ett unikt och modernt samarbete med några av världens ledande producenter, exempelvis Christian Droun på Calvadossidan och Tesseron på Cognacsidan. Det visar att inte bara Spritakademien uppskattar Operakällarens hantering av sprit. – Att Sverige har en krog som Operakällaren är en ynnest, säger Spritakademiens ordförande Steffo Törnquist. Det finns många skäl att söka sig dit, spriten är definitivt ett. Det var en annons i New York Herald 1963, ”Carl-Fredrik Reuterswärd – Closed for holidays 1963-1972” som var startskottet på ett projekt där ambitionen var att skapa nio objekt. Detta omfattande och långvariga projekt under namnet Kilroy tar upp en stor del av nya utställningen Alias: CFR på Moderna Muséet. Reuterswärd-utställningen innefattar också en serie storskaliga expressiva teckningar han gjorde efter sin stroke 1989 vilket tvingade honom att byta arbetshand från höger till vänster. Utställningen presenterar Carl-Fredrik Reuters wärds mångfacetterade konstnärskap och hans ständiga utforskande av nya stilar och förhållningssätt. Alias: CFR, visas till och med 5 maj på Moderna Muséet Stockholm Bäst i Sverige Text Jonas Källgren Sveriges bästa barer enligt White Guide som testat närmare 100 barer över hela landet, både öl- och vin såväl som cocktailbarer. 65 av barerna kvalificerade sig för en full listning i guiden, såklart mest i storstäderna men även 14 barer som håller barfanan högt ute i landet. Vinnarna inom de olika segmenten med tillhörande motivering hittar du här: Bästa ölbar: Omnipollos hatt, Stockholm ”För att på ett synnerligen kreativt sätt, med stor experimentlusta och kunskap utveckla allt som har med öl att göra; smak, doft, textur, råvara, utseende och upplevelse. Hela tiden med en humoristisk touch som adderar till helheten.” 56 Marknad Bästa vinbar: Folii, Stockholm ”För att med bästa fingertoppskänsla balansera det vi mest önskar av en vinbar; dryckesutbud, mat, stämning och miljö. Men där inget varit något utan den ödmjuka och kunniga service som ser till att varje gäst får önskad upplevelse.” Bästa cocktailbar: Tjoget, Stockholm ”För att outtröttligt driva både den svenska och egna cocktailutvecklingen framåt, med smakbalans, råvaran och nya kompositioner i fokus. Att dessutom, oavsett tryck, hålla imponerande servicenivå. I detta dryckespalats finns dessutom en ambitiös vinbodega och ett ölkafé.” Foto Pressbild Foto Pressbild