NG Sthlm 1
Krog Stockholm Bäst just nu Grattis, du har tagit
dig igenom årets fattigaste månader och det är äntligen dags att investera i ett par riktigt bra krogbesök. Tur då att flera sådana modell större har öppnat i lokaler som legat i träda. Här är några av de senaste tillskotten som du bör besöka så snart som möjligt. L’AVVENTURA Sveavägen 77, lavventura.se Stureplansgruppen och Karl Ljung har skakat liv i Kommunals gamla tillhåll på Sveavägen, och det på bästa möjliga vis. Här äter du familjemiddag, eller middag med kompisgänget, eller...bara middag. GONDOLEN KÖKET Stadsgården 6, eriks.se/gondolen 4 Gondolen invigdes redan 1935 i samband med den nya Katarinahissen. Sedan 1994 har restaurangen, som har fått sitt namn från passagerargondolen på ett luftskepp, drivits av Erik samt Anna Lallerstedt. Idag ligger Gondolen till synes mitt i den arbetsplats vi Stockholmare tidigare kallade Slussen, men såväl restaurang som bar håller öppet precis som vanligt. Hösten 2017 öppnade Gondolen den nyrenoverade delen Köket med ny inredning och inte minst meny. Resultatet är en något modernare krog inredningmässigt, men med klassikerna på menyn i stort sett intakta. Det är också här vi förlägger vår middag en fredagskväll. Vi inleder nätt med lite snacks i form av kalixlöjrom, rökt gräddfil och potatischips. En perfekt start på vilken middag som helst och priset på 150 kronor är inte heller det något att dividera om. Saknar emellertid lite av den rökta smaken i den rökta gräddfilen. Vi tar även in en näve kroketter i samma vända. Det är svårt att misslyckas med kroketter och vi vill minnas att de smakade helt okej, men inte gör de något direkt större avtryck. Såhär i efterhand är vi faktiskt inte helt säkra på att vi ens åt dem. Den tredje förrätten i form av stekt skogsvamp med ägg och parmesan är habil på samma nivå som om vi hade gjort den själva i stekpannan hemma. Men priset är också satt därefter, 95 kronor är fullt acceptabelt sett till leverans. Till varmrätt nummer ett tar vi en av Gondolens storsäljare i form av köttmack82 NÖJESGUIDEN | NR 2, 2018 an för 195 kronor. En rustik historia med ryggbiff, sallad, pommes och dijonnaise. Den smakar givetvis bra och får klart godkänt, inte minst för den extremt väl tilltagna portionsstorleken. Det här är en klassiker som hade platsat på de flesta av stans barmenyer, och i sig faktiskt är värd ett återbesök inom en snar framtid. Varmrätt nummer två är en rådjursstek för 165 kronor med tillhörande rotsellerikräm som är perfekt i konsistensen. Fänkålskorven vi får därtill låter som ett bra komplement i text, men lyfter inte rätten avsevärt. Allt detta sammantaget blir rejält mycket mat för två personer, så att vi får bang for the bucks råder det absolut inget tvivel om. Avslutningsvis bestämmer vi oss för att ta kaffe och avec ute på själva gondolen, som genom åren gjort sig kända inte minst för sina drinkar. Vi ångrar oss emellertid ganska fort då det känns som varken stämning eller klientel har förstått att julen är utdansad för längesedan. Det är stökigt, lätt bufflig stämning och vi sveper den alkoholfria sockerbomb till drink vi blivit rekommenderade fortare än vad någon knyter en slips runt pannan. Precis som på vilken hemmafest som helst hittar man alltså den klart bästa stämningen i köket. Vi kommer gärna tillbaka till Gondolens köksdel för en vardagsmiddag eller för den delen också lunch. Men baren undviker vi nog nästa gång. Öppet: mån 17-23, tis-fre 17-01, lör 16-01. MR VOON Smålandsgatan 26, mrvoon.se Melker Andersson har vridit på gashällen och tillsammans med Jonas Svensson lyckats genomföra en synnerligen lyckad upptining av Mothers tidigare lokaler. Här trängs grillrätter sida vid sida med sashimi och tempura. Bra Melker och Jonas. EATALY ”Det är habilt, på samma nivå som om vi hade gjort det hemma.” Biblioteksgatan 5, eataly.se Den italienska jättekedjan har landat (nästan) mitt på Stureplan, och det är svårt att inte gilla det. Pelle Lydmar som har fått förtroendet att förvalta konceptet på hemmaplan har dessutom smugit in lite musik och krogatmosfär, i en perfekt lagom försvenskning. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se