NG Sthlm 1
Krog Stockholm Bästa barerna just nu Du är klar m
ed din vita månad. Du vet exakt vad du vill ha. Här är fem av Stockholms bästa barer just nu, glöm inte bort att äta bara. TWEED Lilla Nygatan 5, tweedbar.se ICHI ICHI Timmermansgatan 38, restaurangichi.se 6 Saori Ichihara är en av Stockholms bästa kockar just nu. Kanske landets. Det sätter förväntningarna på en rätt hög nivå när hon öppnar sin första egna restaurang, döpt delvis efter henne själv. I lokalerna som tidigare huserat Öländskans Spis (RIP) serveras nu fasta menyer för cirka 600 kronor per person. Vi lyckas få ett bord precis vid öppning. Gardinerna är fördragna. Lokalen innanför är fullkomligt förvandlad från halvtrist kvarterskrog, till japansk izakaya med avskilda bås, en öppen restaurangdel och ett lika öppet kök. Allt är väldigt smakfullt inrett. Vi tänker inte ens försöka återberätta de små underverk som presenteras med förtjusande uppläggningar under parollen Yushoku (”middag” på japanska), men bland anrättningarna hittar vi bland annat en försvinnande god tartlette med kålrabbi, salvia och tallstrunt. Vi nickar och ler, men får googla det sistnämnda som visar sig vara hanblomman som växer rakt upp längst ut på tallens grenar. Här ångrar sig vissa i sällskapet något för att de inte anmälde pollen som en allergi, men det visar sig gå bra ändå helt utan biverkningar. Rätten därpå är en mjölkko med rotselleri, äggula och grönt te. Här känner vi att det är synd och skam att man inte bara kan droppa in och beställa en rätt, men det vore väl lite som att gå på en konsert med Jean-Michel Jarre och bara vilja betala för att höra Popcorn. Det här ska upplevas i sin helhet. Öppet: tis-lör 17-01. ”Lokalen förvandlad från halvtrist kvarterskrog, till japansk izakaya” 66 NÖJESGUIDEN | NR 1, 2018 Om jag någon gång dör vill jag bli begravd i en Chesterfieldfåtölj från Tweed. Vet du inte vad du vill ha? Fråga i baren. HOMMAGE Krukmakargatan 22, bar-hommage.com Med finurliga drinkar och ett nytillskott av Josephine Sondlo är Hommage ett självklart val om du rör dig i krokarna runt Mariatorget. LINJE TIO Hornsbruksgatan 24, linjetio.com En av världens 50 bästa barer, och en av Stockholms fem. Missa heller inte systerbaren Paradiso. CENTAN CENTAN Lagaplan 5, centanbagis.com 4 Det har känts som Stockholms förorter saknat en krogkultur att skryta med. Axel Hansson, ägaren och grundaren håller med, det sa han nämligen vid det första besöket på Centan i somras när de just hade öppnat. Det är mils vidd mellan service och smak några månader senare. Det sitter nu. Fredag kväll och mycket folk redan halv sju. Platserna är obokningsbara och vi blir förpassade att sitta vid barbordet en stund. Stämningen är avslappnad. I glasen flödar ett Beaujolais, det överraskar med sin hårdhet, sin charkiga smak. Det är irriterande att det inte finns någonstans att hänga jackan vid barbordet, men allt är förlåtet när bordet är klart. Centan, som ska tänka lokalt och säsong har lyckats när vi läser menyn, det är tydligt att det är svampfokus. Lokaltänket går också igen i inredningen som ritats av Bagarmossenbon Shane Schneck och smörknivarna gjorda av eleverna i Bagarmossens skola. Stämningen i lokalen är familjär, det är en stadig ström med folk och många verkar redan vara stammisar eller känna någon i personalen. Menyn består av smått, mellan och större och ligger på mellan 75-235 kr. Servitrisen frågar i vilken ordning vi vill ha maten vilket uppskattas. Glasen fylls på med ett Sicilianskt Frappato och det är perfekt kylt. Första två rätterna dyker in. Parpadelle med kantareller, valnötter och salvia samt Karl-Johansvampkroketter med aioli. Salvian i parpadellen tar över och det är skralt med kantareller. Kroketterna däremot, perfekt krispiga med ett mjukt och smakrikt inre. De är feta och utan syra men balanseras upp perfekt med den citroniga aiolin. Rätt tre och fyra kommer in och även här är säsongen i fokus. Svampdolmar med äpple och lingon och halstrad gös med purjolök, brynt smör, potatisstomp och dill. Innan första tuggan tas hinner tankarna landa i att den kommer ha för lite syra eftersom den badar i smör, men ack så fel. Här har vi kvällens nummer ett och den hamnar även på livets prispall över perfekta rätter. Det blir svårt att koncentrera sig på dolmarna, de faller bort då all fokus ligger på den perfekt stekta fisken, purjolök på olika vis, mild kapris som smälter i munnen. Middagen avslutas med Tokaj och citrontarte. Centan är värd ett besök alla dagar i veckan. Öppet: tis 17-23, ons-tors 12-23, fre-lör 12-00, sön 12-23. Öppnar i början av 2018. VASSA EGGEN Birger Jarlsgatan 29, vassaeggen.com Jag skulle ljuga om jag sa att Vassa Eggen inte är en av mina absoluta favoritbarer i världen. Lika mycket för stämningen som för innehållet i glasen. HÄKTET VÄNSTER Hornsgatan 82, haktet.se/vanster Med ny inredning och minst lika fin cocktaillista som förut är Vänster fortfarande en hemlighet vi borde ha bevarat bättre. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se