TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Grön utbildning lockar fler
utbildning Hugo Jacobsson Ålder: 19 år. Gymnasiep
rogram: Lantbruk. Varför valde du det programmet? Jag kommer från en gård i norra Småland som jag planerar att ta över. Lantbruk är ett stort intresse som det är svårt att tröttna på. Det innebär omväxlande arbete och man lär sig något nytt varje dag. Varför valde du Gamlebygymnasiet? Det ligger nära min familjegård och jag hade hört mycket gott Elsa Hjalmarsson Ålder: 18 år. Gymnasieprogram: Lantbruk. Varför valde du det programmet? För att senare kunna ta över familjegården och företaget. Varför valde du Gamlebygymnasiet? Det låg närmast mitt hem. Vad vill du göra efter gymnasiet? Starta eget företag utöver de föreElias Karlsson Ålder: 16 år. Gymnasieprogram: Lantbruk – Entreprenad. Varför valde du den inriktningen? För jag ville jobba praktiskt och ha jobb efter min skolgång på gymnasiet. Varför valde du Gamlebygymnasiet? Det var nära och kunde leda om det. Mina föräldrar och en av mina systrar har gått här. Vad vill du göra efter gymnasiet? Jobba på en mjölkgård utanför Gamleby. Vad vill du jobba med i framtiden? Jag skulle först vilja jobba på olika gårdar i några år. Sen är planen att flytta hem och jobba på familjegården och så småningom ta över verksamheten där. Kortare skogsutbildning ska attrahera fler studenter. tag jag kommer att få ta över när mamma och pappa går i pension. Jag vill också jobba med djur på andra gårdar än vår egen. Vad vill du jobba med i framtiden? Jag vill driva företag och jobba med djur. Nya skogsutbildningar ska locka fler till bra med jobb efter skolan. Vad vill du göra efter gymnasiet? Jag vill helst köra hjullastare eller grävmaskin efter gymnasiet. Vad vill du jobba med i framtiden? Jag vill jobba som maskinförare. I HÖST ERSÄTTS den traditionella femåriga jägmästareutbildningen av ett nytt upplägg med tre treåriga kandidatprogram. Dessa är skogsvetarprogrammet (som mest liknar det tidigare jägmästareprogrammet), skogsekonomi (ekonomisk utbildning med fokus på skogsföretagandet) och forest and landscape (en engelskspråkig utbildning med brett perspektiv på miljö, ekonomi, stad och land, även tätortsnära skog ingår här). Dessa treåriga program kan elever och deras vårdnadshavare att även den som väljer ett yrkesförberedande gymnasieprogram kan få grundläggande högskolebehörighet. Hon upplever att många inte har känt till detta. – Intresset för yrkesförberedande program sjönk rejält 2011 när den nya gymnasieförordningen introducerades, säger Sofie Alvarsson. EN DEL AV det ökade intresset för yrkesförberedande gymnasieprogram – däribland naturbruk – som nu går att se beror sannolikt på en naturlig återhämtning efter tappet 2011, menar Sofie Alvarsson. Hon anser att man nu har nått ut på en bredare front med just detta viktiga – att även yrkesförberedande gymnasieprogram kan ge högskolebehörighet. – Sen ska man också veta att elevkullarna är större nu än tidigare. Det finns totalt sett fler elever nu. Det spelar förstås också roll för den ökning av ansökningar vi ser, säger Sofie Alvarsson. n kombineras med ett tvåårigt mastersprogram för dem som vill läsa vidare. Mastersprogrammet anpassas efter varje student och hans eller hennes mål. Ett skäl till denna omgörning av jägmästareprogrammet är att tillgodose behovet av kortare skogliga utbildningar. ETT SKÄL TILL omgörningen är, enligt SLU, att man har sett att det sedan flera år tillbaka är lättare att få studenter till kortare skogliga utbildningar (den treåriga skogsmästareutbildningen). Ett annat skäl är att man med omgörningen tror och hoppas att man kan attrahera nya grupper av studenter. n KÄLLA: SLU Sex viktiga kriterier i konceptet Redig mat l ”Redig mat från trakten” är ett samarbete mellan tolv ICA Maxibutiker och LRF Sydost. För att räknas som ”Redig mat” i det nya konceptet är det sex kriterier som måste vara uppfyllda. Råvaran i produkten ska så långt det är möjligt vara producerad i Skåne, Blekinge eller på Öland. Inga onödiga tillsatser ska tillföras maten. Råvaran ska ha en tydlig ursprungsmärkning och det ska framgå vem som har producerat råvaran. Smaken är också viktig samt matmakarens och bondens historia. KÄLLA: REDIGMATFRANTRAKTEN.SE Vreta Kluster vill öka kompetensen l I Projekt Marknadslyftet får lantbruksföretag lära sig mer om försäljning, marknadsföring och hur man kan jobba med sociala medier. Målet är att under 2020 och 2021 arrangera ett tjugotal olika kurser och seminarier som ska stärka lantbrukarnas förmåga inom marknadsföring och försäljning. Projektet drivs av innovationsoch utvecklingscentret Vreta Kluster som vill hjälpa lokala livsmedelsproducenter och entreprenörer att bli bättre på att möta konsumenten och på att berätta vad de gör. KÄLLA: VRETA KLUSTER Svensk baljväxtfärs ett alternativ till kött l Sötlupin, åkerböna och gråärt utgör huvudingredienserna i den nya produkten Svenskodlad färs som lanserades i våras och är ett växtbaserat alternativ till köttfärs. Färsen är framtagen av Axfoundations testgård och utvecklingscentrum utanför Stockholm och säljs nu av det nystartade företaget Färsodlarna AB. Axfoundation är en fristående, icke vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret för ett hållbart samhälle. KÄLLA: AXFOUNDATION, FÄRSODLARNA Tillväxt 7 FOTO: SHUTTERSTOCK
TIDNINGEN TILLVÄXT Viktigt blomprojekt gynnar poll
inerare
TIDNINGEN TILLVÄXT Goda möjligheter för den som vi
ll producera grillkol
TIDNINGEN TILLVÄXT Mer skyddad skog än någonsin ti
digare
TIDNINGEN TILLVÄXT 100 svampar går att äta
TIDNINGEN TILLVÄXT Öppen eld - rätt för mat
TIDNINGEN TILLVÄXT Skalbarhet ett måste för den so
m vill växa
TIDNINGEN TILLVÄXT Säljer björkved av högsta kvali
tet
TIDNINGEN TILLVÄXT Grönsaker är grunden i Portione
n under tian
TIDNINGEN TILLVÄXT Låt din livssituation avgöra hu
r överskottet ska beskattas