NG Malmö 1
Krog Bäst just nu Januari är här och ska vi vara
helt ärliga så är det väl inte jättemycket som är ”Bäst just nu” mitt i årets kallaste, mörkaste och slaskigaste jul- och nyårsbaksmälla. Men om vi rycker upp oss lite grann så finns det en hel del att se fram emot när vi trots allt går mot ljusare tider. MALMÖ FÅR EN NY GLASSBAR Dragörkajen (TBA) No blame om du inte skriker efter glass mitt i vintern men till våren och sommaren ser just glass ut att bli trendigare än någonsin i Malmö. På Limhamn öppnar nu glassbaren Nya Limhamns glassmejeri som kommer att fokusera på italiensk glass. TRIANGELN FÅR MER OST Södra Förstadsgatan 41, triangeln.com Som om det inte vore nog med den välsorterade ostbutiken Ost & Vänner, Möllans Ost och Lilla Ostaffären i området så öppnar nu en ny ostbutik, Bengtsons Ost, inne på Triangeln. Bara att säga ”cheese” om du gillar ost. Öppet: mån-fre 10-20, lör-sön 10-18 VÄRNHEM FÅR FANTASTISK PIZZA Ringgatan 1B, dalsud.se Grattis Värnhem, sorry Möllan. I december flyttade nämligen Pizza Dal Sud från Mitt Möllan till Värnhem och Ringgatan 1. Pizzan har blivit känd i hela Malmö och det finns inte en hipster som inte testat och lagt upp en bild på det på Instagram. Öppet: tis-tors 11.30-14, 17-21, fre-lör 11.30-22, sön 13-20 BOULEBAR Drottningtorget 8, boulebar.se 5 Boulebar har stått ståtligt på Drottningtorget sedan våren 2013 i det klassiska Malmöhuset som på 1800-talet byggdes som ridhus åt kungligheterna. En bättre lokal för den anrika, stiliga klotsporten boule går knappast att hitta och om man dessutom ska kombinera med bar och restaurang så blir inramningen perfekt. Bouleklotens klang blandas med skrammel från det öppna köket och matgästernas sorl. I symmetri skapas en av få platser som gör att Malmö känns som en storstad. Men nog om lokalen och nog om sporten boule. Vi kom för att testa maten och insupa den frankofila atmosfären och började därför med ostron (35 kr/st) och ett glas mousserande vin, Haron Aimé (105 kr). Ostronen var fräscha, smakrika och serverades tillsammans med en mignonettesås som fulländade upplevelsen. En ypperlig start för den som firar något, eller bara vill lyxa till det lite. Efter förrätt kommer huvudrätt och våra blickar granskar menyn som fortsätter på det franska temat. Här finns råbiff med kapris, kikärtsbiffar med mald högrev, sydfransk fiskgryta, kalvrostbiff 50 NÖJESGUIDEN | NR 1, 2019 och moules frites, för att nämna några av alternativen. Vi väljer att fortsätta på havstemat och beställer in den sydfranska fiskgrytan med lax, torsk och räkor som serveras med krutonger, aioli och riven comté. Rätt nummer två blir den klassiska musselfrossan Moules Frites som på Boulebar har fått namnet Moules Normandie (200kr). Blåmusslor kokta med äppelcidervinäger, grädde, persilja och vitlök. Fiskgrytan är vällagad, rejält mustig och smakrik. Och för att vara en fiskgryta är den väldigt mättande. Det snålas inte med aioli men det blir inte heller för mycket. Efter att hela tallriken gått ner i magen kommer vi överens om betyget ”skitgott”. De vitlöksdoftande blåmusslorna möter förväntningarna. De är vällagade, smakrika och lagom syrliga tack vare äppelcidervinägern. Även dessa sätter sig som en smäck och i efterhand skulle vi möjligen struntat i pommes, även om det tillhör rätten. Men för den vrålhungrige och frossaren är det bara att köra på. På efterrättsfronten hittar vi ett gäng alternativ som fortsätter i det franska kökets anda. Vi hittar sorbet, chokladtryffel, chokladgateau, en ostbricka och den franska klassikern som på Boulebar fått namnet La Grande Finale, crème brulée. Trots mättnaden bestämmer vi oss för att ge oss på middagens tredje kapitel och beställer in tre franska ostar, efter säsong (en ost 55 kr, tre ostar 150 kr). Detta visar sig också bli vår dödsstöt och vi tvingas lämna lite av den allra starkaste osten innan vi riskerar att sluta som kung Adolf Fredrik, kungen som åt ihjäl sig på semlor (ja, jag googlade). Proppmätta och belåtna vacklar vi hem från Drottningtorget och summerar restaurangupplevelsen. Boulebar, som trots att det är en kedja, är ett toppenalternativ för en mättande fransk-inspirerad utemiddag. Det är inte rätt ställe för den som vill ha lugn och ro. Det är slamrigt, after work-gängen avlöser varandra i takt med bouleklotens klirr i de ekande lokalerna. Men för den som vill ha liv och rörelse, och kanske ett parti boule, får stället toppbetyg. Öppet: mån-tors 15-23.30, fre 11-01, lör 10.30-01, sön 10.30-18 SALUHALLEN FÅR NY FISK Gibraltargatan 6, soderholmensfisk.se För fisk- och skaldjursfantasten blev det deppigt när beskedet om att Malmstens fisk skulle lämna Saluhallen kom. Nu har dock en annan fiskrestaurang öppnat, Söderholmens fisk, med Malmökocken Martin Söderholm i spetsen. Dessutom följer sambon Nina Eliasson, tidigare butikschef på just Malmstens fisk med och driver den nya satsningen, vilket Sydsvenskan var först att skriva om. Öppet butik: mån-tors 10-19, fre 10-21, lör 10-17. Öppet restaurang: mån-tors 11.30-19, fre 11.30-21, lör 11.30-17, sön 11.30-16 FILIP SANDSTRÖM BEIJER filip.beijer@ng.se