Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Vårbockjakt
Svensk Jakt Rådjur
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Girjasdomen
Svensk Jakt Kronviltjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av inskjutningsstöd
Svensk Jakt Vildsvinets år
Svensk Jakt Bygg en rökkåta
Svensk Jakt Viltvård, fångst & fällor
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Sett & läst
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt maj
Svensk Jakt Soltider maj
Svensk Jakt Viltsmak VILTSMAK » God viltmat i vard
agen S RECEPTET Hur gör man hyfsat god mat alla vanliga vardagar? Livet består ju av så många måndagar, tisdagar och onsdagar. Vanliga dagar då man vill ägna minimalt med tid till matlagningen och inte har tid att göra långkok från grunden. vensk Jakts reporter fyllde shopping korgen med konserver och grytbaser för att se hur det går att piffa upp snabbrätter om man utgår från halvfabrikat en – och bara bättrar på dem med lite gott viltkött. Resultatet blev fyra smakrika vardagsrätter med smaker från hela världen: indisk tikka masala med adderat viltkött, österrikisk gulaschsoppa med extra viltkött, viltkött i thailändsk röd curry, och en svensk biff stroganoff med strimlat viltkött. Från frysen Färdiga grytbaser är bekväma att ha hemma när man snabbt vill få fram mat på bordet. Varje burk kostar 25–30 kronor. Du hittar dem inte samlade på ett ställe, utan får leta i den asiatiska hyllan, bland konservburkar, i det vegetariska sortimentet och i kyldisken. Om du handlar online, slå på ”grytbas” och ”gulasch”. Som jägare har du säkert några bitar viltkött i frysen som du kan använda i vardagsmatlagningen tillsammans med färdiga gryt baser. Det behöver inte vara möra detaljer som filéer och innanlår. Vi använde högrev och ytterlår. Knepet när man använder mindre ädla detaljer är att skära köttet riktigt tunt, som skav, eller skära små tärningar. Då upplevs köttet som mindre segt. Kokbok för grå dagar Inspirationen till reportaget kom från stjärnkocken Mathias Dahlgren. Kokbok för grå dagar (Bonnier) innehåller recept som fokuserar på vardagen. Så här skriver Mathias Dahlgren SVENSK JAKT Nr 5 2020 Knepet när man använder mindre ädla detaljer är att skära köttet riktigt tunt, som skav. Då upplevs köttet som mindre segt. När köttet är halvfryst är det lättast att skära tunt. Du kan också skära små tärningar. själv i boken: ”Jag brukar alltid ha ett litet lager helkonserver i mitt fritidshus. Det känns tryggt och skönt att veta att det finns något att äta om man måste. Ett par burkar gulaschsoppa brukar exempelvis stå i skafferiet och vänta på att bli uppätna. En skål med varm soppa och en ostsmörgås kan vara en höjdare om man skottat taket rent från snö, tagit hand om några träd som blåst ner eller begravt en fågel som kört rakt in i ett fönster. Smaken på gulaschsoppan är det inget större fel på, men de alltför små bitarna av grönsaker och kött ger ingen matkänsla. Jag brukar använda soppan som grytbas och laga nya rejäla bitar av potatis, lök, paprika och rotfrukter. En klick créme fraiche och lite persilja på toppen och vinterlunchen är klar.” ‹‹‹ 85
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer