Lokaltidningen Kanalen 1
12 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM
• NR 05 • VECKA 05 • ONSDAG 29 JANUARI • 2020 • ÅRG 25 kultur &nöje TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se SIMON SÖDERBERG OCH MAGNUS PETTERSSON har öppnat en unik hemmarestaurang i Magnus hus i Åkersberga. Vid tolv tillfällen under året serverar de prisvärda matupplevelse med en fast fyra rätters meny med utvalda drycker. Foto: agneta JoHansson TILL ENTRÉRÄTT serverades färsk tonfisk med tångrom och en asiatisk Namjim dressing toppad med rostad vitlök i en salladsbåt. Därefter en ljuvlig sommarsmakande mandelpotatis med forellrom, gräddfil, brynt smör och färsk dill. Desserten var en isad bavaroise med äpple, kaksmulor och salt kolasås. Ny hemmarestaurang Ebba Gold - 15/2 I helgen var det premiäröppning för den första hemmarestaurangen i Österåker – &Mat, eller i dagligt tal OchMat. I en intim och mysig hemmiljö vid kanten av Valsjön fick gästerna en matupplevelse utöver det vanliga. På menyn stod fyra rätter proppfulla med dynamiska smaker, lagade och serverade av kockarna Magnus Pettersson och Simon Söderberg vars idé är att erbjuda prisvärda restaurangbesök i hemmiljö. Ozzy the coverband - 29/2 Jobbarkompisarna Magnus Pettersson och Simon Söderberg arbetar tillvardags som kockar på Skåvsjöholms konferensanläggning. För drygt ett år sedan föddes idén om att ha erbjuda prisvärda restaurangbesök i hemmiljö i Magnus hem. – Vi tog kontakt med Österåkers kommun för att få reda på hur vi skulle göra, säger Simon Söderberg och berättar att de startade ett gemensamt företag, tog kontakt med Miljö- och hälsa som kom på besök och som var både positiva till idén och behjälpliga. – Det krävs en viss logistik. Vi skaffade också alkoholtillstånd som räcker till 12 tillfällen, säger Magnus och berättar att de har plats för 18 personer vid varje middagstillfälle. – Än så länge har vi bara gått ut på Facebook och via ryktesvägen. Därför är det roligt att de två första middagstillfällena snabbt blev fullbokade och vi har gäster som står på väntelista, säger han. Vid premiären den 25 januari serverades gästerna en välkomponerad fyrarätters meny med utvalda viner eller öl. Varje rätt presenterades personligen av Magnus eller Simon vid bordet, vilket höjde måltidens värde ytterligare. Efter välkomstdrinken serverades en aptitretare med tonfisk. Med mandelpotatis som förrätt och en mör oxkind som smälte i munnen med rostad jordärskocka och puré samt svamp och picklade grönsaker till varmrätt avslutades måltiden med ett fyrverkeri av smaker i en isad bavaroise med äpple, kaksmulor och en förföriskt god salt kolasås. – Menyn byter vi ut efter två tillfällen, säger Simon och erkänner att han och Magnus var en aning nervösa inför gästernas ankomst. Att ikläda sig rollen som servitörer var något helt nytt för dem. Efter att de sista gästerna gått kunde de pusta ut. Allt hade gått enligt planerna och gästerna var mer än nöjda. Tanken att flytta tillbaka vardagsrumsmöblerna får vänta, i alla fall tills efter nästa tillfälle då 18 nya helt främmande gäster varit på besök för att få sig en gastronomisk smakupplevelse i Magnus hem. Agneta Johansson redaktionen@fixmedia.se Foto: agneta JoHansson mat & krogliv