NG Malmö 1
Krog SOM EN VÄNS VARDAGSRUM Vi förlägger ett besö
k på Château Forêt. TEXT: CHRISTEL MOLIN FOTO: CHÂTEAU FORÊT BRANDSTATIONEN SOM BLEV EN MATHALL Nu har Vagnhall 16 smygöppnat i Helsingborg tack vare en grupp danska och svenska entreprenörer. TEXT: CHRISTEL MOLIN FOTO: MARTIN BROLIN VAGNHALL 16 ÄR en helt ny food court-satsning och en plats att hänga på i den gamla brandstationen på Gåsebäck. Vagnhallarna har byggts om och förberetts för tolv handplockade matkreatörer med allt ifrån pizza och hamburgare till sushi, vinbar och syriansk mat på menyn. Totalt kommer det att finnas plats för 1300 besökare, 1000 sittande utomhus och 300 sittande inomhus. DANIEL ELMGAARD HAR fungerat som Martin Anderssons högra hand under dessa år som projektet i det tysta pågått. Det var när den danskledda festivalen ”Vi som älskar 90-talet” kom till Helsingborg som Martins intresse väcktes för en food court-satsning på denna sida sundet. – Vi bygger nu upp innehållet parallellt med att vi smygöppnat, det stora öppningen kommer att vara i slutet på november/början på december säger Daniel Elmgaard. Han fortsätter. – Vi har idag ett par foodtrucks på plats och vi har kört några musikarrangemang, men det kommer mycket mer framöver. Vi samarbetar både med danska Live Nation och med lokala aktörer för att sätta programmet främst 86 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2022 ATT KLIVA IN på Château Forêt i Helsingborg är som att stiga rakt in i en väns vardagsrum. Det är varmt, intimt och ombonat och här går trivsel alltid före etikett. Maten lagas med stor kärlek och omsorg om råvarorna som i allra största mån är närproducerade, med inspiration av både det franska och det svenska köket. På menyn hittar du exempelvis moules frites, skånsk flankstek, chokladpudding och crème brûlée. Vill du bli överraskad låter du köket servera den prisvärda femrättersmenyn. När det kommer till vinkunskapen är den lika stor här som på syster-vinbaren Avant La Forêt några dörrar bort. – Avant la Forêt är vår lilla bakficka 50 meter från Château Forêt. Här äter man något lätt och tar något gott att dricka, menyn är enklare än på Château Forêt då tanken är att här ska man bara kunna droppa in på ett glas vin eller för att testa menyn, säger Anna Borgskog. BÅDA RESTAURANGERNA DRIVS och ägs av Anna och Micael Borgskog. Anna Borgskog kommer från Förslöv på Bjärehalvön och hon började sin utbildning på Restaurangskolan i Ängelholm. Efter studenten bar det av till Paris för att jobba ett år och därifrån direkt till byn Grythyttan där det blev en kandidatexamen i Restaurang och måltidskunskap. Med några omvägar bar det vidare söderut och hon landade på restaurang Gastro i Helsingborg i slutet på 2006. Efter drygt tre år på Gastro, där Anna träffat Micael, blev Anna delägare vid årsskiftet 2009/2010 på Château Forêt. – Det här är en familjär kvarterskrog där vi vill att man antingen kommer och bara tar ett glas innan man ska vidare, eller så tillbringar man hela kvällen här, säger Anna Borgskog. Man ska känna att man är varmt välkommen till vår familj. till våren och sommaren nästa år, fortsätter Daniel. Men naturligtvis kommer det att ske saker här under både november och december, förutom den stora öppningen, så planeras till exempel en julmarknad. Allt i en miljö som andas varmt, välkomnande hygge. De har redan nu öppet onsdag, torsdag och söndag mellan 12-23 och fredag-lördag mellan 12-01. KROGEN HAR EN ny meny för hösten och inför julen har de tagit fram en julinspirerad sådan i fem serveringar innehållande sill, lax och kallskuret, julig varmrätt och Annas julgotter. Det finns också en nyårsmeny uppe för de som vill avnjuta deras goda mat till nyår. Nyårsmenyn och andra spännande nyheter hittar du här chforet.se. Château Forêt ligger på Södra Storgatan 19 medan Avant huserar på nummer 15.